AlbumsRecensies

Hozier – Eat Your Young (★★½): Verzadiging van korte duur

Het is inmiddels al bijna een decennium geleden dat we Hozier leerden kennen met zijn hit “Take Me To Church“. Sindsdien lijkt de Ierse singer-songwriter moeite te hebben om dat succes te evenaren en staken periodes van relatieve stilte meer dan eens de kop op. Nu lijkt het tij echter gekeerd en dat hebben we te danken aan een stukje uit de song “Eat Your Young” dat al een tijdje op TikTok circuleert. Vandaag krijgen we met de gelijknamige ep Eat Your Young alvast wat meer te horen van de artiest, terwijl hij hard werkt aan zijn derde studio-album dat dit jaar nog moet verschijnen.

Titeltrack “Eat Your Young” valt meteen met de deur in huis en trekt de aandacht met een bijzonder aanstekelijke introductie. Van zodra Hozier zijn stem weerklinkt, horen we een uitgehongerde man die honing over zijn stembanden gesmeerd heeft om zo de meest bitterzoete woorden uit te spreken. ‘I’m starving, darling / Let me put my lips to something’, klinkt het en daarmee gooit de Ier het over een ietwat sensuele boeg. Vier minuten lang zet hij zijn discours verder en probeert hij onder onze huid te kruipen met een net zo verslavende song als “Take Me To Church” dat ooit was, weliswaar zonder grootse energie-uitbarsting in het refrein. Hozier is volwassen geworden en dat uit zich ook in zijn muziek: alles lijkt wat meer tot rust gekomen te zijn, terwijl we nog steeds de zielenroerselen van de man in muzikale vorm voorgeschoteld krijgen.

De sensualiteit die geëtaleerd werd op “Eat Your Young” wordt naar een volgend niveau getild op het zwoele “All Things End”. We maken kennis met een andere kant van de artiest die meer tegen de soul- en r&b-kant aanleunt zonder echt in te boeten aan de welgekende Hozier-factor. Hij speelt in op de ietwat – of zeg maar heel erg – melancholische zielen en brengt een liedje dat zomaar de soundtrack kan zijn voor momenten waarop je door het raam staart terwijl de regen met bakken uit de lucht valt. Vocaal toont de man hier wel heel goed waartot hij in staat is, en wanneer strijkers zich steeds meer naar de voorgrond begeven en daarna een koor weerklinkt, zijn we echt overtuigd.

Afsluiten doet Hozier met “Through Me (The Flood)”, een nummer dat al snel elk hoekje van de kamer vult ondanks de relatieve ingetogenheid. Een dreiging lijkt om de hoek te wachten en dat gevoel wordt bevestigd wanneer steeds meer instrumenten te horen zijn tot een hoogtepunt bereikt wordt in het refrein. Ook hier horen we de Ier experimenteren met meerstemmigheid, wat voor een meer dynamische song zorgt. Een aangenaam drumpatroon stuwt het nummer verder terwijl Hozier bij momenten ter plekke blijft trappelen.

Aan alle mooie liedjes komt helaas een einde en zo ook aan deze ep die wat ons betreft gerust wat meer titels had mogen bevatten. Eat Your Young is een fijn voorgerecht waarmee Hozier zijn terugkeer dubbel en dik onderstreept. Het is nu maar de vraag hoe lang we hiermee verzadigd blijven.

Unreal Unearth verschijnt later dit jaar, een exacte datum is nog niet bekend. Hozier kondigde inmiddels wel al een aantal tourdata aan, maar op een Belgische passage is het nog even afwachten. Wat wel al bekend is, is dat hij op 19 juli in AFAS in Amsterdam zal spelen.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Eat Your Young”, ons favoriete nummer van Eat Your Young, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hozier - "Francesca"

De fans van Hozier hebben lang moeten wachten, maar het werd inmiddels bevestigd: de derde langspeelplaat Unreal Unearth, die al meer dan…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single David Kushner - "Daylight"

Wie nog nooit op TikTok heeft gescrold, hoorde hoogstwaarschijnlijk ook nog nooit de naam David Kushner. Voor de anderen onder ons was…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hozier - "Swan Upon Leda"

Het is een tijdje stil geweest rond singer-songwriter Hozier, maar met de komst van regenachtige dagen, vallende bladeren en wapperende sjaals komt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.