Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Archers of Loaf – “In the Surface Noise”

© Kate Fix

Al jaren spreken ze over een nieuw album en eindelijk wordt het, zeg gerust extreem, lange wachten beloond. Sinds de reünie in 2011 deden de verhalen de ronde en vandaag is het nieuws er eindelijk; na 24 jaar krijgt White Trash Heroes een opvolger met Reason in Decline dat op 21 oktober verschijnt via Merge. Frontman Eric Bachmann kan zijn liefde voor de andere drie bandleden niet wegsteken en laat dat net de reden zijn waarom het album er uiteindelijk toch zal komen; ‘het gaat er niet om te reageren op het verleden of wat onze nalatenschap ook is. Ik wilde gewoon met deze jongens werken omdat ik de chemie kende die we hadden en die we nog steeds hebben. Ik wist dat dat zeldzaam was.’

Hoor je bij Archers of Loaf na 24 jaar dan iets anders? “In the Surface Noise” klinkt alleszins niet gedateerd en ligt goed in het oor. Je voelt direct de nineties vibe wanneer het nummer begint met echoënde gitaren. Terwijl deze gitaar met een soort reverb repetitief blijft hangen, bouwt de tweede gitaarlijn met grote akkoorden steeds op naar een climax. Drummer Marc Price gaat steeds harder en harder tekeer en mag volledig losgaan tijdens het refrein. Het was niet de bedoeling dat de tekst een politiek tintje kreeg, maar door toeval werd een persoonlijke tekst heel universeel.

Archers of Loaf is nooit één van de leading bands geweest in de jaren negentig. Ze scoorden enkele bescheiden hits met “Web in Front” en “White Trash Heroes”, maar velen zullen toch al even moeten nadenken hoe die band nu weer heet als ze deze nummers horen. Het is de liefde voor muziek dat hen tot dit punt gebracht heeft en geef toe, dat kan ook mooi zijn.

Instagram / Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Archers of Loaf - "Screaming Undercover"

Een nieuwe dag, een nieuwe reünieplaat van een band uit de jaren negentig. Archers of Loaf zijn wel al sinds 2011 terug…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.