LiveRecensies

The Jordan @ Ancienne Belgique (AB Club): Matige rollercoaster

Terwijl onder ons de grote zaal voor de tweede keer volliep voor dEUS, vulde de AB Club zich in beperkte mate voor The Jordan. De naam alleen al doet vermoeden dat het om de volgende grote Amerikaanse superster gaat, maar The Jordan komt eigenlijk niet van zo ver hiervandaan. Eens je weet dat de zangeres eigenlijk Caroline Van der Leeuw heet, dan kan je wel raden dat ze van de Lage Landen afkomstig. Onze noorderbuur maakte eerder deel uit van Caro Emerald, maar gooit het nu over een andere boeg. The Jordan bracht vorige maand haar solodebuutalbum uit en dat werd gisteren dus in een intieme setting voorgesteld.

The Jordan opende haar internationale tournee in het hartje van Brussel en deed dat met een kalme start. “Naked in the Sun” werd gekozen als opener en zo ging de set star van start en het duurde eventjes vooraleer de zangeres er helemaal leek in te komen. Aanvankelijk kwam Emerald wat gespannen over en in het eerste deel van het optreden was – zoals tijdens bijvoorbeeld “Catwalk” of “Best Damn Day”- de gitaarsolo eigenlijk het beste stuk van het nummer. Het gebrek aan chemie tussen de bandleden op het podium zorgde er dan ook jammer genoeg voor dat het publiek eerder statisch bleef staan. Nu moeten we The Jordan wel meegeven dat het niet makkelijk is om een klein publiek mee te krijgen, zeker wanneer de toeschouwers vrij ver van het podium staan. Toch bewees de Nederlandse al na enkele nummers dat ze toch meer in haar mars had, zoals met “Nothing New”. De song zorgde eventjes voor wat spanning en na het mooi gezongen “You Don’t Even Know Me” werd er al wat luider geapplaudisseerd. Het publiek begon langzaamaan los te komen en ook de zangeres begon wat meer te bewegen, met achter haar een kleurrijke lichtshow.

“Waste Me” was dankzij de stevigere drumpartij iets wilder dan de voorgaande songs, maar The Jordan haar stem was net niet stoer genoeg voor de muziek. Het ruwe kantje, dat je bijvoorbeeld wel terugvindt in de stem van Miley Cyrus, had hier goed bij gepast. Ook het onuitgebrachte “Worship Me” stelde lichtjes teleur. Het begon opnieuw als een coole track en werd uiteindelijk iets te zoet, zoals er al veel andere nummers doorheen de avond werden gespeeld. “Mmm” was daarentegen wel eentje die opviel doordat het alleen met de akoestische gitaar werd gebracht. Het meest ingetogen nummer van de avond werd tot een mooi einde gebracht en viel net als het kalme “The Room” duidelijk in de smaak bij het publiek. Voor het grootste deel van de set klonk de muziek iets te vaak hetzelfde en zaten we te wachten op wat meer afwisseling en diepgang. De twee laatstgenoemde nummers waren dus zeker welkom om het soms wat eentonige karakter van de set te doorbreken.

Naar het einde toe kwamen The Jordan en haar muzikanten (eindelijk) helemaal los en tijdens “Something New” schitterde de zangeres dan ook echt. Het duurde een tijd vooraleer ze ons helemaal uit haar hand kon doen eten, maar ook “Temptation” en toegift “Dancefloor” zorgden voor wat animo in de zaal. De uptempo dansliedjes waren een verademing en enkelingen begonnen subtiel te bewegen. Een echte dansvloer werd het niet in de AB Club, maar de muzikale verlossing die een hele tijd afwezig leek te zijn, kwam er uiteindelijk wel.

Doorheen de avond hield The Jordan zich iets te veel vast aan nummers die net niet genoeg overtuigingskracht bevatten en doordat ze zelf ook niet helemaal op haar gemak leek in het begin, kunnen we niet spreken van een spetterende show. Toch moeten we zeker ook vermelden dat er enkele goeie songs tussenzaten die het energielevel in de zaal omhoog trokken. Met slechts één album is het moeilijk om een publiek een heel uur te entertainen, zelfs als je wat extra onbekende liedjes speelt. Had The Jordan wat kalmere liedjes laten vallen, zou het energiepijl wat hoger hebben gelegen doorheen de avond. Nu was het net iets te veel een rollercoaster om van een een écht goed optreden te kunnen spreken, maar The Jordan heeft op zich wel potentieel, dus wie weet zien we zo over een jaar of twee terug, met een sterkere set.

Setlist:

Naked in the Sun
Catwalk
I Can’t Win
Nothing New
You Don’t Even Know Me
Waste Me
Worship Me
The Room
Best Damn Day
You Will Never Make Me Cry Again
Like a Goddess
Mmm
Mirror
Someone New
Temptation
I’m Not Sorry

Dancefloor

986 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Coely @ Ancienne Belgique (AB): Releaseparty tot de tweede macht

‘Ah, die van “Don’t Care”?’, hoorden we laatst toen we het over Coely hadden. Inderdaad, maar sinds vorige week heeft ze ook…
InstagramLiveRecensies

Cult of Luna @ Ancienne Belgique (AB): Headbangend naar het Walhalla

Een postmetalavond voor gevorderden. Zo kondigde de AB de triple bill van Svalbard, Russian Circles en Cult of Luna aan. En daar…
LiveRecensies

Olivia Dean @ Ancienne Belgique (AB Club): Kleurrijke clubnacht

Terwijl in haar thuisland, het Verenigd Koninkrijk, de ietwat grotere clubs eigenlijk al te klein zijn geworden voor Olivia Dean, lijkt de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.