LiveRecensies

Fifty Lab 2022 (Dag 3): Diverse kwaliteit

Fifty Lab 2022 ging gisteren in een finale ronde en dat met een fameuze eindsprint. Niet alleen waren alle tickets in de vroege avond de deur uit, maar ook op muzikaal vlak bleek de laatste dag nog heel wat strafs in petto te hebben. Voor de gelegenheid werd ook de grote zaal van de Ancienne Belgique in Box-opstelling geopend voor een paar optredens, al bleek het gros ook nog steeds in onder meer de Beursschouwburg en Bonnefooi hun gading te vinden. Op onze laatste showcase-excursie door de Brusselse binnenstad zagen we onder andere een sublieme Smahlo, een gretig Ada Oda en een overtuigde Knucks.

O. @ L’Archiduc

Het was deze editie al bijna een gewoonte geworden, want ook onze laatste dag van Fifty Lab trapten we in de immers gezellige L’Archiduc op gang. Het Londense jazzduo O. zagen we afgelopen weekend aan het werk op Sonic City en we waren dan ook heel benieuwd of de twee het ook in iets intiemere omstandigheden waar zou kunnen maken. Het antwoord op de vraag werd uiteindelijk iets complexer dan we hadden verwacht. Het Brusselse verkeer liet zich gisterenavond nog maar eens van zijn lelijkste kant zien en zorgde er voor dat de soundcheck niet op het gewenste uur kon doorgaan. De tien minuten vertraging konden we nog door de vingers zien, al deden de technische problemen dat jammer genoeg iets minder. De delay op de snaredrum overbelaste het geluidsysteem bij het eerste nummer “OGO” zodanig dat het geluid even begaf. Een vervelende situatie voor het duo, dat het in de nummers nadien zonder speciale effecten op de drums moest doen. Het improviseren ging hen gelukkig goed af en zo sleepten ze de volle L’Archiduc dan toch mee.

winnterzuko @ Ancienne Belgique Box

We moeten eerlijk zijn dat we voor gisteren nog niet van winnterzuko hadden gehoord, maar de lofzang in de wandelgangen maakte ons zodanig benieuwd dat we even in de AB Box binnensprongen. De entree had de Fransman weliswaar wat gemist, al ging hij er wel met de nodige portie humor mee om. Entertainend en leutig was het zeker in het begin, maar naarmate het optreden vorderde verloor hij ons toch een beetje. De eentonigheid nam de bovenhand en we misten vooral wat scherpte in de manier van rappen. Ook zijn sideman deed iets te weinig om winnterzuko te ondersteunen en was in onze ogen zelfs overbodig. Desondanks kon je na afloop moeilijk betwisten dat er in de Fransman met de aanstekelijke lach een goede artiest schuilt die met innovatieve ideeën de Franstalige rapmuziek probeert te herdefiniëren. Het proberen mag wat ons betreft op het podium nog iets eigenzinniger en zelfbewuster, maar dat komt mits meer podiumkansen vast en zeker goed. Winnterzuko heeft de sleutel tot succes in handen en zoekt alleen nog het passende slotje.

Ada Oda @ Ancienne Belgique Club

We bleven in het AB-gebouw en trokken naar de Club, waar Ada Oda op het punt stond. De band werd tijdens de lockdown opgericht en groeide de afgelopen twaalf maanden uit tot een van de grootste beloftes van het Belgische rockcircuit. Komende vrijdag ligt hun debuutplaat Un Amore Debole in de rekken en daar kreeg een volgelopen zaal een snedige sneakpeak uit. Dat de zang in het Italiaans was, was helemaal geen struikelblok en zorgde net voor de nodige portie eigenheid om er op een showcase bovenuit te steken. De onweerstaanbare energie van de band bleek zodanig aanstekelijk dat het publiek zich ook erg durfde smijten. Zangeres Victoria Barracato toonde overigens absoluut geen schuwheid en dook tijdens het laatste nummer zelfs de massa in. Ada Oda speelde een voortreffelijke thuismatch op Fifty Lab! 

Knucks @ Ancienne Belgique Box

Hiphopoptredens kunnen twee verschillende richtingen uit: ofwel stelt het mateloos teleur en verzuipt het in de clichés of het steekt er met kop en schouders bovenuit. Aan de inleidende dj-set met de gebruikelijke stereotype hiphophits vreesden we aanvankelijk voor het eerste scenario, maar niets bleek minder waar te zijn eenmaal de Londense MC Knucks op het toneel verscheen. De Britse artiest toonde zich in de Box van zijn beste kant met een superbe flow en een paar steengoede lines. Dat de sfeer misschien wat beter kon, lag voor een groot stuk aan het showcasegegeven, maar dat hadden Knucks en zijn side-MC redelijk snel door. Hun aanpak tijdens de bindteksten was dan ook van een iets bravere aard, maar ze gingen tijdens de nummers wel voluit. Hitje “Los Pollos Hermanos” werd logischerwijze voor het einde gespaard en bekroonde een puike set van Knucks.

Smahlo @ Ancienne Belgique Club

Smahlo had voor de speciale gelegenheid zijn band meegebracht naar Fifty Lab. De zoon van een bekende Congolese koorleider presenteerde voor eigen publiek zijn kakelverse ep Horizon, die een kleine maand geleden naar buiten werd gebracht. Smahlo heeft het daar onder meer over het straatleven in zijn thuisstad en de contrasten die zijn wijk op een bepaalde manier ook weer aantrekkelijk maken. De grauwe realiteit bracht hij gisteren met een guitige glimlach op zijn gezicht en dat werkte echt wel aanstekelijk. De band was bovendien mooi samengesteld met een paar goede muzikanten, die geregeld Afrikaanse muziekelementen in de nummers verwerkten. De zaal kregen ze daarmee volledig naar hun hand. Live zong Smahlo trouwens ook behoorlijk goed en hij liet zich op nummers als “Je dois m’en aller” en “Scènario” helemaal losgaan. De oprechtheid en de fierheid droop er bij Smahlo af en dat maakte het tot een van de meest memorabele optredens van deze editie.

orbit @ Bonnefooi

Bremen heeft niet alleen de wereldberoemde stadsmuzikanten, maar is tevens ook de thuisstad van de fel opkomende elektropopact orbit. Het project van Marcel Heym heeft een behoorlijk druk festivalseizoen achter de rug en tourt vanaf volgende week door zijn thuisland, maar eerst stond hij in de illustere Bonnefooi voor zijn eerste Belgische concert. Jammer genoeg botste orbit op de limieten van de zaal en geluidsinstallatie, die voor zijn fijngevoelige muziek niet helemaal geschikt was. Het was vooral positief om te zien hoe orbit zich ondanks de beperkingen toch nog redelijk goed wist te verkopen, want het enthousiasme van het publiek was zo laat op de avond zeker aanwezig. “Perspectives” en het toepasselijke “Friday Night” klonken fragiel en introspectief en hadden mits een flitsende lichtinstallatie nog overtuigender geweest. Als afsluiter van onze driedaagse in Brussel was het hoe dan ook zeer fijn.

1815 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
LiveRecensies

The Haunted Youth @ Les Nuits Botanique (Chapiteau): Het gouden randje

Er zijn ergere plaatsen om te vertoeven dan de Botanische tuin van Brussel op een zonnige lentedag en zeker als een band…
AlbumsRecensies

orbit - Sunday by the River (★★★★): Soundtracks voor zondagen

28-jarige producer en songwriter Marcel Heym is zo een van die vele artiesten die zijn carrière toch wel te danken heeft aan…
LiveRecensies

Badlands @ Vlasmarkt: De Vlasmarkt herwonnen

Gisterenavond konden we op verschillende locaties in Gent ons laten meeslepen door stevige gitaren. Maar liefst zeventien bands, zowel uit het Verenigd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.