AlbumsRecensies

ATEEZ – THE WORLD EP. 1: MOVEMENT (★★★★½): Revolutie op komst

ATEEZ heeft een reputatie van zijn luisteraars omver te blazen en dat gebeurt niet minder met dit album. De achtkoppige Koreaanse groep debuteerde in 2018, waarna hij snel in populariteit steeg. In 2019 won het team de “Worldwide Fans’ Choice” award bij Mnet Asian Music Awards. Inmiddels worden de leden ook wel de leiders van de vierde K-popgeneratie genoemd. ATEEZ brengt met The World Ep. 1: Movement niet alleen hun achtste album uit, maar de groep brengt ook de start van een revolutie. Met onverslagen zelfvertrouwen en kippenvelwaardige uithalen zetten de Koreanen zich terug op het podium na een wekenlange tour.

Theatraal; dat is ATEEZ. Met elk nummer vertellen de leden een compleet verhaal. Het nummer “Sector 1” geeft ons het gevoel ons voor te bereiden op een strijd. “Guerrilla” is het gevecht zelf en in “New World” kijken de leden vooruit; naar de wereld die zij gaan vormgeven. De overlevingsdrang van een rebelse, anarchistische strijder in een revolutie wordt perfect weerspiegelt in de nummers. De leden strijden voor een nieuwe wereld en proberen tegelijkertijd mensen wakker te schudden met hun muziek.

“Guerrilla” is de single waar bij deze comeback het meeste aandacht naar toe gaat. Het heeft een muziekvideo en de groep trad met dit nummer op bij de tv-show Music Bank. Het is een impactvol nummer, waarbij duidelijk te horen is dat ATEEZ zonder angst heeft geëxperimenteerd. Vlak na de rap van Hongjoong in het begin is er een lach te horen die in onze koptelefoon botst van links naar rechts. Van geschreeuw uit het metal genre, tot ritmisch achtergrondgezang na de rap van Mingi; telkens als we opnieuw luisteren vinden we wel een nieuwe laag.

Elk nummer zou zo uit een actiefilm kunnen komen. Het album is rommelig en luid, maar dat doet er geen afbraak aan. De industriële geluiden, in combinatie met een aantal indrukwekkende spelingen die we niet verwachtten, maken het album rebels en vast en zeker een van onze favorieten. “Cyberpunk” is daar het perfecte voorbeeld van. Het nummer is zwaar en spannend, met een onverwachte wending: een omgekeerde chromatische toonladder kenmerkt het refrein. Het is geen ATEEZ-nummer als Jongho de luisteraar niet imponeert met zijn stem. De teksten ‘I wanna feel alive, don’t wanna stay in the dark’ uit “Cyberpunk” en ‘Shoot the flashing light’ uit “Guerrilla” springen er daardoor uit.

Wat opvalt is dat het begin van het nummer “Sector 1” het vervolg is van het nummer “Answer” uit 2020. De groep heeft dit pareltje dus voor 2 jaar verborgen gehouden, om nu extra krachtig terug te komen. De verhaallijn die door ATEEZ’ albums loopt, sluit dus ook weer daarop aan. Een ander ding dat eruit springt is de antidrop in “WDIG (Where Do I Go)”; een fenomeen dat in populariteit aan het groeien is in het K-popgenre.

Het nummer “New World” is een verfrissende afronding van het album. Het weerspiegelt een gevoel van hoop en ontdekking; de ontdekking van de nieuwe wereld van ATEEZ. Het lijkt alsof de groep ons wilt tonen wat hun plannen zijn komende jaren, namelijk zonder angst iedereen een nieuwe kant van K-pop laten horen. En de leden zijn daar zeker in geslaagd.

Het album roept strijdlustigheid en zelfzekerheid op met zijn industriële klanken. De leden hebben opnieuw zichzelf bewezen met pakkende raps, betoverende zang en nummers met verrassende lagen. Wij werden met het album meer dan wakker geschud, wat de missie was van ATEEZ.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SUHO - "Call me a Freak"

Als we denken aan Zuid-Korea, zal de naam BTS wel eens in ons hoofd opduiken. Toch is dat niet de enige grote…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles IVE - "After LIKE" & "My Satisfaction"

De meiden van de Zuid-Koreaanse meidengroep IVE staan nog niet lang als groep op het podium, maar hebben toch reeds hun stempel…
AlbumsRecensies

Monsta X - SHAPE OF LOVE (★½): Het wachten niet waard

Het nieuwe mini-album Shape Of Love van Monsta X werd op 26 april de wijde wereld in gezonden. Het gebeurt zelden, maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.