Nieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single OUTER – “Nocturne in B minor”

© Sara Maroye

Er hangt nieuwe muziek van OUTER, het project rond Klara-presentator annex Sohnarr muzikant Tom Soetaert, in de lucht. Met deze woordspeling doelen we niet alleen op de magische ‘streaming clouds’, maar mikken we op één van de occasionele gedaantes van de maan; de supermaan van 14 juni. Deze datum tekent niet alleen voor de meest klare nacht van het jaar, maar ook die van de release van OUTER’s nieuwe single “Nocturne in B minor”.

“Nocturne in B minor” baadt in het nachtzweet. Het nummer dateert namelijk uit de hete nachten van de zomer van 2018 waarin Soetaert daarenboven te kampen had met releasestress. Dit in aanloop naar OUTER’s fel gesmaakte debuutalbum dat onder meer door De Standaard met vier sterren werd bekroond. “Nocturne in B minor” haalde het album niet, maar zorgde de afgelopen jaren naar eigen zeggen voor de nodige hoeveelheid slapeloze nachten waarin Soetaert een antwoord zocht in de zoektocht naar de juiste structuur.

Met een titel die verwijst naar de Nocturnes van inspiratiebron Chopin verwacht je je echter niet aan het moderne schoons dat OUTER voor ons in petto heeft. Daar waar “Nocturne in B minor” start aan de piano zwelt het langsheen industriële hartslagen, bezwerende violen en galmende synth aan tot een stevige muzikale kluif. Eens de standvastige vocals ‘It’s taking me over, come with me’ doorheen de bijkomende, donkere elektronica komen piepen, gaat het nummer even een kant op die wat Alt-J vibes vertoont? Postmoderne rock of neoklassieke dreampop? Naar een geschikte benaming voor deze mooie blend van allerhande genres zijn we nog zoekende.

Deze nieuwe single klokt af op ruim vijf minuten luisterplezier, aan de lange kant zou je denken? Deze parel weet ons echter veel meer te boeien dan tig songs die met moeite de helft zo lang duren. OUTER maakt er daarnaast ook steeds een punt van om visueel erg sterk en creatief voor de dag te komen. Zo ook voor deze release, met een clip bestaande uit acht losse video’s die door de Brusselse animator Bert Juliaan Vercruysse werden samengesteld. Hiervoor gebruikte Vercruysse beelden uit Noorwegen, IJsland en Tsjechië. Als trouwe Dansende Beren-bezoeker krijg je zowel video als song een dag eerder te zien en horen.

Staat niet in de sterren, maar in maanzand geschreven dat OUTER met hun nieuw werk behoorlijk wat muzikaal stof zullen doen opwaaien. OUTER staat, eenvoudigweg gezegd, voor een wondermooie doorstart. We kijken reikhalzend uit naar dat tweede album.

Facebook / Twitter / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

146 posts

About author
9-to-5 Projectmanager & 5-to-9 Bandmanager
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Agnes Obel, Meskerem Mees, Sohnarr, Camille Camille & Bex @ Gent Jazz: Magische hemel

Het einde van Gent Jazz 2022 is bijna in zicht, maar eerst is het nog de beurt aan enkele prachtige namen. Agnes…
InstagramLiveRecensies

Wim Mertens, Sohnarr, Niklas Paschburg & Cesar Quinn @ Gent Jazz: Adembenemend

Gent Jazz ging eerder deze week van start, en zoals elk jaar sloeg de organisatie er ook dit jaar in om een…
InstagramLiveRecensies

Balthazar + Sohnarr @ Werchter Parklife: Veelbelovende aftrap van de zomer

Het leek wel alsof we ons in een parallel universum bevonden toen we door de poort van Werchter liepen. Het gras rook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.