InstagramLiveRecensies

Tomorrowland Winter (Dag 1-3): Opwarmer waarvan de sneeuw smelt

© CPU – Nathan Dobbelaere

Tegenwoordig is Tomorrowland niet enkel nog in de zomer, maar probeert het festival alle seizoenen zijn plek te geven om de wereld van morgen te ontdekken. Voor de derde keer zakte het festival af naar Alpe d’Huez in De Alpen van Frankrijk en liet het de crème de la crème van de elektronische muziek ook afzakken, of eerder stijgen. Hoog in de bergen tussen alle sneeuw steeg het festivaldorp voor een week op om zo liefhebbers van elektronische muziek van over heel de wereld te kunnen entertainen. En zoals steeds bij Tomorrowland gaan magie en muziek hand in hand.

De eerste drie dagen van Tomorrowland Winter worden heel kleinschalig gehouden. Op die manier geeft het festival de toeschouwers de kans om ook het skigebied te kunnen verkennen. ’s Ochtends wordt er dus heel wat geskied en zien we op de pistes hier en daar wat vlaggen uit allerlei landen passeren. Het is duidelijk dat iedereen hier al zijn tijd neemt om de ‘experience’ er ten volle uit te halen.

Op de zaterdagavond ging het terrein voor de eerste keer open, met drie stages waar er al muziek te horen was. Zo konden we voor het echte après-ski gevoel naar de Moose Bar, waar alle klassieke meezinghits passeerden. The Cage, anders de lokale parochiezaal van Alpe d’Huez, kon evengoed doorgaan voor een club. De mooie belichting en de glasheldere sound daar zorgt ervoor dat je als dj echt door de mand valt als het niet piekfijn in orde is. Sem Thomasson klonk daardoor net iets te clichématig met telkens voorspelbare drops die we van mijlenver konden zien afkomen. Dan had Lennert Wolfs het iets verstandiger aangepakt met bekende hitjes in een housejasje te steken. Hij zorgde daarmee ook voor herkenbaarheid waardoor de zaal nagenoeg volliep tegen het eind van zijn set.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Tijdens de dag zijn er verschillende podia in de bergen die je met een skilift kan bereiken. Waar deze locaties normaal restaurants herbergen met après-skifeestjes, werd dat nu wat geüpgraded naar Tomorrowland-normen. Op zondag mochten we zo de Duitse dj Human Rias de keet zien opwarmen met zijn smooth elektronische muziek in Folie Douce. Het podium daar kreeg de naam Frozen Lotus en dat zagen we ook als we het podium bekijken. Achter de dj-booth stond namelijk een grootse lotus mock-up en ook ervoor stonden er allerlei bloemen om de kleurrijke sfeer naar boven te brengen. Alleen jammer dat het weer wat tegenviel en er een ietwat treurige partytent de dj’s moest drooghouden.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Toch was het nadien Amber Broos die de buitentuin volledig in vuur en vlam zette. De Belgische dj is een van de rijzende sterren binnen de Tomorrowland-organisatie (ze staan in voor haar boekingen) en de locatie was dan ook goed volgelopen om haar aan het werk te zien. Met een sound van harde techno waarbij ze bekende klassiekers van Britney Spears of Corey Hart even in een beenharde mix smeet, kreeg ze nagenoeg iedereen aan het dansen. Ook voor vuurwerk of wat Bengaals vuur was er plek bij hardere drops, wat voor een extra leuk visueel effect zorgde. Broos zelf leefde zich volledig uit bij haar songs en kon ieder nummer dat ze speelde goed meezingen. Het was duidelijk dat ze zich even hard amuseerde als de personen in het publiek.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Op de tweede avond van Tomorrowland Winter ging er een nieuw podium open, dat fans van het festival in Boom ook wel zullen herkennen. De Youphoria met zijn paddenstoelen is ook in Alpe d’Huez het decor voor enkele dj’s. De eerste die we er aan het werk zagen was de Duitse Pretty Pink, die met haar enthousiasme al voor heel wat sfeer in de tent zorgde. Zo hoorden we dromerige technoremixes van onder andere “Every You Every Me” van Placebo. Toch voelde het voor ons net iets te veel als een voorgekauwde set aan, want de dj zat meer met haar gsm filmpjes te nemen dan originele overgangen te verzorgen. Hierdoor slopen er wel eens wat foutjes in haar overgangen, die door het publiek met de mantel der liefde werden bedekt. Want hoe langer haar set duurde, hoe wilder de zaal tekeerging. Daar kon Robert Falcon makkelijk op inspelen door de ene bekende hit na de andere te spelen met hier en daar een zware drop in. Ook daar liep de zaal bomvol en dat was enerzijds ook te danken aan het feit dat er in de Cage een nichegenre speelde. Daar werd er heel wat hard techno op het publiek afgevuurd en dat was bij Don Woezik allerminst een succes. De sneeuw zal er ook wel voor iets tussen gezeten hebben, waardoor iedereen binnen schuilde in de eerste tent die ze zagen. Sneeuw op een festival, het gaf toch een aparte sfeer weer en bezorgde ook op een bepaalde manier magie.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Nadat het een hele nacht had gesneeuwd in Alpe d’Huez, werd het festivalpubliek wakker met een wit tapijt over heel het domein. Dat het daardoor al heel vroeg vol skiërs met Tomorrowlandvlaggen liep op de skipistes was een understatement. Ze genoten van de verse sneeuw en hierdoor ook van enkele sportieve activiteiten. Uiteindelijk gingen om 12 uur de podia op de bergen opnieuw open en wij namen iets na half drie een kijkje aan de Core-stage. Daar speelde landgenoot Cellini een setje op de top van Signal 2108 en ondanks dat het daar best rustig was, werd zijn smooth elektronica door de tientallen mensen goed ontvangen. Er werden sneeuwengels gemaakt en voor een goede twee uur werd er op de top van de berg mooi gedanst. Het uitzicht maakte alles nog wat meer adembenemend.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Ondanks dat het de dag voordien goed aan het sneeuwen was, bleek het op de maandag van Tomorrowland Winter in de avond toch iets frisser te zijn. Het viel dan ook op dat het terrein er iets leger bij lag toen de deuren opengingen. Dave Lambert en Jeroen Delodder moesten het zo met een beperkt publieksaantal doen, maar dat lieten beide heren niet aan hun hart komen. Delodder deed het met heerlijke techno die samen met de mooie visuals bij momenten hard binnenkwam, Lambert deed het met classics in de mix zoals “One More Time” van Daft Punk.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Toch was het uiteindelijk Omdat Het Kan Soundsystem samen met Average Rob die de Youphoria volledig vol kreeg. Het was alsof er stukken zoete koeken op de grond lagen en die belaagd werden door mieren, zo snel vulde de tent zich. Dat het duo zich volledig smeet hielp daar ook wel bij. Van ABBA ging het naar Mariah Carey en zelfs naar Bryan Adams: ze wisten duidelijk ieders hart te veroveren. Average Rob als hyperactieve mc en Omdat Het Kan Soundsystem als geluidsbord dat voor de leuke remixes zorgde. Op een moment deden ze zelfs een perfecte mix tussen “Stay” van Justin Bieber en The Kid Laroi en Dimensions “Offender” en dat was ook drum-’n-basskoning Netsky niet ontgaan: hij kwam ze prompt feliciteren op het podium. De zaal ging gedurende een uur wild met klassiekers in een vettige remix, en met moshpits en wall of deaths was het publiek nog niet zo uitzinnig geweest dit jaar.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Een zware taak dus voor Goodboys om dat op te volgen. Dat lukte deels, maar waar Omdat Het Kan Soundsystem voor heel wat sfeer zorgde, deed Goodboys het meer vanuit een elektronische sterke vibe. Zo hoorden we hun songs met Meduza, een leuke mix van “Sweet Dreams (Are Made of This)” van Eurythmics en zelfs een dansbare versie van “Another Love” van Tom Odell. Op die manier kon de band wel iedereen aanspreken, al was het soms net iets te voorspelbaar om volledig te overtuigen. Toch zit er wel een potentieel in het duo als het aankomt op smooth house, want de hits die ze schreven herken je uit de duizend (o.a. “Piece of Your Heart” van Meduza). Een set van een uur met net iets meer pit zou wonderen doen.

Met de eerste drie dagen van Tomorrowland Winter achter de rug kunnen we concluderen dat de opwarming meer is dan enkel een smaakje. We zagen al heel wat boeiende acts aan het werk en het publiek bleek zich ook volledig te kunnen smijten als dat moest. Met verborgen shows van in de bars tot in de vapewinkels is er ook altijd wel ergens iets te bleven en dan moet The Gathering nog beginnen. We denken dus dat dit alles slechts een kleine stap is, maar vanaf dinsdag zal Tomorrowland Winter all the way gaan.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

3618 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Tomorrowland 2023 (Festivaldag 3): Plonsende ponchoparty

Niet alleen openden gisteren voor een laatste keer de poorten van Tomorrowland weekend 1; ook de hemelsluizen zetten zich wagenwijd open. Dat…
LiveRecensies

Tomorrowland 2023 (Festivaldag 2): Klassiek, komiek en energiek

Hoe hoger je vliegt, hoe frisser en minder goed het weer wordt. Dat bleek vandaag ook op Tomorrowland waar we onze reis…
InstagramLiveRecensies

Tomorrowland 2023 (Festivaldag 1): In vliegende vlucht naar de horizon

Wat in 2005 begon als een lokaal zusterfestivalletje van Mysteryland met een kleine tienduizend bezoekers, is intussen uitgegroeid tot de grote, sterke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.