Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sparklehorse – “It Will Never Stop”

© Danny Clinch

Het tragische verhaal van Sparklehorse eindigde dan toch niet in 2010. Toen ontnam zanger en meesterbrein achter de band Mark Linkous immers met een geweer in een steeg van Nashville zichzelf van het leven. Dit was trouwens niet zijn eerste poging, want in 1996 zorgde een overdosis antidepressiva, valium en alcohol er al voor dat hij enige tijd in een rolstoel zat. Dit gebeurde na het verschijnen van zijn magische debuutplaat, Vivadixiesubmarinetransmissionplot, die hem net een uitnodiging om mee op tour met Radiohead te gaan had opgeleverd. Na zijn moeilijke herstel groeide er stilaan een band rond de kerel uit Virginia, waarmee hij op korte tijd nog twee steengoede platen uitbracht, gevolgd door talloze samenwerkingen met o.a. Tom Waits, PJ Harvey, Julian Casablancas, Iggy Pop, David Lynch en Danger Mouse.

De andere muzikanten gaven er na het tragische overlijden van hun bandleider dus terecht de brui aan, maar onlangs vond de broer van Linkous, die zijn thuisstudio beheert en archiveert, nog een waardige tape tussen de stoffige dozen. In oktober verscheen er nog de documentaire This Is Sparklehorse, dus wie weet is er nog meer op komst. We weten alvast dat de ‘It’ uit “It Will Never Stop” niet op zichzelf slaat, want het plaatje is na minder dan twee minuten al gedaan. Wel horen we opnieuw de typische stijlkenmerken van Linkous. Zijn stem is vervormd alsof hij een tweedehands micro uit de jaren vijftig vast heeft. Zijn gitaar zit eveneens bedolven onder een laag zwarte fuzz. Het nummer lijkt best op “Tears On Fresh Fruit” uit zijn debuut en kan dus ook uit eender welke periode daarna komen. Het enige verschil qua instrumentatie is de drumcomputer die een tegenritmische piep laat horen, alsof het een hartritmemonitor in een ziekenhuis betreft. Verder is er noch van zijn psychedelische country, noch van zijn poëtische gevoeligheid veel te horen. Hoewel we dus dankbaar zijn voor het gebaar, keren we toch liever terug naar de officiële albums.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

168 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lambrini Girls - "Body of Mine"

Lambrini Girls wordt niet voor niks geassocieerd met namen als Bikini Kill en Hole; met haar feministische boodschappen sluit haar muziek volledig…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Thom Yorke - "Knife Edge" & "Prize Giving"

Met zijn repertoire bij Radiohead, The Smile én een solocarrière kunnen we Thom Yorke haast niet meer bijhouden. De bezigheden van de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

English Teacher – This Could Be Texas (★★★★): Vastbenoemd

Zo nu en dan verschijnt er nog eens nieuwe Engelse band op het toneel waarvan we al snel kunnen voorspellen dat ze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.