AlbumsRecensies

Seafret – Wonderland (★★★): Voorzichtig dromen van een utopie

Britse indierockband Seafret maakt al sinds 2014 muziek, maar dankzij een sped-up versie van “Atlantis” op TikTok maakten ze hun naam bij het grote publiek. Zanger Jack Sedman en gitarist Harry Draper leerden elkaar kennen in 2011 tijdens een open-mic avond in hun locale kroeg en zijn sindsdien onafscheidbaar. In 2014 brachten ze hun eerste ep Give Me Something en twee jaar later was hun eerste album Tell Me It’s Real daar. Met hun gitaargetokkel en piano gebaseerde nummers weten ze al lang mensen te ontroeren en dat is een formule die ze blijven hanteren tot op de dag van vandaag. Dat zorgt ervoor dat er niet altijd even vernieuwende muziek naar voor komt, maar waarom iets veranderen dat simpelweg werkt. In 2020 brachten ze dan ook hun tweede langspeler Most of Us Are Strangers en nu is het duo een drietal jaar later er weer met hun nieuwste worp Wonderland. 

Liefde, het is een onderwerp die voor zo goed als alle artiesten een onderwerp zal vormen. De vraag is dan ook een beetje hoe je als muzikant dit elke keer op een andere en soms vernieuwende manier naar voor kan brengen. Niet verbazingwekkend is dit dan ook het onderwerp dat voor heel Wonderland de basis vormt. Jammer genoeg is het dan ook de pijnlijke kant van die overheersende emotie die de overhand neemt op deze langspeler. Even spijtig is dan ook het feit dat veel mensen hier zich in kunnen vinden en resoneren met de tekst, wat contradictief genoeg ervoor zorgt dat de muziek van Seafret goed aanslaat. Op Wonderland worden we dan ook meermaals geconfronteerd met wrange en pijnlijke gevoelens waardoor we niet altijd even goed weten of we triest of gelukkig moeten zijn na het luisteren.

Wonderland opent met “Never Say Never” en we worden direct welkom geheten in de wereld van de indierock van Seafret. Openen met gitaargetokkel op zowel elektrische als akoestische gitaar met vlotte teksten en gecontroleerde zang zorgt ervoor dat we een zuivere en degelijke opener krijgen. Met de positieve boodschap brengende tekst is het dan ook wel een goede opener van het album en krijgt de luisteraar een duidelijk beeld van wat we muzikaal verder mogen verwachten op de langspeler. Tekstueel is het redelijk makkelijk en krijgen we ook de goede laag ‘cheesiness’ met zich mee waarbij we nooit nooit moeten zeggen, want je weet nooit wat het leven met zich mee zal brengen. En laten we hierbij niet vergeten dat je zeker nooit nooit mag zeggen tegen de liefde van je leven, want je weet maar nooit wat dat in de toekomst zal brengen.

Titelsong “Wonderland” is dan ook niet veel anders. In plaats van gitaar krijgen we nu het andere instrument dat centraal staat bij Seafret, namelijk de piano als intro. Maar niet getreurd, de gitaar en zachte drum nemen snel weer de bovenhand, waardoor we een upbeat-nummer krijgen. Waar we bij de opener een positieve boodschap kregen, wordt hier de keuze gemaakt om een iets diepere betekenis te geven. Tijd, dat verdomde element in een relatie neemt de overhand, waardoor het zicht naar een ware ‘wonderland’ moeilijker wordt en het meer en meer een ware droom wordt. Seafret brengt simpele, maar vlot meezingbare nummers net zoals “See I’m Sorry”, “Had Enough”, “Remind Me To Forget You”, maar even goed de ballade “Made of Love”.

De grootste ‘verassing’ bevindt zich in het midden van het album, waardoor we even misleid worden in de hoop dat we toch eens ietwat anders te horen zullen krijgen. “Summertonic” is een verfrissend nummer waarbij we direct met de deur in huis vallen en de intro overboord gegooid wordt om pianotoetsen en vocalen onmiddellijk in onze oren mogen verwelkomen. Het is als het ware een echt zomerhitje waar we ons al snel niet kunnen weerhouden om mee te dansen, hopend op een fijn strandfeest met ondergaande zon. Even denken we dat “Solid Gold” hetzelfde pad als verrassing zal ingaan, maar hoe snel we die hoop hadden, verliezen we die even snel. Met een intro die wat diverser klinkt dan de klassieke gitaargetokkel of piano krijgen we een leuk en wat funky gevoel, maar eens we het grootste deel van het refrein passeren zijn ze ons kwijt. “Inferno” is ook zo een lied waar we eerst goede hoop voor hebben, om dan toch weer uit te doven naarmate het vordert. Dit in combinatie met de vreemde autotune geneurie die het refrein met de strofes probeert te binden maakt het enkel maar vreemder klinken.

Seafret weet waar ze goed in is en dat is traag opbouwen met ietwat meer melodieuze refreinen, gecombineerd met zeemzoete en prikkende teksten over liefde. Dat komt soms wat saai over, gezien ze ons zo niet meer echt weten te verrassen. Tegelijk betekent dat niet dat dat het daarom slechte muziek is. Grotendeels is alles zeer vlot en mooi uitgelijnd, waarbij de vocalen ook degelijk beheerst en helder zijn. Gezien de inhoud en makkelijke meezingbaarheid van meerdere nummers mogen we ons vermoedelijk wel verwachten aan enkele sped-up versies die zullen rondcirculeren op TikTok en zo kans maken op wat hitmateriaal. Seafret doet op Wonderland waar ze goed in is, maar buiten degelijk materiaal te brengen, voelen we dat er nog steeds ruimte is voor zich verder te ontdekken.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Summertonic”, ons favoriete nummer van Wonderland, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

150 posts

About author
Bitter stadswijf
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Seafret - "Wonderland"

Melancholische duo’s zijn niet meer weg te denken uit de indiewereld, denk maar aan Champs, (het vroegere) Portland en MGMT. De Britse…
AlbumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #21

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom ook dat het onmogelijk is om alles binnen de correcte tijdspanne van…
LiveRecensies

Seafret @ Charlatan: Op zoek naar een eigen identiteit

Volgende week verschijnt na een periode van vier jaar eindelijk de tweede plaat van Seafret. De Britse band had waarschijnlijk moeite met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.