InstagramLiveRecensies

Little Simz @ Trix: De koningin op bezoek

© CPU – Fleur De Backer

Als er iemand is die in het afgelopen jaar bewezen heeft op een heel eenzame hoogte te staan, dan is dat Little Simz wel. Iets meer dan een jaar terug bracht de Britse een van de allerbeste platen van het jaar uit. Met Sometimes I Might Be Introvert sierde de rapster – volledig terecht – vrijwel ieder eindejaarslijstje dat toen uitkwam en toonde ze aan dat ze op het allerhoogste niveau speelt. Simbi Ajikawo, zoals ze echt heet, bood op die langspeler een masterclass in kwetsbaarheid en introspectie, allemaal met een flinke dosis zelfvertrouwen en volwassenheid. Het was de bedoeling dat ze dat magnifieke album begin dit jaar aan ons zou voorstellen in een livesetting, maar het coronavirus gooide roet in het eten waardoor Simz’ tour werd uitgesteld naar het najaar. Gelukkig kon ze deze zomer wel alvast een voorproefje geven voor die tour op diverse festivalpodia, zoals op die van Pukkelpop. Daar gaf Ajikawo met gemak een van de beste optredens van het weekend, waardoor we ons nóg meer gingen verheugen op die tour. Gisteravond was het eindelijk zo ver en mochten we Little Simz bewonderen in de Antwerpse Trix.

Voordat Little Simz zelf het podium beklom, was het de taak aan OTG om de zaal vast warm te krijgen voor de ster van de avond. Er was alleen nog amper volk toen de Britse rapper zijn ding mocht doen en het volk dat er was, leek niet bijzonder geïnteresseerd in hem te zijn. Zijn pogingen om de interactie aan te gaan met de aanwezigen werden behoorlijk lauwwarm ontvangen, waardoor een vrij ongemakkelijke sfeer in de Trix hing. OTG beschikte niet over het charisma om de zaal warm te krijgen, maar ook op het muzikale vlak viel het tegen. De beats waar hij beweerde zo trots op te zijn waren simpelweg niet memorabel genoeg om ons te boeien, de teksten niet diepgaand genoeg om ons wat te doen. De Brit stond ook maar een beetje energieloos te staan in zijn saaie trainingspak met zonnebril op, dus echt veel moeite leek hij niet te doen. Een teleurstellend halfuurtje dus.

© CPU – Fleur De Backer

Stipt om negen uur kwam Little Simz het podium op, maar om financiële redenen was dat helaas zonder de band die haar Pukkelpop-optreden die extra touch gaf. Hoewel wij dat heel jammer vonden, liet Simz gisteren in Antwerpen wel zien dat ze ook moeiteloos kan excelleren zonder zo’n band achter haar. Dat liet ze bijvoorbeeld al zien toen ze opende met “Two Worlds Apart”, maar vooral tijdens “Introvert”. Op de plaat wordt het lied gemaakt met de bijdrage van de band, maar de rapster liet gisteren zien dat ze niets meer nodig heeft dan haar kwetsbaarheid en charisma om dat nummer net zo goed over te laten komen. Simz bezit over een energie die onmogelijk te negeren is, eentje die weinig mensen evenaren.

Die energie werkte behoorlijk aanstekelijk tijdens bijvoorbeeld “Offense” en “Rollin Stone”, waarbij de aanwezigen in Trix luidkeels meezongen zonder dat Simz daar om hoefde te vragen. Ze slaagde erin om de zaal om te toveren tot een hete dansvloer tijdens het fantastische drieluik van “Protect My Energy”, “Selfish” en “Point And Kill”. Vooral die laatste bracht de rapster ontzettend geslaagd. Het was behoorlijk moeilijk om stil te staan tijdens deze, niet alleen omdat ze het nummer op ontzettend catchy wijze bracht en de beat live gewoon nog lekkerder binnenkomt, maar vooral door Simz’ intrigerende energie. Ook tijdens het onuitgebrachte “Moving Alone”, waarop 070 Shake te horen is, was ongelooflijk explosief. De dreunende beat is er eentje die nog lang in ons hoofd zal blijven hangen en we hopen na gisteren dat ze deze schijf snel uitbrengt.

© CPU – Fleur De Backer

Little Simz is cool en zelfverzekerd op een manier die schijnbaar weinig moeite lijkt te kosten. Een lied als “Venom” klinkt op de plaat bijvoorbeeld al ijzersterk, maar door de massa’s zelfvertrouwen waar ze over beschikte werd het nummer live naar een hoger niveau getild. Tijdens “101 FM” dook ze het publiek in en hoewel de aanwezigen logischerwijs erg enthousiast reageerden op het feit dat de rapkoningin zó dichtbij hen was, leek het Simz zelf weinig te doen. Wanneer de Londense gefocust is, is ze dan ook echt in volle focus en is het ook moeilijk om haar daaruit te krijgen.

Hoewel het dus leek alsof Little Simz vrij koel bleef onder alle aandacht, toonde de rapster ook meermaals haar bescheidenheid en oprechtheid. Ze was zichtbaar aangedaan bij elk daverende applaus dat zich voordeed (en dat waren er heel wat). Bij sommige artiesten voelt die bescheidenheid vaak een beetje geacteerd aan, maar de manier waarop Simz op meerdere momenten haar dank uitte, getuigde van veel eerlijkheid. De oprechtheid maakte dat ook de wat meer introspectieve momenten goed binnenkwamen. Ze bracht “I See You” op een lieve wijze met een basgitaar in haar handen en wist ons te emotioneren toen ze haar levensverhaal muzikaal aan ons voorlegde in “How Did You Get Here” en “Miss Understood”. Die kwetsbaarheid waarmee ze dit soort nummers brengt is zelfs in een grote zaal als deze voelbaar. Little Simz draagt haar hart op de tong en wist ons daarmee in Antwerpen ook een muzikaal hart onder de riem te steken.

© CPU – Fleur De Backer

Gisteravond liet Little Simz in de Trix zien dat ze met kop en schouders boven iedereen uitsteekt. Ze zette een show neer die overstroomde van energie, zelfvertrouwen, charisma en bovenal, oprechtheid. Natuurlijk was het jammer dat haar band er om geldredenen niet bij kon zijn in Antwerpen, maar Simz bleek meer dan capabel te zijn van een volle zaal entertainen in haar eentje. ‘Trust me, this music thing is my prophecy’, rapte ze vol overgav en ze heeft dubbel en dwars bewezen dat dit inderdaad het geval is voor haar. Simbi Ajakiwo is geboren om dit te doen. Wij hopen van harte dat we haar dit nog vele jaren mogen zien doen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / InstagramTwitter

Setlist:

Two Worlds Apart
I Love You, I Hate You
Offence
Boss
Speed
Standing Ovation
Introvert
Rollin Stone
101FM
Protect my Energy
Selfish
Point And Kill
Fear No Man
I See You
How Did You Get Here
Little Q, Pt. 2
Miss Understood

Woman
Moving Alone
Venom

252 posts

About author
nederlandser dan ik krijg je het niet
Articles
Related posts
LiveRecensies

bar italia @ Trix (Bar): Knisperende spanning

Wanneer we naar de ingang van Trix wandelen, slaat de kilte van de novemberavond helemaal op ons lichaam. Eens binnen verandert ons…
InstagramLiveRecensies

Peter Cat Recording Co. @ Trix (Club): Vrolijk genrehoppen

Van jazz langs disco naar soul met als rode draad een klok van een stem: dat is ongeveer de essentie van Peter…
InstagramLiveRecensies

Black Sea Dahu @ Trix (Club): Een uppercut voor halfweg

Een ‘dahu’ is een mythologische, Zwitserse berggeit. Plak daar een flard songtekst aan en je hebt een bandnaam. Black Sea Dahu kwam…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.