AlbumsRecensies

Amanda Tenfjord – In Hindsight (★★★½): Lief en catchy

Wat als je plots helemaal geen zin of motivatie meer hebt om muziek te maken? Het overkwam de inmiddels 25-jarige Amanda Tenfjord nadat een langdurige relatie ten einde kwam. Toch was er een bepaalde druk om een langspeler te maken, want haar debuut-ep First Impressions en opvolger Miss The Way You Missed Me werden voornamelijk in het Noorden van Europa goed onthaald. Die druk werd niet minder na haar deelname aan het Eurovisiesongfestival waar ze een knappe achtste plaats behaalde. Met een aantal muzikale vrienden trok ze uiteindelijk de studio in, waar ze ook de nacht doorbrachten zoals we vroeger op kinderfeestjes deden, en het is in die veilige bubbel dat debuutplaat In Hindsight stilaan vorm kreeg.

De Grieks-Noorse Tenfjord grijpt op haar debuutalbum de kans om haar roots met elkaar te verzoenen met beide handen. Dat uit zich vooral in de combinatie tussen sprookjesachtige, bijna goddelijk aanvoelende, arrangementen enerzijds en ongelofelijk catchy hooks anderzijds. Daar stopt het echter niet bij. Zo kregen we onlangs met “AMAN”, tevens de enige samenwerking op het album, zelfs een nummer dat deels in het Grieks gezongen is. De Zuiderse invloeden wisten zich doorheen de aanstekelijke popritmes te weven, wat voor een bijzonder fijn resultaat zorgde. Ook op de twee interludes die het album rijk is grijpt Amanda Tenfjord terug naar de taal van het land waar ze op de wereld gezet werd.

In de aanloop naar de release van In Hindsight kregen we al een handvol singles om ons een beeld te geven van de nummers waarvoor de artieste hart en ziel bloot gelegd heeft. Vijf singles en twee interludes zorgen er natuurlijk voor dat er niet bijzonder veel meer te ontdekken valt, al kan het tegendeel ook snel blijken. Wie Amanda Tenfjord slechts recentelijk – en met dank aan Europa’s grootste liedjeswedstrijd – ontdekte, ziet “Die Together” hoogstwaarschijnlijk als wat de grootste gemene deler van de plaat moet zijn en dat is niet geheel onwaar.

Dat Tenfjord ooit in de klas zat met die andere Noorse popster Sigrid, is niet het enige dat de twee gemeenschappelijk hebben. Zo slaagt ook deze jonge artieste erin om sterke popliedjes uit haar mouw te schudden op een schijnbaar moeiteloze manier. “What are the odds” begint aanvankelijk heel eenvoudig met de focus volledig op de zang, maar onder het oppervlak borrelt er iets dat steeds groter wordt. De bijzondere klankkleur komt heel mooi tot z’n recht en geeft het lied een flinke dosis karakter. Ook “This is what it feels like”, dat bij momenten aan een cross-over met Coldplay doet denken, bouwt verder op catchy hooks en doet daarmee het Scandinavische popgenre alle eer aan. Toch moeten we hierbij ook toegeven dat we niet echt iets vernieuwends te horen krijgen, al kan dat ook zijn door de enorme toestroom van popzangeressen uit het hoge Noorden die de oversteek maken naar het Europese vasteland.

Tussen de inmiddels bekende klanken door valt er gelukkig nog wat te ontdekken, al blijft de marge waarin we verrast worden door hetgeen dat we horen bijzonder klein. “Mornings” is exact wat je zou verwachten bij de titel, een fijn nummer met een laidback sfeer die perfect past als soundtrack van een luie zondagochtend. Een ietwat nostalgische ambiance zorgt voor kleur in de song die verder vooral teruggrijpt naar een paar decennia terug waarbij krakende vinylplaten en hete koffie de norm waren.

Afsluiten gebeurt dan weer op emotionele wijze. Op “In Hindsight” lijkt het eindelijk tijd om alles los te laten en de dingen weer helder te zien. Dat er behoorlijk wat bagage is bij dit nummer, voelen we ondanks de violen en engelachtige koortjes meteen. ‘It just wasn’t meant to be / I guess you were not made for me / That’s what I tell myself / Because what else can I tell myself / When I still love you’, klinkt het. Dat er meermaals tranen gevloeid zijn in het hele proces, lijkt dan ook voor zich te spreken. Als het eind van een turbulente roadtrip komt In Hindsight ten einde en zo daalt ook de magie weer op ons neer en raken beide voeten weer de grond.

We worden helaas niet omvergeblazen door de debuutplaat van Amanda Tenfjord, maar met In Hindsight bewijst ze wel meer te zijn dan een leuke songfestivalinzending. De catchy popliedjes zitten goed in elkaar en zullen ongetwijfeld een weg vinden naar tal van playlists en wie weet zelfs wat leuke festivals. We zijn alvast benieuwd hoe het dramatische “Die Together” live klinkt, of net het lieflijke “A list of the things that I regret”. Kortom, fijne plaat die nu vooral een live vertaling moet krijgen, waarna deze artieste mogelijk in de voetsporen van haar oude klasgenootje kan treden.

Amanda Tenfjord staat op 10 februari 2023 in La Madeleine in Brussel.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

650 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Amanda Tenfjord – “All In”

Het songfestival kan carrières maken en kraken, en in het geval van Amanda Georgiadis Tenfjord gaan we voorlopig uit van het eerste….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Amanda Tenfjord - "Plans"

We zijn nog geen week na de finale van het Eurovisiesongfestival of de eerste lading nieuwe singles van enkele deelnemers zien het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.