Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single WITCH – “Waile”

Soms sterft een band een stille dood en hoor je er nadien niets meer over. Anderen stoppen er heel lang mee en beslissen op hun oude leeftijd om toch nog eens samen te komen. Tot die groep behoort WITCH. In de jaren 70 waren ze de meest populaire Zambiaanse band waarna ze er midden jaren 80 de brui aan gaven. In 2012 volgde weliswaar een reünie waarbij enkel Emanyeo “Jagari” Chanda nog als origineel lid overbleef. Ook Patrick Mwondela, die zich pas in 1980 bij WITCH voegde, kan je nog zien als een authentiek lid, maar verder wordt de band aangevuld met jonkies. Nu volgt voor het eerst in 38 jaar een gloednieuwe single van de band. Het is zelfs de eerste in 45 jaar met Chanda, want in de eerste bezetting werkten Mwondela en Chanda nooit samen.

Echt nieuw kan je de single weliswaar niet noemen, het nummer werd vroeger al live gespeeld maar toch was “Waile” nog nooit opgenomen. Tot nu, en al meteen wordt duidelijk dat WITCH ondanks zijn lange pauze enkel maar tijdloze muziek maakt. De single duurt iets meer dan vijf minuten, maar daarin word je ondergedompeld in de Zamrock die de band uitvond. Het begint meteen heel groovy met leuke percussie waarna een fuzzy gitaar voor een bepaalde dreiging zorgt en niet veel later de funk er helemaal inkomt. De vocals van Chanda lijken niet te lijden onder de leeftijd en klinken nog steeds erg verfrissend en ook de rest van de muziek komt heerlijk dansbaar binnen. Op die manier kan WITCH met zijn nieuwe single toch weer een volledig nieuw publiek aanspreken, want wie de band nu ontdekt, zal meteen goesting krijgen om de hele discografie te ontdekken en dat is meer dan terecht.

Voorlopig staat er niets meer van nieuwe muziek op de planning van WITCH, maar wie weet komt er nog een verrassing uit de hoek. De 7” van de single verschijnt op 20 januari.

Website / Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

3676 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

35 albums die je misschien over het hoofd zag in 2023

De eindejaarslijstjes vliegen je tegenwoordig weer om de oren, dus je zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat niet elke plaat de aandacht krijgt…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Sonic City 2023 komt met curator Charlotte Adigéry & Bolis Pupul en maakt eerste namen bekend

Zoals elk jaar het geval, verzamelt het kruim van de muziekwereld zich ergens halverwege november in Kortrijk. Sonic City wist in het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.