InstagramLiveRecensies

Twenty One Pilots @ Rock Werchter 2022: Van kampvuur tot grote vuurbal

© CPU – Nathan Dobbelaere

Acht jaar geleden stond Twenty One Pilots al eens op Rock Werchter. Niemand die toen had durven voorspellen dat de band ooit eens helemaal bovenaan de affiche zou prijken. Maar kijk, gisteren stonden ze er wel en dat voelde na de evolutie die ze de laatste vijf jaar hebben doorgemaakt ook zeer logisch. Het duo scoorde sinds 2015 enkele wereldhits en wisten daarmee een steeds groter wordende achterban van zich te begeesteren. Hun productie hebben ze de laatste jaren daardoor ook gretig kunnen upgraden. Voor The Icy Tour gooiden ze het in vergelijking met hun vorige festivaltour over een iets andere boeg en kregen ze het gezelschap van drie nieuwe bandleden. Dat zorgde voor een verrassend leuke dynamiek waarmee ze de Werchter-weide van voor tot achter helemaal inpakten.

Beginnen deed het duo echter helemaal in hun eentje met een hit. “Heathens” was een goede binnenkopper en kreeg de weide al in de eerste minuten redelijk snel mee. Pas bij het vierde nummer werden Tyler Joseph en Josh Dun vervoegd door de vier extra muzikanten. Die kregen meteen alle ruimte om zich even te introduceren om dan meteen hun collectieve surplus te kunnen aantonen op “The Outside”. In vergelijking met de studioversie, was de liveversie net iets meer funky en dat kreeg ook de grootste sceptici even los.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Twenty One Pilots heeft iets met covers. Ook gisteren maakten ze uitgebreid tijd vrij om enkele unieke versies van andermans nummer te brengen. Elton John’s “Bennie and the Jets” was als eerste aan de beurt en gooiden ze leuk met hun eigen “Mulberry Street” in de blender. Even later werd er zelfs een kampvuur opgebouwd waar ze nummers als “I Can See Clearly Now” van Jimmy Cliff en “Home” van Edward Sharpe and the Magnetic Zeros in een akoestisch jasje staken. Aan dat vuur brachten ze ook twee nummers van Vessel, waarmee ze ook de fans van het eerste uur een plezier mee deden. Trompettist Dr. Blum had ook nog een kleine ode aan Belgische nationale held Arno voorbereid. Met zo’n onverwachte details wonnen ze gisteren zielen!

Na de gezelligheid was het tijd om met het hardere geschud te komen. Het duistere “Jumpsuit” luidde het derde deel met veel schwung in en bracht zo de stemming naar hogere sferen. Bij het aansluitende “Heavydirtysoul” haalde Tyler Joseph zijn beste rapskills boven, al maakten toch vooral zijn screams een indruk op het publiek. De energie zat er goed in en daar veranderde ook het matige “Level of Concern” weinig aan. Het publiek zat al lang in de binnenzak van Twenty One Pilots en bleef geëngageerd meedoen. Zelfs toen de band de clichés bovenhaalde en de linker- en de rechterkant tegen elkaar opzette.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Niemand die had kunnen voorspellen dat de sfeer zo goed ging zijn bij Twenty One Pilots, zeker als je negatieve commentaren bij de aankondiging in het achterhoofd houdt. En dan moesten de grootste hits nog komen. “Ride” was de gedoodverfde publiekslieveling en werd door duizenden stembanden meegezongen. Tijdens het nummer ging Tyler ook weer in het publiek staan en de handen gingen bijgevolg vlotjes op elkaar. De grootste stunt van de editie kan de frontzanger ook alvast op zijn naam schrijven. Tijdens “Car Radio” klom de waaghals niet op het extra voorziene platform, maar wel aan de rechterkant van de Main Stage helemaal tot boven. Levensgevaarlijk en een stunt waar het iedereen nog uren later over had.

Veel tijd om te bekomen kreeg de volgelopen weide niet. “Stressed Out” stond namelijk in de pijpleiding en klaar om massaal meegezongen te worden. Het duo liet hun extra bandleden daarvoor in de coulissen, maar ook met zijn tweetjes gaven ze als vanouds van jetje. Even later mochten ze toch nog eens mee opkomen en een rockende versie van “Shy Away” tot een goed einde brengen. De snippet van My Chemical Romance die ze er nog in verwerkten was een leuke knipoog naar hun eigen jeugdhelden. Traditiegewijs sloten ze hun set af met “Trees”, maar dan wel zonder ellenlange speech. Daarvoor zat de tijd iets te krap. Het gedrum op twee platformen in het publiek kon uiteraard niet ontbreken en de confetti schoot de Werchterse avondlucht in.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Twenty One Pilots gaf een optreden op maat van een Werchter-headliner. Was het de beste headlineshow van het weekend? Neen, absoluut niet. Was het een concert waar je met verstand op nul helemaal kon losgaan? Volmondig ja! Al bij al was het dus een vermakelijke popshow waar weinig tot niets op aan te merken was. Ze bewezen ermee vooral dat ze nog lang niet zijn uitgezongen en met elke nieuwe tour ook nieuwe leuke invalshoeken hebben waar je als trouwe of nieuwe fan mee aan je trekken komt.

Setlist:

Heathens
Morph / Holding on to You
The Outside
Lane Boy
Chlorine
Mulberry Street
Bennie and the Jets (Elton John cover)
I Can See Clearly Now / My Girl / Home
House of Gold / We Don’t Believe What’s on TV
Halo Theme
Jumpsuit
Heavydirtysoul
Saturday
Level of Concern
Ride
Car Radio
Stressed Out
Shy Away
Trees

Alle recensies van Rock Werchter 2022 lees je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

1675 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Oscar and the Wolf op Rock Werchter 2023!

We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar Rock Werchter is terug in gang geschoten. Nadat gisteren de tweede editie van…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Fred again.. op zaterdag 1 juli op Rock Werchter 2023!

Veel heugelijk nieuws uit het kamp van Fred again.. vandaag. De man bracht niet enkel zijn nieuwe plaat uit, maar kondigt meteen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Queens of the Stone Age naar Rock Werchter 2023!

Een nieuwe woensdag, een nieuwe naam voor Rock Werchter 2023! Dit keer maakt de organisatie de komst van Queens of the Stone Age bekend,…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.