AlbumsRecensies

Young Gun Silver Fox – Ticket To Shangri-La (★★★★): Nu nog Vetter

Earth Wind & Fire en Chicago wisten in de jaren zeventig en tachtig het publiek om de vingers te winden mede door het gebruik van een uitgebreide blazerssectie. Niet om simpelweg de gaatjes op te vullen, maar als belangrijke pijler waar de muziek op rust. In de jaren die volgden was het uit de mode om gebruik te maken van blazers. En kijk, zowaar in het heden, Paul McCartney gebruikt ze en zelfs Iggy Pop ging er live mee op tournee. Voor de heren van Young Gun Silver Fox is het al wat langer gebruikelijk om gebruik te maken van blazers. Op hun nieuwste album Ticket To Shangri-La lijken ze de sleutel te hebben gevonden tot een nog vettere sound dan voorheen.

De eerste albums van YGSF werden met name in Nederland met open armen ontvangen. De yachtrock die de heren Andy Platts en Shawn Lee maken is dan ook zo radiovriendelijk als wat. Het is het aperitief dat je iedereen wel kan serveren op een feestje. Nu ja, iedereen? Het is nogal zoet, en daar moet je dan wel van houden natuurlijk. Wij doen daar niet moeilijk over. Na het ietwat tegenvallende Canyons, is het nieuwste album weer ouderwets op dreef. Mede door de Seaweed Horns in dit geval.

Albumopener “Still Got It Going On” zet gelijk de toon. Met dit nummer weten ze meteen te overtuigen. De blazers brengen ons in de Earth Wind & Fire-modus. Net wat meer uptempo, wat een uitgangspunt was bij het schrijven van de nieuwe nummers. Single “West Side Jet” klinkt als een klok en staat na één keer luisteren al in je muziekgeheugen gegrift. “Tip of The Flame” houdt het tempo er in, zoals de bedoeling was.

Zo glijdt het album verder, als een luxe zeilboot doorklieft het het azuurblauwe water van de Caribische zee op een stralende zomerdag. Dat gevoel wordt nog eens extra benadrukt op “Sierra Nights” het eerste nummer waarvan je zou kunnen zeggen dat de heren qua stijl even uit een ander vaatje tappen. De track past qua sfeer echter perfect op het album; een tandje rustiger dan de eerste helft van de plaat. Het is tijd voor een cocktail aan de strandbar en een ondergaande zon.

“Winners” en “Starting War” hebben van die typische soft rockkoortjes. Heerlijk als je er geen genoeg van kan krijgen, maar het glazuur springt spontaan van je tanden als je niet oppast. Afsluiter “Freak Flag” schakelt weer een tandje bij en dat is net op tijd, want zo horen wij de band het liefst. Een meezingrefreintje, wat blazers, een instrumentaal bruggetje; toewerkend naar een crescendo.

Met Ticket To Shangri-La levert Young Gun Silver Fox zijn meest consistente album af. Een album waar elke liefhebber van het genre blij en vrolijk van wordt. Een klein vreugdesprongetje is op zijn plaats. Voor de ander zal het waarschijnlijk net te gelikt of te glad klinken, maar daar maken wij ons nu, zoals we eerder al schreven, even niet al te druk om.

Ter promotie trekt Young Gun Silver Fox op tournee door Nederland en België. Na Nijmegen, Tilburg en Zwolle treden ze 11 december op in Paradiso in Amsterdam. Op 12 december staan ze in Het Depot in Leuven.

Facebook / Twitter / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Young Gun Silver Fox - "West Side Jet"

De timing kon niet beter zijn. Net nu de thermometer, in de Lage Landen dan toch, een zomerse hoogte bereikt, brengt Young…
AlbumsRecensies

Mamas Gun - Cure The Jones (★★★★): Doet verlangen naar een warme zomer

Door streaming is de muziekindustrie behoorlijk veranderd, ook het luisteren naar muziek doen we nu op een heel andere manier. Vroeger luisterden…
AlbumsRecensies

Super db - Écoute Ça (★★★): Zwoele zomeravondmuziek met af en toe een wolkje

Stel je even voor dat je al jaren aan de weg naar de top aan het timmeren bent als muzikant in Groot-Brittannië….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.