AlbumsRecensies

Schroothoop – MACADAM (★★★★): Minder rommelig dan je zou verwachten

Je bent goed bezig wanneer je als Belgische band materiaal kan uitbrengen via Sdban Records, hét nationale label bij uitstek voor veel jazz- en groovebands. Schroothoop is zo’n veelbelovende groep. Het trio debuteerde in 2020 met de korte plaat Klein Gevaarlijk Afval, die bijna volledig werd ingespeeld met zelf geknutselde instrumenten. Zo’n kleine drie jaar later is er nu het vervolg.

Die pauze van drie jaar – een eeuwigheid in het jazzlandschap – is logisch; los van corona hadden de muzikanten ook wat tijd nodig om hun nieuwe instrumenten ineen te knutselen. Een gimmick denk je dan, ware het niet dat Rik Staelens (blazers en strijkinstrumenten), Timo Vantyghem (bas en duimpiano) en Margo Maex (percussie) drie uitstekende vakmensen zijn die een compleet eigen brouwsel weten te maken van de onconventionele ingrediënten.

Het instrumentele MACADAM werd volledig opgenomen met objecten die de bandleden vonden in de buurt van de gelijknamige Brusselse wijk en de verzameling geïmproviseerde nummers ontstond uit verschillende liveoptredens en jamsessies. Het trio liet zich daarbij  inspireren door traditionele Afro-Cubaanse en Noord-Afrikaanse ritmes, zoals bij “Blikschade”, New Orleans-grooves, en Arabische Hijaz-toonladders, die we sterk op “Perte Totale” kunnen horen.

Allemaal allerminst conventioneel dus en – wij geven het toe – een uitdaging voor deze recensent, want hoe beschrijf je zelfgemaakte instrumenten? Gelukkig bespeuren wij ook ietwat conventionelere invloeden, toch naar Westerse normen. Zo gebruikt de groep pitch-shifting delays en reverb om sfeervolle ambient te creëren en had een nummer als “Onderhuids” zo op een plaat van Stars Of The Lid kunnen staan.

Het is trouwens opvallend hoe de groep de twee dominante uiteenlopende stijlen (grooves en ambient) zo vlot met elkaar weet te versmelten. Dat ligt echter niet alleen aan het muzikale vakmanschap, maar ook aan de productie die door niemand minder dan Dijf Sanders verzorgd werd. MACADAM is een dansbare en hypnotiserende trip en compleet uniek, oftewel een echte aanrader.

Schroothoop gaat de komende maanden op tour. Op 17 mei staan ze in De Centrale in Gent, tien dagen later treden ze op tijdens het Brussels Jazz Weekend, op 24 juni kan je ze zien op La Nature Festival te Vielsalm en op 26 augustus staan ze op Jazz op de Hei.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “Onderhuids”, ons favoriete nummer van MACADAM, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Commander Spoon, schntzl & Schroothoop @ Gent Jazz 1.5: Muzikale variatie en een dosis gebabbel

Jazz kan worden gebracht door slechts één pianist of door een grote band. Vandaag kregen we op Gent Jazz drie bands te…
Muzieknieuwtjes

De Zwerver kondigt zomerconcerten bij Groenhagemolen aan

Het zijn moeilijk tijden voor concertorganisatoren. Gelukkig is de sector veerkrachtig genoeg om hier creatief mee om te springen. Nu de veiligheidsraad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.