Features

Maak kennis met De Nijmeegse Vierdaagsefeesten

© Jimmy Israel

De Nijmeegse Vierdaagse is een vierdaags wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar gehouden wordt. Het is de oudste en meest bekende vierdaagse van Nederland. Tussen 16 juli en 22 juli verandert de stad Nijmegen in een grote festivallocatie. Gedurende zeven dagen bezoeken er maar liefst anderhalf miljoen mensen de stad. Heel Nijmegen laat zien wat ze in huis hebben en met ruim duizend optredens is er voor ieder wat wils, of je nu van pop, rock, techno of jazz houdt. Wij namen als deze optredens voor je door en maakten een klein overzicht van de leukste optredens tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen.  

Dag 1: Zaterdag 18 juli

Foxlane • Valkhof Festival • 16 u.

Het Valkhof Festival zal geopend worden door de Nijmeegse band Foxlane. Vorig jaar speelde de band al een zittend concert in het park, maar dit jaar mogen ze dat dunnetjes overdoen. Foxlane staat bekend om hun energieke indiemuziek. Mocht je fan zijn van Peaky Blinders, dan is de kans groot dat je het nummer “Birmingham” wel kent, want de serie gebruikte het nummer in de soundtrack. Foxlane doet een beetje denken aan de vroegere Arctic Monkeys en dit is dan ook wat je kan verwachten van deze jonge honden. 

Waltzburg • Park Kronenburg • 16 u.

Voor de fans van vrolijke, melodieuze indie moet je op zaterdag zijn bij Waltzburg in Park Kronenburg. Op deze iconische plek voor Nijmegen zullen de Nijmegenaren het nieuwe podium openen. In 2019 brak de band door met “Gotor” en sindsdien gaat het hard. Singles als “Cleo”, “Sure Shine en “Inbetween” kwamen meermaals voorbij op de Nederlandse radio en ze bouwden gestaag aan een fanbase. Hun shows zijn altijd energiek en mocht je chagrijnig zijn, dan tovert de Nijmeegse band gewoon een lach op je gezicht. 

Thaïti • Smaakmarkt – Het terras • 18.30 u.

Zin om te dansen? Dan kan dat uitstekend bij de Nijmeegse band Thaïti. Hun muziek is het beste te omschrijven als de soundtrack van een dromerige Tarantino-spacewestern: zweterig, zinderende surf, fuzzrock met een vleugje hedendaagse indie. Met een enorme band staan ze op het podium en we kunnen je verzekeren dat dit een groot feestje wordt.  

Dragonfruit • Valkhof Festival • 19 u.

Het programma van het Valkhof Festival staat bekend om zijn veelzijdigheid en een band die daar perfect past, is het Rotterdamse Dragonfruit. Met een mix van hiphop, neosoul en jazz weten ze zelfs de minst energieke persoon te overtuigen om te gaan dansen. Blikvanger van de band is Danique van der Vlugt, die we ook kunnen kennen van KUZKO. Met een strakke beat en sterke vocalen spelen ze de pannen van het dak. Zo stonden ze al op Noorderslag en onlangs speelde, ze nog op het North Sea Jazz Festival. Dragonfruit is een van de verborgen pareltjes van dit jaar op de Nederlandse festivals. 

Tramhaus • Valkhof Festival • 22.45 u.

Het Rotterdamse Tramhaus is een naam die we graag noemen, want het is een band met veel potentieel, eentje die je zeker niet moet missen. De opkomende band uit de underground scene van Rotterdam wist ons als te overtuigen met de single “I Don’t Sweat” en “Make It Happen”. Live is het ook zeker een aanrader, want ze maakten, al eerder indruk op Left of the Dial en Best Kept Secret. Met hun postpunk is het tijd om het Valkhof Festival af te breken. 

Dag 2: Zondag 17 Juli 

WIES • Valkhof Festival • 16.15 u.

Op de tweede dag is er gelijk plek voor een van de smaakmakers van het Nederlandstalige lied. WIES is een band die eigenlijk iedereen wel aanspreekt, want het drietal verenigt het beste van twee werelden. Het is nederhop voorzien van een rauw randje met directe teksten die gelijk in je smoel terecht komen. Daarnaast maken ze ook nog eens goede liedjes die je snel en gemakkelijk van voor naar achter kan meezingen. WIES is echt bezig met een zegetocht en daar kan Nijmegen zeker ook wel bij. 

Kay Slice • Smaakmarkt – Het terras • 18.30 u.

Kay Slice mixt soul met hiphop geïnspireerd door acts als Anderson Paak. en The Roots. Daarnaast is hij ook niet vies van wat afrobeat en dat hij van deze muziek houdt, dat voel je. De ouders van Kay komen uit Ghana en doormiddel van zijn muziek connecteert hij met zijn roots. In zijn werk omarmt en toont hij zichzelf in alle facetten, en daarmee richt hij de spotlights op iedereen die net als hij het product is van meerdere culturen. Met zijn muziek wil Kay ook vertellen over mensen die niet gezien worden, gevoelens die niet omarmd worden. Optredens van Kay Slice zijn een zeer persoonlijk dansfeestje. 

Alex Cameron • Valkhof Festival • 21.30 u.

Als je kan spreken van headliners op het Valkhof Festival, dan is Alex Cameron daar eentje van. De Australische popcrooner draait al een zeer lange tijd mee en maakte in die tijd alleen maar goede platen die zowel ontroeren als geestig uit de hoek komen, al neemt de humor altijd de boventoon in zijn muziek. Je kan dan ook beter zeggen dat Alex Cameron een beetje prettig gestoord is, en dat is ook zeker een vak apart. Naast een beetje gekte maakt hij ook nog eens fantastische muziek. Verwacht vooral zwoele indieliedjes gemixt met een beetje funk. 

Dag 3: Maandag 20 Juli

KUZKO • Smaakmarkt – Het terras • 18.30 u.

Het Rotterdamse synthpopduo KUZKO, bestaande uit Sam en Dani, staat bekend om hun eigenzinnige en vrolijke indieliedjes vol met maatschappijkritische onderwerpen, drama en cliché liefdesavonturen. Eerder kwamen ze al met debuut-ep Teardorps on the Dancefloor, speelde het duo op het rondreizende muziekfestival Popronde en mocht het aantreden op Eurosonic Noorderslag. De grote doorbraak kwam met de single “Penelope”. Met een dikke vette knipoog naar alle Amerikaanse clichés wonnen ze de harten van het grote publiek en het Nederlandse radiostation 3FM. Een ding is zeker, een optreden van KUZKO is een feestje.  

MEAU • Stevenskerk • 20.30 u.

MEAU is het soloproject van zangeres Meau Hewitt. Al een tijdje kunnen we voor geen mogelijkheid om haar heen en dat is te danken aan haar zeer persoonlijke liedjes over dagelijkse onderwerpen als liefde, persoonlijke ontwikkeling en eenzaamheid. Met haar warme stem weet ze mensen te raken en is MEAU bezig met een gezicht te worden voor het Nederlandse lied. Nu zal ze dat laten zien in de Stevenskerk in Nijmegen en wij verwachten dat dat iets magisch zal gaan worden. 

Gotu Jim • Park Kronenburg • 21 u.

Eind 2017 maakte Gotu Jim indruk met zijn eigenzinnige teksten op SoundCloud. De sympathieke zingende student ziet eruit als de ideale schoonzoon, maar wanneer je ze zijn teksten hoort, heb je dat toch liever niet. Eind vorig jaar bracht hij zijn debuut uit op het label van Abel (Hang Youth) en Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig). Verwacht een hoop gekkigheid in combinatie met strakke beats. 

Dag 4: Dinsdag 21 Juli 

Tim Knol • Sint Jacobskapel • 16 u.

Zingen, liedjes schrijven, een label runnen en een podcast maken: Tim Knol zit zeker niet stil. Na zijn doorbraak op jonge leeftijd gaat het de man uit Hoorn voor de wind. Inmiddels heeft hij vier albums uitgebracht en is er een vijfde in de maak. Tim Knol is het beste te omschrijven als iemand die mooie liedjes maakt in de stijl van Bob Dylan en Cat Stevens, maar altijd met een eigen uniek geluid. Door zijn eigen visie, passie en doorzettingsvermogen staan zijn shows altijd als een huis. Zeker een aanrader voor de liefhebbers van mooie gitaarliedjes. 

Singlefeestje • Kelfensbos Festival • 19 u.

Singlefeestje is het feest waar de beste vriendschappen ontstaan, waar liefde regeert en dat terwijl je tussen duizenden singeltjes zoekt naar jouw favoriete cd. Er staan enorme bakken voor de DJ Booth opgesteld en als je de jouwe gekozen hebt, geef je deze aan de dj en die draait hem dan voor je. Singlefeestje geldt al jaren als een van de grotere feestjes in Nederland. Tijd om te dansen dus! 

Kit Sebastian • Valkhof Festival • 21.45 u.

Dit Londense duo neemt je mee op een wereldreis naar bossanova sferen tot aan mysterieuze klanken uit het verre oosten. Op Kit Sebastian is geen enkele stempel te drukken. De muziek wordt gespeeld alsof het een filmsoundtrack is. Niet geheel toevallig dat hun muziek heel rijk en beeldend is. Aan de basis van hun muziek ligt de kennis van een groot aantal obscure genres zoals anatolische rock of Franse new-wave. Die muzikale interesses worden omgezet in een muzikaal deken die live ook heel bijzonder belooft te worden. 

Dag 5: Woensdag 20 Juli 

Deze dag staat bekend als Roze Woensdag. Door de hele stad zijn er LGBTQIA+-feestjes. De grootste aanrader voor deze dag is om op tocht te gaan door de stad. Op elke hoek van de straat is er een feestje, de ene nog leuker en gezelliger dan de ander. 

Dag 6: Donderdag 21 Juli

Ajuma • Park Kronenburg • 18 u.

Ajuma komt van Utrechtse bodem, maar haar liefde voor muziek gaat de hele wereld over en dat is goed terug te horen in haar sets. Ze mixt namelijk energieke afrobeat met Arabische house, disco en andere eigenzinnige geluiden. Soms wat obscuur, maar altijd dansbaar. 

Kids With Buns • Valkhof Festival • 19.15 u.

Kids With Buns doet het goed in 2022. Er is nagenoeg geen enkel Belgisch festival waar ze niet staan en het duo scoort zo nu en dan een hitje. Daarnaast hebben ze optredens als het voorprogramma van Eefje de Visser achter de rug en staat er een lange en volle festivalzomer klaar. Zo ook op het Valkhof festival. Waar ze in Vlaanderen een grote vis zijn, zijn ze in Nederland nog maar een guppie en dat is zeker niet erg, want er valt genoeg te ontdekken bij Kids With Buns. 

Kids Return • Valkhof Festival • 20 u.

Kids Return is een bromance van Adrien Rozé en Clément Savoye. Geïnspireerd door Japanse cinema klinkt het duo als een mix van Beach House en Franse landgenoten Air. Deze dreampop klinkt op het eerste gehoor misschien wat vederlicht, maar de band durft ook wat meer donkere thema’s te behandelen. Wie houdt van bitterzoete muziek, moet dit optreden zeker zien. 

Donnie • Matrixx Live aan de Kade • 21.30 u.

Donnie oh Donnie, zijn naam betekent feestje. De Amsterdamse rapper maakte als protégé van De Jeugd Van Tegenwoordig furore in de Nederlandse hiphopscene. Inmiddels is Donnie niet meer weg te denken door hits als “Snelle planga” “Frans Duijts” en “Bon gepakt”. 

Dag 7: Vrijdag 22 juli

POM • Valkhof Festival • 20 u.

Wie op de slotdag nog energie over heeft en een feestje wil bouwen, zit bij de fuzzpop van POM wel goed. De muziek van POM valt te omschrijven als gewelddadig en lief tegelijk. Een heerlijke combi eigenlijk. Energielevel 100! 

NONCHELANGE • Smaakmarkt – Het terras • 20.15 u.

NONCHELANGE laat je mond open vallen met zijn Nederlandstalige indiepop. De muziek toont zijn absurdistische, maar vaak luchtige kijk op de harde realiteit van het leven. NONCHELANGE maakte grote indruk afgelopen jaar op Eurosonic Noorderslag en volgens het Nederlandse 3voor12 wordt hij de ster van 2022. Een aanrader voor een goede show! 

SONS • Valkhof Festival • 00 u.

SONS sluit dit jaar het Valkhof Festival af. Nadat ze eerder in 2021 een zittend concert gaven, mogen ze het nu doen met een publiek dat staat en we kunnen verzekeren dat het een feestje wordt. Met een nieuw album op zak mogen ze zich als laatste komen bewijzen. Verwacht knallende trommelvliezen en scheurende gitaren. We kunnen niet wachten. 

Onder andere Just Mustard, STONE en Marina Satti staan ook op de Vierdaagsefeesten. Klik hier voor het volledige programma!

86 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Cactusfestival vervolledigt de line-up!

Cactusfestival zorgt elk jaar voor een van de hoogtepunten van het jaar in Brugge en omstreken. De mooie omgeving en gezellige festivalomgeving…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook The Kills, Pommelien Thijs, Miles Kane, Dimension en meer naar Pukkelpop 2024!

Aan een ongezien recordtempo vlogen de Pukkelpop-tickets begin deze maand de deur uit. Het mag duidelijk wezen dat het festival op de…
InstagramLiveRecensies

Pommelien Thijs @ Ancienne Belgique (AB): Erop en erover

Hoe zou het nog zijn met de schouw van Pommelien Thijs? Die heeft sinds enige tijd namelijk de loodzware taak om maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.