Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single El Michels Affair & Black Thought – “Grateful”

© Sesse Lind

In augustus 2022 leverden producer Danger Mouse en rapper Black Thought het album Cheat Codes af, een hiphopplaat die niet schuw was van funky samples en invloeden uit de soul. Het zal dus niemand verbazen dat Thought, samen met instrumentele R&B-band El Michels Affair, een gezamenlijk album van een verwant kaliber heeft aangekondigd. Als frontman van The Roots maakte Black Thought voor het eerst kennis met Leon Michels van de gelijknamige band in het begin van de jaren 2000, en het klikte vrijwel meteen tussen de twee artiesten, op zowel muzikaal als persoonlijk vlak. Ze hebben elkaar nadien af en toe versterkt tijdens live optredens, maar met de single “Grateful” luiden ze dan toch het eerste nummer in van hun opkomende langspeler Glorious Game.

“Grateful” opent met een vertraagde sample van dancehall-klassieker “Ting-A-Ling” van Shabba Ranks, waardoor dat originele lied op stijlvolle wijze wordt omgetoverd tot een iets meer soulful klinkend plaatje. Black Thought gooit daarna zijn bars op de instrumentele begeleiding van El Michels Affair, traditiegetrouw met pauzes rond het einde van zijn verzen. De rapper puzzelt hier vaak creatief mee, omdat hij op die manier delen van zijn vorige zin duidelijker kan laten rijmen met de volgende zin. Een voorbeeld hiervan laat zich al helemaal in het begin kenbaar maken: ‘Three for the money, two for the hustle and one for the / Night time spread over the city like a comforter’. Ook de muzikanten van El Michels Affair presteren over de hele lijn uitstekend, met vooral het hypnotiserende fluitwerk van Leon Michels zelf dat blijft nazinderen. Geen ingewikkelde composities, wel een eclectisch geheel waar ieders talent voldoende in de schijnwerper wordt gezet.

Glorious Game van Black Thought en El Michels Affair verschijnt op 14 april.

Black Thought: Facebook / Instagram / Twitter
El Michels Affair: Facebook / Instagram / Twitter

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

11 posts

About author
https://letterboxd.com/aghyari
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Coely @ Ancienne Belgique (AB): Releaseparty tot de tweede macht

‘Ah, die van “Don’t Care”?’, hoorden we laatst toen we het over Coely hadden. Inderdaad, maar sinds vorige week heeft ze ook…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single LeBlanc - "TWIJFEL" (feat. Ide Snake)

Allebei stonden ze al in de finale van een belangrijke wedstrijd voor jong opkomend talent, maar op een echte doorbraak wachten beide…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Juice WRLD - "The Light"

Juice WRLD had het ongeluk slechts 21 jaar op deze aardbol te mogen rondlopen. In 2019 overleed de Amerikaanse artiest aan de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.