Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lorn – “ENTROPYYY”

Het is niet eenvoudig om de elektronische muziek van Marcos Ortega, ofwel Lorn, onder één concrete noemer te brengen. Hij heeft door de jaren heen met verschillende genres liggen goochelen, zoals ambient, synthwave, glitch en zelfs IDM, maar de consensus lijkt te zijn dat synthwave het meeste aansluit bij zijn algemene stijl. Dit genre heeft sinds “Nightcall” van Kavinsky een sterke renaissance gekend, eens te meer door de groeiende populariteit van nummers zoals “After Dark” van Mr. Kitty, waardoor het stilaan ook de mainstream heeft bereikt. Wat de tracks van Lorn echter wel onderscheidt van de concurrentie, is de onheilspellende aard die in quasi elk nummer verscholen zit. Met de officiële release van “ENTROPYYY”, een nummer dat een tijd geleden al op YouTube verscheen, kiest Lorn resoluut weer voor die grimmigheid.

In het begin lijkt het alsof “ENTROPYYY” wederom de richting van de ambient op gaat, zoals Lorn dat eerder al deed op tracks zoals “Spinning in a Dream” of “There Is Still Time“. De eerste veertig seconden klinken best vredig waardoor we even meenden te denken dat het nummer van pas zou komen tijdens het studeren, maar het stijgende volume van wat hierop volgt, verraadt alvast dat er meer achter zit. Na een obscuur segmentje dat nog wel iets weg heeft van “Oxbow B“, gebruikt Lorn een vocoder om op minimalistische wijze het geluid van instrumenten na te bootsen – een beetje zoals Kanye West dat in betere tijden ook deed op “Runaway“. Het is nog wel duidelijk dat er een vervormde stem wordt gebruikt, maar dit draagt net bij aan de donkere sound waar Lorn intussen bekend voor staat, alsof de laatste resten menselijkheid langzaam, maar zeker plaats moeten maken voor technologische dystopie. Cyberpunk 2077, iemand? Dit effect blijft zich gedurende het hele lied kenbaar maken, onder meer omdat Lorn vakkundig experimenteert met het spectrum van de crossfader en hij zo ook het glitchy aspect van zijn muziek nog maar eens in de verf zet. De kenmerkende synths, die al een tijdje op de achtergrond aan het sluimeren zijn, nemen nadien de bovenhand en sturen de bijna volledige rest van het nummer. Ook hier wordt de crossfader nu en dan ingezet om het allemaal wat zwaarder te laten klinken. Het resultaat is een duistere synthwave plaat waar het bijna volledig ontbreekt aan de levendige eighties sound die normaal gezien het genre typeert, maar dat bedoelen we op de beste manier mogelijk.

Lorn combineert op bedreven wijze verschillende genres waar hij frequent mee geassocieerd wordt, waardoor het geheel nooit saai klinkt. Sterk werk over de ganse lijn, met hopelijk de nakende aankondiging van een nieuw album.

YouTube / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

22 posts

About author
https://letterboxd.com/aghyari
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Melanie De Biasio - Il Viaggio (★★★★½): Verpletterende koortsdroom

Wanneer Melanie De Biasio een nieuw teken van muzikaal leven geeft, schuiven wij naar het puntje van onze stoel. Sinds de Waalse…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Hinako Omori – “cyanotype memories”

Hinaki Omori is best nieuw in het muzieklandschap, maar gaf ons een prachtige ochtendwandeling doorheen dat landschap met haar eerste album a…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jack Harlow - Jackman. (★★★★): Krachtige comeback

De laatste jaren zat de roem en bekendheid van Jack Harlow in een stijgende lijn. Met singles als “What’s poppin”, “INDUSTRY BABY“,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.