AlbumsFeatured albumsRecensies

WILDES – Other Words Fail Me (★★★½): De kracht van woorden

Toen Ellie Walker in 2016 met haar debuutsingle “Bare” meteen hoge ogen gooide, leek alles op een snelle doorbraak te wijzen. Haar toenmalige manager en platenlabel zorgden er echter voor dat ze niet tot kon openbloeien tot de artiest die ze echt wilde zijn, waarna ze kort alle moed verloor om verder te gaan in de muziek. Ze wist zich uiteindelijk vrij te vechten en vond weer de woorden om aan haar debuutalbum te schrijven. Bijna zeven jaar na haar introductie, volgt nu dat grote visitekaartje waar ze al lang naartoe werkte. Other Words Fail Me is een introspectief werk, waarvoor ze in 2020 enkele weken naar een verlaten plek in het knusse kustdorpje aan de North Shield trok en waarop ze zichzelf als artiest eindelijk gevonden lijkt te hebben.

De eerste lockdown gooide aanvankelijk veel roet in het eten. Na zes weken in de inspirerende omgeving, moest ze terugkeren naar het broeierige West-Londen en liet haar eerste producer haar volledig in de steek. De oude kamer van haar zus werd daarom omgetoverd tot een kleine studio, waar ze begon te schrijven aan nieuwe nummers en een eerlijkheid ervoer die ze al lang niet meer voelde. Dat hoor je ook in de teksten op Other Words Fail Me, want voor het eerst had ze het gevoel de macht te hebben over haar eigen verhaal. Uiteindelijk verwerkte ze in veertig nummers een traumatische relatie met haar ex-partner, die haar emotioneel mishandelde en waarvan ze zich uiteindelijk kon bevrijden. Tien daarvan zien nu het levenslicht.

Liefdesverdriet kent meerdere facetten. Op het openingsnummer “Woman In Love” horen we echter de woede en frustratie naar bovenkomen die WILDES lange tijd in zich voelde tijdens haar relatie. In een kleine twee minuutjes laat ze ruwe gitaarlijnen clashen met haar zachte stem, een symbool voor de machtsverhouding waaronder ze leed in de relatie. De emotionele geladenheid van Other Words Fail Me wordt vanaf het begin dus snel duidelijk, al biedt het veerlichte “Lightly” daarna meteen wat meer gemoedsrust om haar verhaal te laten bezinken. De meerstemmige zang en transcendente melodieën vormen daarvoor de ideale setting, en blijken ook op een groot deel van het album een grote rol te krijgen. Bij leadsingle “Flames” ontvlamt een gelijkaardig warm gevoel in ons en breekt met de strijkers op het einde open zodat een gevoel van hoop ons overvalt. De boosheid van het begin is dus maar van korte duur.

Wanneer woorden haar gevoelens niet helemaal kunnen overbrengen, laat WILDES de instrumenten het werk doen. In “Far And Wide” krijgt de piano namelijk versterking van drums en umptempo gitaarlijnen en legt ze de nadruk duidelijk op de instrumentatie om haar gevoel over te brengen. Soms zegt een dromerigere melodie namelijk meer dan duizend woorden, al toont de pianoballade “Restless” haar ongelofelijke kwaliteit als songwriter en dringt ze ook met haar tekst volledig tot onze ziel door. ‘Settle down restless / I’ll close your eyes on the way as you go’ hakt er op het einde door de sobere omkadering dan ook extra hard in.

WILDES werd al vaak vergeleken met Hannah Reid van London Grammar en dat die vergelijking niet zo ver gezocht is, mogen we op het mysterieuze “Real Life” ondervinden. De vervormde strijkers en de opbouw richting een climax zitten behoorlijk sfeervol in elkaar, zoals we dat ook vaak bij London Grammar horen en ook vocaal plaatst ze haar vocalen gelijkaardig aan Reid. “Enfant” klinkt daarom des te interessanter omdat ze er stemsgewijs in een ander register zingt en ook de zachtheid en tristesse met een vertederende ruwheid aanvult door een pakkende gitaarriedel dat helemaal opgebouwd wordt tot een groots slot.

Ellie Walker heeft doorgebeten en die vastberadenheid wordt beloond. Other Words Fail Me heeft lang op zich laten wachten, maar zoals we het al vaak hoorden: de volzetters worden altijd beloond. In tijden waar de wereld precies steeds sneller begint te draaien, geeft Walker ons met haar tien nummers de ruimte om even stil te staan bij onszelf en zet ze volop in op de kracht van haar woorden. Wanneer ze haar album samen met The Flaming Lips afsluit met het alles samenvattende “True Love”, overmant zelfs ons een gevoel van opluchting. WILDES heeft terug tot zichzelf gevonden en levert zo een zeer soeverein debuutalbum af, waarin ze niets nieuws brengt maar vooral verder bouwt op de fundamenten die er al jaren stonden.

Facebook / Instagram / Twitter

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single WILDES - “Woman in Love”

De Britse muzikante en zangeres Ella Walker gaat door het leven als WILDES en brengt sinds 2017 muziek uit. Haar debuutsingle “Bare”…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Beachy Head - "Destroy Us"

Indieliefhebbers allerhande, verheug je! Een supergroep onder de naam Beachy Head is geboren. De nieuwe band bestaat uit Christian Savill en Rachel…
Albums

Lost Horizons - In Quiet Moments (★★★★): Soundtrack van ongevraagde onthaasting

Lost Horizons is geen band. Het is een Brits project van gitarist Simon Raymonde en drummer Richard Thomas. De eerste speelde bij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.