AlbumsFeatured albumsRecensies

LũpḁGangGang – Dopamine Overdose (★★★★): Geef ons meer!

LupaGangGang - Dopamine Overdose

LũpḁGangGang heeft een grote liefde voor het diepduiken in oude (al dan niet digitale) platenbakken. De leden vormden op minderjarige leeftijd op een muziekkamp hun viertallige formatie en gooiden hun favoriete jazz-, funk-, en hiphopinvloeden op een hoopje. Al snel kwamen daar nieuwe ideeën bij, zoals de chaos van black midi of de popgevoeligheid van BADBADNOTGOOD. We hoorden op ep’s S T A L I N G R A D en Urban Detox alvast een gekke combinatie tussen freaky virtuositeit, zwoele koelte en een poppy insteek. Na zes jaar samen spelen, stellen ze met trots hun volwaardig debuutalbum voor.

De band introduceert zichzelf met een soort klassieke pianoballade, waarin het vredevolle gevoel gestaag wordt bijgestaan door dreiging. De onheilspellende gitaarfeedback sluipt binnen na eerst enkele prachtige melodieën te hebben gespeeld. De drums van Rob Swennen bouwen alsmaar op zonder ooit uit te barsten. De bas blijft immer groovy, maar wankelt toch mee in de opzwellende chaos. Na deze fantastische “Intro” drijft “Dada Data” de spanning enkel verder. We horen een soort soulnummer, maar dan gespeeld door jazzmuzikanten die liever mathrock hadden gespeeld. Een riff die van black midi zou kunnen komen, zorgt voor onrust, maar de zang van gitarist/frontman Anton Robberechts brengt een soort rust die moeilijk tot zenuwachtigheid te brengen is.

“Out the Light” haalt ons wat van het puntje van onze stoel. Niet omdat de evolutie van de muziek plots niet meer spannend is, maar wel omdat we even kunnen wegzakken in de rust van dit prachtige popnummer. Uiteindelijk spat het dan toch ook volledig uit in een psychedelische trip. We horen hoe mooi Lena Thijs kan zingen op “Wanderer”, terwijl ze zichzelf begeleidt met een zwoele baslijn en dit alle ruimte laat voor de zwevende partijen van toetsenist Miel De Koninck.

Na al deze experimenten krijgen we een soort rustpunt in het midden van het album. Het instrumentale “Methapor” dobbert namelijk wat rond, tot de wolven uiteindelijk toch weer opbouwen naar een finale dat even dromerig als dansbaar is. Dit wordt opgevolgd door een hakkelige ritmesectie en een gitaarpartij die van Horse Lords zou kunnen komen. In plaats van alles in totale chaos te drijven, keert het viertal altijd terug naar rustige soul. De manier waarop het deze middenweg tussen popnummers en chaotische progrock telkens weer weet te vinden is, ondanks alle invloeden, meer dan ooit duidelijk de kern van hun identiteit als kwartet.

De hoekige riff op single “Candy” maakt de stem van Lena in het refrein bijna demonisch. Het is een duidelijk voorbeeld geworden van de sound die de band gaandeweg gevormd heeft. Het is nogal hoorbaar dat de leden een sterke interesse in jazz hebben, maar steeds zoeken ze die middenweg. Afsluiter “The Fountain & The Red Gemini” zoekt het midden op tussen hardcore punk en jazz à la Dans Dans en toont de speelsheid van de band voor een laatste keer. Dopamine Overdose is fantastisch goed geproducet en gemixt, maar in de eerste plaats is het samensmelten van deze vier topmuzikanten het allerbelangrijkst. De jonge wolven durven een risico te nemen door steeds maar weer het midden tussen conventionele en avontuurlijke soulpop op te zoeken.

De releaseshow vindt volgende donderdag plaats in VOLTA (Brussel). Nadien passeren ze nog onder andere in AMOR (Antwerpen) op 5 april, op 27 april in Café Café (Hasselt) en 27 mei in de Handelsbeurs (Gent).

Facebook / Instagram

Ontdek “Dada Data”, ons favoriete nummer van Dopamine Overdose, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 1) @ Trix: Strakke opener

Naar jaarlijkse gewoonte verandert Trix begin februari weer in de place to be dankzij We Are Open. Het Antwerpse showcasefestival zet hierbij…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

20 debuutalbums uit 2023 die je niet mocht missen

We hebben je de afgelopen weken al overspoeld met lijstjes vol steengoede albums, en toch zijn er sommige platen die nog wat…
Festivalnieuws

Trix deelt volledige poster WAO met o.a. ILA, Ão, Captain Kaiser en meer!

Aan de Antwerpse Noordersingel kijken ze met grote anticipatie uit richting februari. Trix zet dan namelijk traditiegetrouw de bloemetjes buiten met het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.