Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Björk – “Ovule”

Het is amper een week geleden dat Björk voor het eerst in vijf jaar nieuwe muziek uitbracht. Toch verschijnt er nu alweer een nieuw nummer en dat er wat haast achter de singles aanzit, is niet helemaal verrassend, want eind deze maand verschijnt het nieuwe album van de IJslandse muziekgodin al. Fossera werd tijdens het hoogtepunt van de pandemie opgenomen in het thuisland van Björk, een plaats waar ze de laatste jaren eigenlijk niet meer zo vaak verbleef. Het eiland heeft duidelijk toch creatieve sappen in Björks bloedbaan gepompt, want zoals gewoonlijk klinkt de muzikante alweer anders dan we van haar gewoon zijn. Gelukkig blijft haar iconische en eeuwig herkenbare stem aanwezig. Op “Atopos” zong Björk op haar manier dat we allemaal hetzelfde zijn en dat gebeurde op een opvallende manier met heel stevige beats en zware blazers. Björk mag intussen al een dagje ouder zijn, saai wordt haar muziek nooit.

Wie het nieuwe “Ovule” oplegt, zal snel merken dat het lied (nog) minder toegankelijk is dan Bjorks vorige single. De IJslandse combineert nog steeds industriële elektronica met diepe blazers, maar komt op dit nummer ook met stukken waar de muziek helemaal naar de achtergrond verdwijnt. A capella ligt met momenten binnen handbereik (en zo schiet Medúlla, Björks a capella album eventjes te binnen). Dat er afgewisseld wordt tussen veel en weinig instrumentatie, zorgt voor een leuke dynamiek in het nummer. “Ovule” is op z’n minst opvallend te noemen en opnieuw een bevreemdende song, maar dat is waar Björk bekend voor staat. “Ovule” overtuigt niet zo snel als “Atopos”, maar is wel nog steeds een goed nummer.

Fossera is te beluisteren vanaf 30 september.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek onze Spotify.

3468 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Björk - Fossora (★★★½): Grotendeels over de hoge lat

Als je aan iemand vraagt om een vijftal nummers van Björk op te sommen, dan is de kans groot dat je als…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Björk - "Ancestress" (feat. Sindri Eldon)

Björk heeft een nieuw album af en draait daarmee niet rond de pot. Sinds ze de release van Fossera aankondigde, kregen we – deze…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Björk - "Atopos"

Als mensen het over muzikale legendes hebben, vallen er al snel namen als David Bowie, Paul McCartney of Mick Jagger. Eventjes zouden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.