AlbumsFeatured albumsRecensies

Condor Gruppe – Gulliver (★★★½): Dansbare mengelmoes

Het is intussen tien jaar geleden dat Condor Gruppe het levenslicht zag. Met zijn negenen stak de formatie de koppen bij elkaar om vervolgens met elke nieuwe plaat de wereld rond te reizen zonder thuisbasis Antwerpen te verlaten. We kregen reeds krautrock, Italiaanse filmsoundtracks en mediterraanse, experimentele uitspattingen voorgeschoteld. Wanneer er dan een nieuwe plaat aangekondigd wordt, barsten wij uiteraard van de nieuwsgierigheid.

Gulliver trapt af met een ambient intro van ruim twee minuten waarmee bovengenoemde nieuwsgierigheid nog iets langer op de proef gesteld wordt. Ongeduld ruimt echter snel plaats voor euforie wanneer de tweede helft van “What Could Have Been” ons de dansvloer opsleurt. Dansbaarheid blijft een thema doorheen de gehele plaat met enkele ingetogen, jazzy en filmische bochtjes eromheen. 

In die bochtjes neemt Condor Gruppe ons mee doorheen westernrock, psychedelische folk en dromerige indiemuziek. Zo kan dat eerste genre teruggevonden worden op het meeslepende “Inside Out”. Indien The Good, the Bad and the Ugly nood zou hebben aan een herziening van zijn soundtrack, zou Sergio Leone al snel bij de Antwerpenaren uitkomen. En dat niet alleen voor de meeslepende nummers. Zo kunnen we ons alvast perfect inbeelden dat Clint Eastwood de zon tegemoet rijdt op de tonen van “Echo of Things”.

Condor Gruppe slaagt er, ondanks de theatrale invloeden, in om nooit volledig in clichés te vervallen. Zo weten ze een waslijst aan invloeden in iets meer dan 35 minuten te verweven zonder het geheel uit het oog te verliezen. “Rasa” kan bijvoorbeeld evengoed uit een experimenteel ambient album komen, maar weet de perfecte opbouw te voorzien voor het meer onbezonnen “Farid” en valt daardoor niet uit de boot. Op afsluiter “Leonie Questions Mark?” lijken zowaar popinvloeden het album in te sluipen. Altin Gün-gewijs, weet Condor Gruppe deze echter sterk te verhullen met minder alledaagse geluiden. Het feit dat de Antwerpenaren daarbovenop ook niet bepaald alledaagse instrumenten hanteren, helpt uiteraard ook om hun concept overeind te houden. Zo doet de groep onder andere beroep op een darbuka, een soort Turkse variant op de djembé, en een tanpura, wat dan weer een snaarinstrument uit de Indiase muziek blijkt te zijn.

Met een grote verzameling van muzikale invloeden en een mogelijks nog grotere collectie van instrumenten, brengt Gulliver de perfecte combinatie tussen al het goede uit een klassieke western soundtrack en dansbare melodieën waar je niet anders dan vrolijk van kan worden.

Een bekend schrijver deed het ooit in tachtig dagen maar Condor Gruppe heeft slechts een dik halfuur nodig om ons de wereld rond te voeren. De vele dromerige invloeden wiegen ons doorheen de psychedelische trip die Gulliver heet en laten ons achter met een glimlach op ons gezicht. Dit ook live beleven kan nog op 6 oktober in Heist-op-den-Berg en 27 oktober in Chinastraat te Gent.

Website / Instagram / Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Psych over 9000 (DOK): Intense psychviering

Psych over 9000 is een Gentse samenwerking van Purple Panda, Democrazy, het vroegere Cafe Video, Afsnis, Trefpunt en Charlatan. Het festival focust…
LiveRecensies

Flying Horseman, Mooneye & Condor Gruppe @ Handelsbeurs: "Drie keer raak"

Het is zaterdag, gent heeft er acht feestnachten opzitten en in de Handelsbeurs bereidt Flying Horseman zich voor om de reeds vermoeide…
LiveRecensies

Sonido Gallo Negro + Condor Gruppe (@ De Zwerver, Leffinge): Vertoeven in zomerse sferen

  Wie zin had om zich op een regenachtige vrijdagavond helemaal te laten onderdompelen in de zomerse wereld van Sonido Gallo Negro…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.