AlbumsRecensies

The Muttons – Somebody Else (★★★): Grunge in al zijn facetten

The Muttons is een jonge band uit het Gentse, die sinds 2021 zijn eerste echte stapjes in de muziekwereld zet. Het viertal bracht reeds drie volwaardige singles uit en nu blijkt dus dat dat de voorbode was voor de allereerste ep van de Gentenaren. Toch bevat Somebody Else maar één nummer dat eerder al het levenslicht zag, wat op zijn beurt ook betekent dat we vier gloednieuwe nummers krijgen. We mogen daar gerust dankbaar voor zijn, want ieder liedje op deze ep is er eentje waarvan we kunnen genieten.

Opener “Rain” laat ons door de kalme, doch onheilspellende intro nog wat in het ongewisse. Echter eens de gitaren in overdrive schieten, wordt al snel duidelijk dat The Muttons een (grunge)rockband is, die ons het liefst van al een stevige muilpeer verkoopt. Ondanks al dat gitaargeweld is het met name de zang van Merlijn Goddeeris die de aandacht naar zich toe trekt. In het begin klinkt hij als een doorwinterde crooner die in een of andere vage jazzclub staat te zingen, waarna hij zijn strot echt opentrekt en eerder klinkt als een maniak, maar dan wel een die verdomd goed kan zingen. Goddeeris heeft ook een bepaalde nonchalance in zijn stem, die het allemaal heel natuurlijk doet klinken.

Maar een band is natuurlijk veel meer dan de frontman alleen en dat wordt op “Somebody Else” mooi geïllustreerd. De gitaren klinken wederom duister en luguber, waardoor ze makkelijk onder je vel weten te kruipen. De subtiele strijkers zijn een leuke toevoeging, die ook aantoont dat de productie van deze ep er eentje is waar sterk is over nagedacht, zonder daarbij afbreuk te moeten doen aan het rauwe element van de muziek.

Dat rauwe element is dan weer het best hoorbaar op “Sex With My Ex” dat overladen is van gitaren met de nodige distortion, enkele indrukwekkende solo’s en natuurlijk wederom de fantastische vocals van Goddeeris. Het is fascinerend hoe veelzijdig zijn stem is; van een verzorgde bariton, tot rasperige geschreeuw, het is alsof hij het allemaal kan.

Falling Out Of Time” is het enige nummer op Somebody Else dat reeds werd uitgebracht, maar misschien ook wel het minst sterke van de ep. Dat zou te wijten kunnen zijn aan het schrille contrast met de bombast die we voordien kregen op “Sex With My Ex”, maar het zou net zo goed aan het net te melige gehalte kunnen liggen, dat dan weer wordt opgewekt door het relatief trage refrein. Gelukkig krijgen we met “Flower” als slotnummer wel nog een stevig rocknummer, waarmee The Muttons hun ep op een mooie manier kunnen afsluiten.

Somebody Else is een zeer veelbelovend debuut, van een band waar we in de toekomst ongetwijfeld nog veel meer van zullen horen. Ondanks het archetype van grungemuziek, slaagt de band er ook in om zijn veelzijdigheid aan te tonen, door middel van variërende songs en subtiele toevoegingen waaronder de strijkers op de titeltrack. We hebben het laatste nog niet gehoord van The Muttons, dat dat duidelijk moge zijn.

Op 8 maart 2023 staat The Muttons in de Charlatan voor releaseshow van Somebody Else.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Somebody Else”, ons favoriete nummer van Somebody Else, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

332 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Muttons @ Charlatan: Grunge verkleedfeest

In 2021 besloten vier gezapige jongeheren uit het Gentse de koppen bijeen te steken en kwamen ze met hun debuutsingle “What Is…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Muttons - "Falling out of Time"

The Muttons is de nieuwste aanwinst in de Belgische rockwereld. Ongeveer een jaar geleden bracht deze Gentse band hun debuutsingle “What Is…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Muttons - "Eating U"

The Muttons is een piepjonge band uit het Gentse die ons met hun debuutsingle “What Is Your Name?” al enorm wist te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.