Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hozier – “Swan Upon Leda”

Het is een tijdje stil geweest rond singer-songwriter Hozier, maar met de komst van regenachtige dagen, vallende bladeren en wapperende sjaals komt ook de Ierse folkzanger weer boven water. Dat doet hij met “Swan Upon Leda”, de eerste single van zijn derde studio-album Unreal Unearth, dat later dit jaar uitkomt. De keuze om dit nummer als eerste op de wereld los te laten, is niet toevallig. De Ier kiest voor een nummer waarin hij een oude mythe vertaalt naar de moderne tijd, omdat hij zich bewogen voelt door recente actuele gebeurtenissen die de lichamelijke vrijheid en basisrechten van vrouwen ondergraven.

Het mythologische verhaal van Leda, een onschuldige vrouw die misbruikt wordt door de Griekse oppergod Zeus, is een toonvoorbeeld van hoe mannelijke dominantie het vrouwelijke lichaam aan zich wil onderwerpen. In “Swan Upon Leda” bezingt Hozier de eeuwenlange strijd tussen bezetter en onderdrukte en verwijst daarbij zowel naar genderkwesties als geopolitieke situaties, waar hij als Ier een nauwe band mee heeft. Met sterke lyrics die onderstrepen dat het lichaam van een vrouw enkel en alleen aan haarzelf zou moeten behoren, kruipt Hozier ons geweten binnen, omdat dat basisrecht in de huidige tijd aan het wankelen is gekomen.

De relatief zware inhoud van “Swan Upon Leda” wordt op een mooie manier ondersteund door het muzikale aspect van het nummer. Hoziers zachte stemgeluid weeft zich als een rode draad doorheen het lied, samen met de strijkers, terwijl hij tijdens het refrein zijn sterke stem laat weerklinken. Die stem blijft telkens op de achtergrond, wat de heftige boodschap extra benadrukt, maar de gevoeligheid ervan niet tenietdoet. Het lied klinkt als een oude folksong, wat dan weer past bij het mythologische onderwerp, en het instrumentale hoogtepunt komt op het juiste moment, zodat de boodschap kan binnendringen. Met “Swan Upon Leda” laat Hozier zien dat hij, zoals in het verleden met monsterhit “Take Me To Church”, de moderne tijd kan verweven met mythologische onderwerpen om zo tot tijdloze nummers te komen.

Unreal Unearth verschijnt later dit jaar, een exacte datum is nog niet bekend.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Noah Kahan - “Forever”

Het is zeker geen geheim dat je op dit moment niet om Noah Kahan heen kan: “Stick Season” staat overal te gloeien…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
InstagramLiveRecensies

Hozier @ Vorst Nationaal: Hemels vertoon van een muzikale trip naar de hel

Enkele maanden geleden bracht de Ierse artiest Hozier zijn langverwachte derde album Unreal Unearth uit. En ‘what’s in a name’, moet zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.