InstagramLiveRecensies

Altin Gün @ De Roma: Turks feestje vol verrassingen

© CPU – Nathan Dobbelaere

De Turks-Nederlandse band Altin Gün besloot tijdens hun Europese tour vol feestjes er gisterenavond ook eentje te bouwen in Borgerhout. Het uitverkochte De Roma was dan ook het ideale decor voor een Turks dansfestijn met een dolenthousiaste menigte en een hoofdrol voor hun meest recente plaat Aşk. Het gaat de afgelopen jaren hard voor Altin Gün: sinds hun debuut in 2017 hebben ze al vijf platen uitgebracht en ze schudden met die vijfklepper elk etiket van zich af. Het is dansen en disco, maar dan in een Turks volksmuziekjasje met een vleugje Led Zeppelin en psychedelische rock. We hebben dus altijd minstens tien woorden nodig om de groep te omschrijven, maar het gaat eigenlijk ook makkelijker: Altin Gün betekent in het Nederlands ‘Gouden Dag’, en die hadden ze dan ook gewoon gisteren, zo bleek.

Om acht uur stipt mocht het Zwitserse, ondertussen in Brussel gevestigde, duo Reymour de avond openen met enkele nummers. Het kon niet duidelijk genoeg het voorprogramma zijn: het podium was al volledig ontbloot waardoor het wel erg frappant was dat het koppel rechts op het podium maar enkele vierkante meters leek te krijgen om hun ding te doen. De helft van de spots die brandden deden wel hun werk: hun elektronische new wave muziek werd door ronddraaiende lichten sterk ondersteund. Verder zat er vooral weinig variatie in hun korte optreden: het leek bij momenten wel letterlijke, elektronische wachtmuziek die ze speelden, om duidelijk te maken dat met Altin Gün het echte werk nog moest komen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Voor een indrukwekkende rode lichtmuur kropen die zes bandleden onder luid applaus op het podium en zetten het feestje in met het nieuwe “Rakiya Su Kataman”: een nummer op hoog tempo waarop frontvrouw Merve Daşdemir het meteen niet kon laten om in het rond te stuiteren. Op één nummer na hadden ze op het einde van de avond bovendien hun volledige nieuwe plaat live gebracht. Van Aşk viel bovendien vooral het tiende nummer “Doktor Civanim” op: die brachten ze op een fantastische funky manier waardoor niemand meer stil kon blijven staan. Met een kleine megafoon in de hand bespeelde Daşdemir makkelijk het publiek: het nummer is een eerbetoon aan alle dokters die ons door de pandemie hebben gesleurd. En dat deden ze blijkbaar op de tonen van een sublieme disco-achtige Tame Impala soundtrack.

Net daarvoor deed “Yüce Dağ Başında” ons al enthousiast in de handen klappen. De fenomenale stem van Daşdemir eiste samen met opnieuw erg dansbare melodieën de hoofdrol op. En net wanneer we bijna een etiket op Altin Gün hadden geplakt, maakte een rockgitaar ons nog maar eens duidelijk dat dat onmogelijk is. Het sublieme “Leyla”, afkomstig van hun tweede langspeler Gece, deed ons dan ook bij momenten denken aan een rasecht psychedelisch rockconcert.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Tijdens “Yali Yali” kreeg elk bandlid even zijn moment om uit te blinken: Chris Bruining mocht zich volledig uitleven op zijn percussie en ook de gitaristen konden even schitteren alvorens Merve het publiek op wijze van ‘We Will Rock You’ in de handen deed klappen. Daarna ging het tempo geleidelijk aan opnieuw de hoogte in waarna het dak van De Roma zoek was. Wanneer “Ciçekler Ekiliyor” nadien klonk, waarbij traditioneel de armen gretig omhoog gaan en er in de vingers wordt geknipt, hadden ook een groot deel van de mensen die voor de zitjes kozen door dat ze die al lang genoeg aan het opwarmen waren. De hele zaal danste gretig mee en kon het niet laten om hun enthousiasme te laten horen voor opnieuw een fantastische solo van de percussionist op een djembé, die op bepaalde momenten op alles leek te slaan in zijn buurt en het op die manier toch deed werken.

Minder dan een minuut nadat Altin Gün het podium voor een eerste keer verliet, klonken de tonen van het intussen herkenbare “Goca Dünya” al: de sambaballen kwamen voor de laatste twee bisnummers nog één keer boven. Merve kondigde daarna met “Kırşehir’in Gülleri” een letterlijke laatste dans aan, waarbij ze het niet kon laten aan het feestje deel te nemen dat zich volledig ontplooid had vooraan in het publiek.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Altin Gün bouwde een Turks feestje vol verrassingen in De Roma, één waarvan de benen achteraf vermoeider blijken te zijn dan het hoofd. De fantastische stemmen van Erdinç Ecevit en Merve Dasdemir galmden na wanneer onder rustige Turkse klanken de zaal opnieuw verlicht werd. De band maakt zich nu op voor concerten in hoofdzakelijk Frankrijk en Duitsland, om vervolgens in de zomer Amerikaanse vingers te doen knipperen.

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Rakiya Su Katamam
Vay Dünya
Su Siziyor
Canim Oy
Kalk Gidelim
Güzelliğin
Çıt Çıt Çedene
Leylim Ley
Yüce Dağ Başinda
Doktor Civanim
Kolbasti
Leyla
Badi Sabah Olmadan
Ordunun Dereleri
Yali Yali
Ciçekler Ekiliyor
Süpürgesi Yoncadan

Goca Dünya
Kırşehir’in Gülleri

Related posts
InstagramLiveRecensies

The Cinematic Orchestra @ De Roma: Audiovisueel feest

Twintig jaar geleden bracht The Cinematic Orchestra het album Man with a Movie Camera uit. Om de context van deze soundtrack te…
InstagramLiveRecensies

This Is The Kit @ De Roma (Foyer): Op zijn zachtst gezegd

This Is The Kit vormde in de voorbije vijftien jaar een van de meest consistente discografieën in het genre van de indiefolk….
InstagramLiveRecensies

Billy Bragg @ De Roma: Veertig jaar aan pop en politiek

Billy Bragg is zonder twijfel een van de grootste protestzangers van de afgelopen veertig jaar. De eeuwig linkse activist blijft nog steeds…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.