InstagramLiveRecensies

Bullet for My Valentine @ Ancienne Belgique (AB): Vliegende bezoekers en bekers

© CPU – Stijn Verbruggen

De Welshe metalcoreband Bullet for My Valentine begon hun carrière niet onder die naam. Opgericht als Jeff Killed John speelden ze in hun vroege jaren vooral covers van Metallica en Nirvana, maar toen hun catalogus aan eigen werk groeide en de muziekstijl zich verschoof richting heavy metal, was het tijd voor een nieuwe identiteit. Ondertussen staat de platenteller op zeven, met als laatste episode het selftitled album Bullet for My Valentine uit 2021, waar vorig jaar een deluxe versie van verscheen en dat een heavier geluid kent dan zijn voorgangers.

Ons landje is geen onbekend terrein voor de Welshmen. In 2019 stonden ze op Pukkelpop en vorig jaar nog op metalwalhalla Graspop Metal Meeting. Dat moest hun tweede show dat jaar op Belgisch grondgebied worden, maar het februariconcert in Trix werd gecanceld door dat ene virusje dat nogal excessief de ronde deed. Hun huidige tour startte dan maar eind januari van dit jaar en in plaats van in Antwerpen passeert de band achter leadzanger Matthew Tuck dus nu in Brussel, vergezeld van voorprogramma’s Atreyu en Jinjer.

© CPU – Stijn Verbruggen

Van rustig opbouwen is er met metalcoreband Atreyu geen sprake. Ook al is de avond nog enorm jong, lang moeten we niet wachten op het eerste bescheiden circlepitje dat we van bovenaf al spotten. Bij “Drowning” schallen de eerste oerkreten door de zaal en bij “Battledrums” worden de subwoofers écht uitgedaagd. De twee gekke oldschool dubstepstukken zagen we niet aankomen, maar zijn zeker even geschikt om op te headbangen. Voor de rest hopen we dat het volume niet meer te veel omhoog gaat tijdens de komende twee acts, anders zouden die bassen wel eens wat langer dan we willen in onze oren blijven rondspoken. Afsluiten doen de Amerikanen met “I Wanna Dance with Somebody”, of zo lijkt het toch even. De zanger zet Whitney Houstons hit in, maar breekt die gelukkig ook even snel weer af. Alhoewel, het had zeker interessant geklonken.

De fans zijn dorstig vandaag, en niet alleen naar heavy metal, zo blijkt wanneer we naar de toog stappen. Terug in de zaal starten de Oekraïners van Jinjer net hun set. De zangeres groet Brussel met haar hoge stem, tot enkele seconden later een mannelijk monster uit haar keel ontsnapt. We kunnen haast niet geloven dat beide stemmen door dezelfde micro gezongen worden. De eerste zou het heel goed kunnen doen in de hitlijsten, de tweede heeft een net iets meer afgebakend publiek. Jinjer draagt een nummer op aan hun thuisland onder het mom van ‘peace and harmony’, maar we hebben moeite met het echt vredig te vinden – muzikaal dan toch. Hoewel we zeker niet ontkennen dat de band hun instrumenten meesterlijk beheerst en de zangeres kan grunten en zingen, kon het eerste voorprogramma toch meer overtuigen. Soms voelen de songs wat chaotisch aan door de ongewone ritmes en haar stem komt er niet altijd even vloeiend door. Na een sterke afsluiter zijn we al bij al toch tevreden en is het tijd om ons voor te bereiden op de kogels van Bullet for My Valentine.

© CPU – Stijn Verbruggen

Nog voor zij goed en wel uit de startblokken zijn geschoten, vliegen de bekers en bezoekers al door de lucht. Zowel in de zaal al muzikaal gaat het er vanaf moment een behoorlijk wild aan toe. De bandleden voelen zich meteen al thuis op het podium, en hun frontman bestuift de zaal met zijn charismatisch karakter en al even charismatische stem. Neem daarbij nog eens de muur van stroboscopen en je kan wel raden dat we verblindt worden door de energie die van het podium afstraalt. Na vier weken touren hebben beide zangers wat last van hun stem, maar daar is voorlopig weinig van te merken. En dan nog: de stukken die ze – al dan niet expres – niet zingen, worden netjes en uit volle borst meegezongen door de uitverkochte Ancienne Belgique.

“You Want a Battle? (Here’s a War)” wordt goed meegezongen en er duiken, vliegen, rollen en, omdat het kan, koprollen zelfs mensen over onze hoofden. Vervolgen doen we met “Hearts Burst Into Fire”, een nummer dat normaal gezien de tracklist niet gehaald had, maar dat toch deed omdat het het meest aangevraagde lied op Bullet for My Valentines Facebook-post was. In vergelijking met het nieuwe album horen we hier opvallend minder gegrunt. De songs gaan heel vlotjes in elkaar over en ondertussen wordt het spervuur bezoekers dat naar voren geloodst wordt alsmaar groter. Hopelijk vinden ze allemaal hun weg terug, anders is zo dadelijk de halve zaal leeg.

© CPU – Stijn Verbruggen

Tijdens “All These Things” kunnen we even op adem komen, om vlak erna terug te beginnen tollen in de circlepit. De mannen aan de barrières vooraan hebben waarschijnlijk al rustigere avonden gehad. Speciale vermeldingen hebben we trouwens ten eerste voor de lichttechnici, die een perfect afgestemde lichtshow afleveren. Een tweede man die we gerust nog eens extra in de spotlight willen zetten, is de man achter het drumstel: Jason Bowld. Zijn indrukwekkend drumwerk heeft hem zowat de helft van lichaamsvocht gekost, maar het was elke druppel op het AB-podium meer dan waard. In de toegift krijgen we nog “Your Betrayal”, gezongen met een 1.750-tal versterkers in de zaal, een van de hoogtepunten van de avond met “Tears Don’t Fall”, en tot slot nog “Waking The Demon”.

Valentijn mag dan misschien al twee weken gepasseerd zijn, de fans betuigden hun liefde voor hun favoriete groep alsof we de dag zelf waren. De zanger, wiens stem met momenten wat aan Chester Bennington deed denken, nam het voortouw voor een lekkere performance. Bullet for My Valentine mocht dan wel kogels van nummers de Ancienne Belgique invlammen, het publiek leefde op tot aan de laatste noot.

De band werd zonet aangekondigd voor de metaldag van de Lokerse Feesten. Je kan de groep er aan het werk zien op zondag 6 augustus.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram vind je er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Knives
Over It
Piece of Me
4 Words
You Want a Battle? (Here’s a War)
Hearts Burst Into Fire
The Last Fight
Shatter
All These Things I Hate (Revolve Around Me)
Scream Aim Fire
Suffocating Under Words of Sorrow (What Can I Do)
Rainbow Veins
Don’t Need You
Death By A Thousand Cuts

Your Betrayal
Tears Don’t Fall
Waking the Demon

Related posts
LiveRecensies

Tricky @ Ancienne Belgique (AB): Marta, buik en honger naar meer

Wie Tricky zegt, die zegt natuurlijk ook Massive Attack en triphop. Ooit maakte de artiest deel uit van die legendarische groep, maar…
InstagramLiveRecensies

YONAKA @ Ancienne Belgique (AB Club): Plezant lederen jasje

Zwarte T-shirts en getatoeëerde armen ten top gisterenavond op de bovenverdieping van de Ancienne Belgique, want YONAKA zakte voor het eerst sinds…
InstagramLiveRecensies

Madison Beer @ Ancienne Belgique (AB): Volg het witte konijn

Popsterren komen en gaan, maar Madison Beer is gekomen om nog even te blijven. Sinds ze werd ontdekt door ene Justin Bieber,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.