AlbumsRecensies

Jimmy Diamond – You Radiate (★★★½): Vrij en onbevangen

De uit Overijssel afkomstige band Jimmy Diamond heeft alles in zich om als liveband het publiek om de vinger te winden komende zomer. Met hun eerste album You Radiate, dat werd opgenomen in Los Angeles, weten ze ons in te pakken met hun eigenzinnige versie van americana, indie- en rootsrock. In twee weken tijd namen ze het album op onder leiding van producer Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Madrugada) en dat klinkt als een verkoopplaatje, wat het ook is!

Jim Zwinselman, Ruud Gielen en Floris Poessé zijn al een tijdje aan de weg aan het timmeren. Het meest in het oog springt hun samenwerking met Timothy Showalter, de frontman van Strand Of Oaks, voor wie zij de vaste Europese tourband zijn. Tevens was hij het die de bandnaam bedacht, maar ook de man die Jim Zwinselman aanstuurde om te proberen zingen. Voor het eerste album bood hun thuisbasis, landelijk gelegen en ver weg van de drukte van de stad, te weinig inspiratie. Dus trokken ze erop uit. Zo huurden ze onder andere een kampeerbusje en gingen op een roadtrip door Europa. Nieuwe inspiratie opdoen, maar ook een band opbouwen met elkaar. Dat hoor je terug in de muziek: vrijheid en onbevangenheid.

Zonder zelf een instrument mee te nemen, trokken ze naar Amerika om in de Invisible Creature-studio van producer Ratterman een album op te nemen. Met de daar voor handde zijnde instrumenten gingen ze aan de slag. You Radiate klinkt zoals alleen een Amerikaan een album kan laten klinken en dat is dit keer positief bedoeld. Het voelt als een zwoele zomeravond met het raam open, rijdend over lange uitgestrekte glooiende wegen. Daarin heeft Ratterman een behoorlijke bijdrage, want hij speelde tijdens de sessie als een soort vierde bandlid mee op toetsen. Zoals op “Chase The Moon” te horen is, waar hij zich lekker kon uitleven op diverse keyboards die in zijn studio te vinden waren.

“In The Dark”, dat over het niet hoeven verbergen van je onzekerheid gaat, begint met een sound die behoorlijk door de elektronische apparatuur van de studio is gehaald. Dat idee hebben we constant op dit album, maar dat is wel een deel van het geheim van de sound natuurlijk. Veel synths en veel gitaarlagen over elkaar heen. ‘Denk groot’, zoals de Amerikanen plegen te zeggen. Afsluiter “I’m Still Here (In All The Things You See)” gaat over de grootvader van Zwinselman, die overleed in de zomer voordat de band naar Amerika vertrok om het album op te nemen. Het geeft een positieve draai aan het rouwproces. Je verdwijnt niet uit het leven, maar blijft altijd onderdeel van het groen en het water en de wind.

Melodieuse liedjes met een zweem van een jaren zeventig geluid, maken dat het album heerlijk weg luistert. Grappig om te horen hoe bepalend een opnamelocatie en producer voor het geluid van Jimmy Diamond zijn. En dan te bedenken dat producer Ratterman tijdens de opnamesessies, met grote regelmaat Queen’s zwanenzang Made In Heaven draaide. Gelukkig is van dat Queen album niks terug te horen. Al namen ze één wijze les onbewust over van dat album: koester het leven zodra het zich aandient. Dat heeft Jimmy Diamond op dit album zeker gedaan.

Jimmy Diamond stelt het album voor op 11 maart in Walhalla in Deventer, 12 maart in De Helling in Utrecht, 17 maart in V11 in Rotterdam en op 23 maart in Trix in Antwerpen. Kijk voor meer optredens op hun Website.

Facebook / Instagram

Ontdek “Chase The Moon”, ons favoriete nummer van You Radiate, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Angelo De Augustine - "The Ballad of Betty and Barney Hill"

In 2021 bracht de Amerikaanse Angelo De Augustine nog het veelgeprezen A Beginner’s Mind uit met Sufjan Stevens. Nu werkt hij aan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single King Krule – “If Only It Was Warmth”

Een maand na het uitbrengen van de single “Seaforth”, lost King Krule met “If Only It Was Warmth” het tweede nummer van…
AlbumsRecensies

Fruit Bats - A River Running to Your Heart (★★★½): Mikken op het hart

Na een carrière van meer dan twintig jaar lijkt de singer-songwriter Eric D. Johnson samen met z’n immer veranderende band Fruit Bats…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.