Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Archers of Loaf – “Screaming Undercover”

© Kate Fix

Een nieuwe dag, een nieuwe reünieplaat van een band uit de jaren negentig. Archers of Loaf zijn wel al sinds 2011 terug bij elkaar nadat ze het in 1998 voor bekeken hielden. Die breakup gebeurde enkel doordat drummer Mark Price met carpaletunnelsyndroom gediagnosticeerd werd, want hun vier albums mochten telkens op veel bijval van de pers rekenen. Toch hoorde Archers of Loaf nooit bij de top van de lo-fi indie uit die periode, zoals hun tijdgenoten Pavement of Built to Spill. Het was hen enkel om de muziek an sich te doen. Hun sound bleef altijd in de buurt van noisepop, maar was toch steeds onvoorspelbaar. De ene keer maakten ze melancholieke midwest emo, om meteen erna beenharde posthardcore op te pompen.

Het heeft duidelijk geloond dat het viertal uit North Carolina hun tijd nam om elkaar weer te leren kennen. De aankondiging van hun eerste album in 24 jaar kwam vorige maand met de single “In the Surface Noise”. Dat bleek een opwindend stukje indiepop met heel wat opwellingen van gitaareffect. Opnieuw valt ons de implacabele productie op. Ondanks zijn teruglopende haarlijn slaagt frontman Eric Bachmann er met zijn band in om jeugdige energie uit te stralen. Hij heeft tussendoor zijn talenten kunnen beoefenen onder de naam Crooked Fingers, waarmee hij sinds 2000 al acht albums uitbracht. De eerste riff van het krachtige “Screaming Undercover” herinnert ons onmiddellijk aan het instrumentele refrein in “French Disko” van Stereolab, waarna de nostalgie naar de nineties onvermijdelijk toeslaat. Sommige teksten worden geprojecteerd en verraden een urgente mening over de pandemie en de anti-intellectuele houding van het kabinet-Trump. Bachmann verklapte ook al dat dit nummertje het conceptuele centrum van de plaat is. We kunnen dus nog meer politieke noise verwacht! Het nummertje heeft een simpele structuur maar blijft cool door de alternerende achtergrondzangen en de subtiele lead, die gek genoeg klinkt als een doedelzak. Het enige jammere is dat “Screaming Undercover” zo snel voorbij is. We missen een slotstuk.

Reason in Decline verschijnt op 21 oktober via Merge. Voorlopig zijn er nog geen Europese tourdata voorzien.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

139 posts

About author
Alles bij elkaar en in het groot: ooit wil ik nog eens uitsluitend iemand zijn die ja zegt!
Articles
Related posts
LiveRecensies

Pavement @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Geniale mafketels

Hoe groot of klein de impact van een muziekgroep ook mag zijn, reünies blijven een gezellige bedoeling. Zelfs de meest hardleerse koppigaards…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #36

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos groot. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Built to Spill - "Spiderweb"

Built to Spill gaat al zo’n dertig jaar mee en mag zich daarmee al bij het indierockmeubilair rekenen. De band rondom Doug…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.