AlbumsRecensies

Fauness – The Golden Ass (★★★): Met haar gat in de boter

Fauness groeide op in een vervloekt huis met een roemrijke geschiedenis in een klein stadje in Connecticut. De singer-songwriter vond in Londen echter haar thuis en inspiratieplek om muziek te maken. Op vier ep’s stelde ze zichzelf voor en liet ze al een glimp zien van wat we op haar debuutalbum allemaal konden verwachten. The Golden Ass is een intrigerend mozaïek van verschillende genres geworden, waarin o.a. folk, r&b en soft rock het geheel vorm en kleur geven. Nog wat meer pit had het eindresultaat toch wat spannender kunnen maken.

Het album is eigenlijk een kleine tijdreis naar de jaren zeventig, want die periode, en dan vooral de muziek van Sandy Denny en Bonnie Raiit uit die tijd waren een grote inspiratiebron voor Fauness. Toch zitten er ook heel wat moderne elementen in haar composities. “Lonely” wordt in het begin bewust klein gehouden om wat aarzelend op te bouwen naar een fijne climax in het laatste refrein, dat wordt afgesloten door een stukje spoken word. Het is niet de meest evidente opener, maar volbrengt zijn taak wel grotendeels. De single “Mystery” is iets minder treuzelend en komt sneller op gang, waardoor het ook sneller in het oor ligt en zelfs hitmateriaal zou kunnen zijn ondanks een duur van bijna vijf minuten.

Onze aandacht volledig grijpen doet Fauness op het zoete “Peaches”, waarin de zachte strofes een mooi tegengewicht vormen tegen de steeds intenser wordende refreinen. Op “Hours” krijgen we haar van haar meest poppy kant te horen zonder die indiesfeer over boord te gooien. De bezwerende, veerlichte geluidseffecten geven de gitaren in het middenstuk nog een ruwer kantje om door te dringen. “Sienna” bevat gelijkaardige elementen, maar de vonk slaat op dat nummer voor een of andere reden niet over. Fauness blijft op het nummer te veel uit hetzelfde vaatje tappen, waardoor het ons op het einde van het nummer gewoon minder raakt.

“Grape & Grain” kan wat ons betreft met gemak gerekend worden tot haar boeiendste nummers op The Golden Ass. Met een duur van minder dan twee minuten is het eerder aan de korte kant, maar de productie en de lichte Midden-Oosterse invloeden samen met de beknopte, maar doeltreffende tekst werken haast hypnotiserend. Van de single “High” zijn we eveneens nog steeds grote fan. De gitaren en drums zorgen voor een zachte dynamiek, die in de refreinen steeds mooi tot uiting komt. “High” is een klein hoogtepuntje in haar discografie en heeft iets verlichtends, dat we in andere nummers op het album soms wat missen.

“Laura” is voor ons misschien het minst interessante nummer van haar debuutalbum, wat niet moet betekenen dat het een slecht nummer is. We horen in andere nummers gewoon spannendere aspecten, die we in dat nummer wat missen. “Cinnamon” start bijvoorbeeld met een monoloog, waarna de zachtste zang het even overneemt en op een dromerige manier ons nog eens wakker schudt voor het slot van The Golden Ass. Op “Girl in the Moon” laat ze zich niet meteen van haar meest memorabele kant zien doordat de zang misschien iets te mompelend is en te veel op de achtergrond blijft, maar muzikaal gebeurt er genoeg om in schoonheid te kunnen afsluiten.

Fauness heeft lang gezocht naar haar geluid en doorgrondde op vier ep’s haar ziel, waardoor ze voor haar debuutalbum The Golden Ass een zeer duidelijke visie had. Helaas missen we soms wat nummers die ons langer zullen bijblijven, want ondanks hun tijdloos karakter mocht het soms wat kruidiger. Fauness is met haar gat in de boter gevallen, want met deze tien nummers zet ze zonder twijfel grote stappen die haar potentieel alleen maar onderstrepen. Nu nog wat meer spelen met de zanglijnen en die lijn consequenter doortrekken, want nummers als “Peaches” en “High” zijn gewoonweg pure klasse die de rest op deze zeer degelijke plaat wat overschaduwen.

Instagram / Bandcamp

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Fauness - "High"

Fauness ontdekten we in 2019 met haar single “Dragonfly“, dat we toen omschreven als een zeer fijn popdeuntje. Haar muziek onderging sindsdien…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

De vijf van "Den Beir" (23 augustus - 29 augustus)

Er verschijnen wekelijks heel wat nieuwe liedjes, waarvan slechts een klein deel een recensie krijgt. De rest blijft vaak onbeschreven, zeker wanneer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.