Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Björk – “Atopos”

Als mensen het over muzikale legendes hebben, vallen er al snel namen als David Bowie, Paul McCartney of Mick Jagger. Eventjes zouden we vergeten dat er ook vrouwelijke legendes bestaan en dan is Björk daar zonder twijfel toch een van. Akkoord ze heeft misschien niet evenveel hits als die andere, maar deed wel altijd gewoon haar eigen ding. Doorheen haar carrière van ruim veertig jaar passeerden onder meer triphop, elektronica, pop, hiphop en experimentele muziek de revue. Björk verlegde constant haar grenzen en die van de genres waarin ze zich bevond. Zo bracht ze een a capella album uit, speelde de hoofdrol in een fenomenale film van Lars Von Trier, werkte voor haar meest recente album samen met Arca (waardoor er een avantgarde popsound ontstond), dat album werd in België tweemaal live voorgesteld, de laatste keer met een prachtige visuele show. Eigenlijk weet je nooit wat Björk als volgende gaat doen, wat het extra spannend maakt als ze iets nieuws aankondigt.

Fossera is het nieuwe geesteskind van Björk. Haar tiende soloalbum wordt er eentje met dertien nummers die deels geïnspireerd zijn door de dood van haar moeder. De muziek werd gemaakt tijdens de lockdownperiode en die tijd bracht Björk voor de verandering nog eens door in haar thuisland, IJsland. Het volledige project verschijnt op 30 september, vijf jaar na haar vorige langspeler. De eerste single van het album is eveneens de eerste track van Fossera.

“Atopos” is een nummer waarop Björk nog maar eens haar eigenzinnigheid tentoon stelt. Ze zingt over hoe irrelevant verschillen tussen de mensen zijn en hoe hoop een spier is die ons allemaal verbindt. We zoeken excuses om ons niet met elkaar te verbinden volgens de IJslandse. Muzikaal krijgen we een mix van elektronica en zware blaasinstrumenten te horen. In de videoclip zie je dan ook een dj en blazers aan Björk haar zijde, die er zelf uitziet als een alien of eencellige. De blazers zorgen voor een sprookjesachtige toevoeging die eveneens wat donker overkomt en samen met de stevige percussie (of beats) op het einde van het lied doet het een beetje denken aan bepaalde nummers van Volta uit 2007. Het nummer sluit daarnaast ook mooi aan bij Utopia, haar vorige album, dus het lijkt wel een logische stap vooruit in het unieke universum van de artieste. Met “Atopos” keert Björk op een fenomenale manier terug zoals alleen Björk dat kan.

Fossera is te beluisteren vanaf 30 september.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek onze Spotify.

1199 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Björk & ROSALÍA - "Oral"

Vorig jaar bracht Björk met Fossora uit een zeer persoonlijke en nog steeds overtuigende plaat uit. De IJslandse muzikante maakt al van in…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Björk - Fossora (★★★½): Grotendeels over de hoge lat

Als je aan iemand vraagt om een vijftal nummers van Björk op te sommen, dan is de kans groot dat je als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.