AlbumsFeatured albumsRecensies

Belle and Sebastian – Late Developers (★★★½): Even op het verkeerde been gezet

Enkele dagen geleden verraste Belle and Sebastian ons volledig. De Schotse indieband bracht namelijk uit het niets een single uit, die de voorloper werd voor een album dat drie dagen na aankondiging al verschijnt. Een aangename verrassing bleek het echter niet, want met “I Don’t Know What You See In Me” deed Belle and Sebastian al vrij vroeg een worp richting de slechtste single van het jaar. Late Developers werd trouwens opgenomen tijdens de opnamesessie van A Bit of Previous. De vraag was dan natuurlijk of dit album gevuld werd met de nummers die niet goed genoeg waren voor de vorige plaat of of het echt een album werd met stuk voor stuk gelijkwaardige songs.

Opener “Juliet Naked” doet ons wel opgelucht adem halen, want het klinkt in niets als de single waar we het net nog over hadden. Deze keer krijgen we Billy Bragg-achtige gitaren en dat is toch een pak leuker dan kitscherige synthesizers. “Give A Little Time” is dan al weer een stuk platter, maar dan wel op die aandoenlijke manier die we van Belle and Sebastian gewend zijn. ‘Never change a winning team’ zeggen ze bij een heleboel sporten en dat geldt ook voor de Schotse indieband, die best het dichtst bij de sound blijft die we al jaren van ze gewend zijn.

Daar slagen ze op “When We Were Very Young” ook weer in en zelfs de lichtjes overdreven melodramatische teksten van weleer zijn terug. Dat zet zich ook verder op “Will I Tell You A Secret” en na vier nummers kunnen we al met zekerheid zeggen dat Late Developers minstens net zo goed is als A Bit of Previous. Geen sprake van B-kantjes!

Vernieuwend is het natuurlijk wel allerminst, maar dat verwachten we ook niet van Belle and Sebastian. Het zijn nagenoeg stuk voor stuk leuke indiepopliedjes, niet meer en niet minder. Dat betekent helaas ook wel dat er op dit album geen klassiekers in wording staan, zoals we die op de eerste twee albums wisten te vinden. Doordat het nog steeds quasi hetzelfde klinkt, is de impact van zo’n plaat natuurlijk minder groot en dat levert bijgevolg ook geen klassiekers op.

Het luistert dus zeker wel lekker weg, tot we aan het debacle van “I Don’t Know What You See In Me” belanden, dat de hele albumbeleving toch wel wat verpest. Het nummer past ook niet echt bij de rest van de nummers op Late Developers, al valt het wel op dat er vaker elektronische invloeden terug te vinden zijn richting het einde. Gelukkig blijft het met uitzondering van dat ene lied wel binnen het plaatje passen en dat wordt nog eens mooi geïllustreerd met “Do You Follow”.

Met “When The Cynics Stare Back From The Wall” lijkt deze plaat als een nachtkaarsje uit te doven, maar finaal krijgen we met de titeltrack nog een bijzonder geestig nummer. De trompetten klinken alsof ze zijn weggeplukt uit een willekeurig mariachibandje. Zo eindigt dit album vol melodrama wel gewoon met een luchtige noot en bijgevolg ook een goed gevoel.

Late Developers is wederom gewoon een goed album van Belle and Sebastian, maar zal er in hun hele discografie wel niet bepaald uit springen. Als het dat dan toch zal doen, dan is dat waarschijnlijk omdat hun slechtste single er op staat. Die zette ons eerder deze week volledig op het verkeerde been en we zijn dankbaar dat het daarbij is gebleven.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

447 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Suki Waterhouse & Belle and Sebastian – “Every Day's A Lesson In Humility”

De drukte rond de muzikale rol van de Britse singer-songwriter in Daisy Jones & The Six is eindelijk net wat afgenomen, maar…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Belle and Sebastian, Sylvie Kreusch, Whispering Sons en meer naar Live /s Live 2023!

De affiche van Live /s Live krijgt vandaag een kleine upgrade. Op zaterdag 24 juni krijgen The War on Drugs, Balthazar en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Belle And Sebastian - "I Don't Know What You See In Me"

We vallen maar zelden meer uit de lucht, maar wanneer Belle and Sebastian uit het niets een album aankondigt dat over drie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.