FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview MEAU: ‘Ik hou er niet van om het rustig te hebben’

© CPU – Toon Miermans

De Nederlandse MEAU zong ooit bij Kinderen voor Kinderen, zat ze in het koor van The Voice en studeerde ze pop/rock aan de Herman Brood Academie. Haar leven leek dus altijd al de muzikale richting uit te gaan en in december 2021 brak ze dan ook door met “Dat heb jij gedaan”. Begin deze maand gaf ze een gezellige show in de AB. Wij spraken haar enkele uurtjes voor ze het podium opging over hoe haar carrière het afgelopen halfjaar vaart nam.

Je speelt straks je eerste eigen show in België. Het is al een hele tijd uitverkocht! Wat verwacht je?

Ik heb er superveel zin in. Ik ben heel benieuwd wat voor soort mensen er zullen komen. Vanuit Nederland staat België erom bekend dat het publiek veel chiller is en ze veel beter luisteren, dus ik ben benieuwd of dat bij mij ook zo gaat zijn. In Nederland is iedereen een beetje lomp erdoorheen aan het blèren, ze zien het er meer als een gezellig avondje uit.

In december is “Dat heb jij gedaan” plots viraal gegaan. Hoe bevalt het artiestenleven sindsdien?

Ik heb het heel druk, maar ik moet zeggen dat ik altijd al iemand ben geweest die een druk leven had, omdat ik er niet van hou om het rustig te hebben. Alles is nu wat nieuw en er ligt meer druk op, maar dat vind ik juist leuk. Zo van: nu kunnen we gaan.

Het nummer gaat over vastzitten in een toxische relatie. Je kreeg veel reacties van mensen die zich in het nummer konden vinden. Is dat succes dan niet een beetje dubbel?

Ik schrok er wel echt van. Die eerste maanden dacht ik: jeetje, dat zoveel mensen in zo’n situatie zitten, is niet best. Maar aan de andere kant voelde ik mezelf er meer begrepen door, want ik had toen niet per se iemand in mijn omgeving die mij begrepen deed voelen. En dat die mensen zich dan ook allemaal meer begrepen voelen, vind ik mooi.

De daaropvolgende single was “Als Jij Maar Bij Me Bent”, een liefdesliedje dat wél positief is. Was dat een bewuste keuze?

Nee, dat liedje lag al lang klaar om erna uit te brengen. Maar ik had natuurlijk niet verwacht dat “Dat heb jij gedaan” zo groot zou worden opgepakt en ik wilde niet alleen zielige liedjes hebben, dus het kwam wel mooi uit.

Het liedje gaat over hoe je het eigenlijk fijn vond om samen met je vriend te moeten thuisblijven tijdens de lockdowns. Heb je dan persoonlijk en muzikaal geen last gehad van corona?

Nee, voor mij was het juist heel fijn. Ik had ineens superveel ruimte voor alles in mijn hoofd en ik kwam echt tot rust. Daarvoor was ik veel aan het feesten en veel minder muziek aan het maken, dus voor mijn creativiteit was de coronacrisis juist heel goed. En zo ook voor mijn mentale gezondheid.

Je was een avontuurlijk persoon die graag uitging. Mis je dat leven nu je voltijds muzikant bent?

Nee, ik denk dat het voor mij goed is dat ik niet te veel afleiding heb. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik er vaak niet bij kan zijn als mijn vrienden afspreken, maar ik mis het uitbundige leven totaal niet. En dit leven is óók een avontuur.

© Jantina Talsma

Waar ben je nu naartoe aan het werken?

Dit jaar komen er nog wat singles en samenwerkingen waar ik heel enthousiast over ben. Ik ben natuurlijk naar een album aan het toewerken, maar dat zal voor volgend jaar zijn. Het album is allemaal een beetje in dezelfde kleine stijl, maar ik heb ook nog liedjes die uptempo of grootser zijn en waar veel productie inzit. Het blijft MEAU, maar ook eens wat anders.

Hoe zou je je eigen genre dan omschrijven? Nederlandstalig is natuurlijk heel breed.

Ik denk als Nederlandstalige indiepop en toch ook als heel directe en persoonlijke liedjes.

Vind je het niet moeilijk om zo eerlijk te zijn? In het Nederlands is ook meteen duidelijk waar het over gaat.

Ja, dat is soms ongemakkelijk. Met nieuwe liedjes vind ik het in het begin wat ongemakkelijk, maar al snel wordt het ook maar gewoon een liedje. En het werkt mentaal ook goed. Ik ben namelijk niet iemand die heel snel over mijn gevoelens praat, maar in een liedje gaat dat makkelijker. Dan kan ik mij verschuilen achter de muziek.

Je nieuwste single “Tegen De Klippen Op” schreef je voor een documentaire over een meisje dat kanker overwon. Hoe was het om over iemand anders zijn leven te schrijven?

Dat was gek, ja. Van tevoren dacht ik dat het heel moeilijk zou zijn, maar het viel wel mee. Ik heb Sterre ontmoet en natuurlijk zal ik haar nooit snappen en zou ik nooit kunnen voelen wat zij heeft gevoeld. Maar doordat zij heel goed kon omschrijven hoe ze ermee omging, kon ik me er goed in verplaatsen. Ik heb de tekst samen geschreven met Bart van der Weide, de zanger van de band Racoon, wat ik echt een hele vette band vind. We hadden een beetje dezelfde schrijfstijl, dus dat werkte goed. Normaal schrijf ik tekst altijd alleen.

Je schrijft je tekst en muziek, maar producet ook zelf. Je hoort niet vaak dat singer-songwriters graag producen.

Nee, klopt! Mijn liedjes zijn zo persoonlijk en intiem, dan weet ik dat zelf het best naar mijn gevoel in te vullen. Voor anderen produceren lijkt me cool, maar nu nog niet. Daarvoor ben ik wat perfectionistisch en te druk bezig met de rest van mijn carrière.

MEAU staat deze zomer nog op een heleboel festivals zoals de Lokerse Feesten en Pukkelpop. Tijdens haar clubtour in de herfst passeert ze in verschillende Belgische en Nederlandse zalen. De volledige agenda vind je hier.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
AlbumsRecensies

Bente - Als Ik Met De Wind Kon Dansen (★★★): De wind niet helemaal in de zeilen

Merol, Froukje, S10 en MEAU zijn de beste voorbeelden dat Nederlandstalige popmuziek van bij onze noorderburen ook in ons land heel goed…
InstagramLiveRecensies

MEAU @ De Roma: Goudeerlijk in de moedertaal 

MEAU zegt je misschien op het eerste gezicht niet veel, maar zet “Dat heb jij gedaan” op en iedereen herkent de monsterhit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bente & MEAU - "Als Geen Ander"

De heropleving van de Nederlandse popmuziek is iets dat we enkel en alleen maar kunnen toejuichen. Zo leverde het ons bijvoorbeeld al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.