Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe singles The Dead Zoo – “Do Clean / Do Dirrrty” & “Siluett”

© K. Hearne

Gelukkig is The Dead Zoo geen collectie van doden dieren, maar wel ‘6 Thighs x 2 Drumsticks’. Deze Londense band bestaat uit multi-instrumentalisten Kaoru Sato, Somrata Sarkar, Gabby Cain en Jon Baker-Bates waarbij de vocals wel eens door alle bandleden worden ingezongen. Hun stijl definiëren ze als furieuze (post)punk, dreampop en noise, maar zelf voegen we voor deze singles daar pysch en garage aan toe. The Dead Zoo bracht nog maar een handvol singles uit, die eerder dat dromerige omvatten. De laatste toevoeging in de discografie is iets compleet anders en dat in de vorm van een dubbelsingle: “Do Clean / Do Dirrrty” & “Siluett”.

“Do Clean / Do Dirrrty”, met de tripel-r als knipoog naar Christina Aguilera, begint met een stevige riff en wat vocals onder effect. Het nummer voelt meteen heel ‘punk’ aan waarbij headbangen noodzakelijk is en ook de moshpit zien we al voor ons. De lyrics zijn ondergeschikt aan de muziek, maar toch ook niet onbelangrijk want in hun narratief steken ze thema’s als ontvluchten en verandering. Voor Sato zijn die gevoelens rechtstreeks gelinkt aan de eigen ervaring als transvrouw in de samenleving van vandaag waarbij de band zich kant tegen de afkeer die de massa uit. De felle gitaarpartijen en losbandige lyrics zetten dat statement kracht bij. Op de achtergrond dreigt een subtiele, scherpe synth die ook die zoektocht naar vrijheid symboliseert. In z’n geheel is het nummer een toegankelijk punk-nummer dat in nog geen drie minuten opbouwt naar een chaotische ontploffing van drum- en gitaarsolo’s.

Alsof dat nog niet genoeg is, voegen ze er ook nog eens “Siluett” aan toe. Een harde, psychedelische intro met boeiende synths, leidt tot met effect-overgoten vocals die in een parlando stijl verhalen over een schip en haar noodlottige passagiers. Ondertussen werden de gitaren en synths onrustiger en voeren ze ons terug naar de jaren ’60, de hoogtijd van de psychedelische rock, maar dan met meer moderne mogelijkheden in de compositie. “Siluett” rockt lekker weg en lijkt ons live ook zeker imposant. Zoals het garage rock beaamt piept de gitaar weg en sluit hier dan toch nog de synth af.

De stijlwisseling naar postpunk legt The Dead Zoo zeker geen windeieren, waar de andere singles minder opvallen in Spotify-lijstjes, springen “Do Clean / Do Dirrrty” & “Siluett” in het oog. Nieuw, verfrissend en toch voelt het familiaal aan. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een groot feest van te maken.

Facebook / Instagram / SoundCloud

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SLIFT - "Nimh"

Bij de fans van heavy psych en stonerrock stonden ze wel al een tijdje op de radar, maar stilaan begint SLIFT ook…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Koala Disco - "Witches"

‘I’m so sick and tired of your bullshit’ is nogal een statement om een nummer mee te openen. Zwier er een dreunende…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Lounge Society - Tired Of Liberty (★★★★★): Debuutalbum voor de geschiedenisboeken

In een genre waar topbands als Fontaines D.C., IDLES en Viagra Boys de dans bepalen, is het als nieuwe band niet altijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.