InstagramLiveRecensies

The Strokes @ Best Kept Secret 2022: Goedemorgen

© CPU – Stijn Verbruggen

Zestien jaar, zo lang was het geleden dat Nederland The Strokes nog eens mocht ontvangen. Voor België moeten we zelfs nog even verder terug naar 2002, toen de band nog met zijn debuutalbum rondtrok. In tussentijd verwierf Is This It een legendarische status als misschien wel dé beste alternatieve rockplaat, kregen we maar liefst vijf nieuwe albums, een gigantische lijst aan awards en onderscheidingen en vooral heel wat anticipatie voor een nieuwe passage door de lage landen. Na de release van het steengoede The New Abnormal leek het er dan vorig jaar eindelijk van te komen tot Rock Werchter, maar door de gekende omstandigheden werd er een streep door de rekening getrokken. De eer na jarenlang wachten ging dus naar Best Kept Secret, waar duizenden t-shirts getuigden van de status van deze band.

‘Na anderhalf decennia maken een twintigtal minuten het verschil niet meer,’ moeten Julian Casablancas en de zijnen gedacht hebben toen ze het geduld van de samengetroepte massa nog wat verder op de proef stelden. Het publiek liet het niet aan zijn hart komen en scandeerde gewillig de meezingers mee die door de, wellicht eveneens ongeduldige, organisatie op ons afgevuurd werden. Zo vormden de eerste tonen van “Bad Decisions” zo mogelijk nog een grotere opluchting dan verwacht. De zenuwachtigheid in het publiek maakte vrijwel meteen plaats voor euforie en uitgelatenheid en niet onterecht. Vanaf moment één wist het vijftal namelijk een mokerslag uit te delen aan de festivalweide. Nu ja, vijftal…

© CPU – Stijn Verbruggen

Hier en daar dook er ook wat twijfel op over de hype die rond The Strokes opgebouwd werd. De angst zat erin om de gekende arrogantie omgezet te zien worden in gelatenheid. Gelatendheid kregen we niet meteen te zien, Casablancas leek zich zichtbaar te amuseren en dat werkte aanstekelijk. Jammer genoeg doofde die aanstekelijkheid al snel uit wanneer hij enkele keren net iets te lang het woord nam of zijn woorden vergat. Zoals de frontman het zelf aangaf, hadden we gelukkig nog strakke instrumentatie en fijne visuals tijdens “The Adults Are Talking” en “Ode to the Mets”.

De momenten waarop de Amerikaan zichzelf af en toe leek te verliezen in zijn gedachten, werden naarmate de set vorderde licht irritant. In contrast met zijn zeer strak spelende bandleden, leek Casablancas niet altijd even goed te weten wat hij aan het doen was. Om het toch positief te bekijken, waren deze momenten niet alleen voor de band maar ook voor het publiek welkome momenten van rust. Muzikaal ging het er namelijk stevig aan toe. We passeerden langs hits als “New York City Cops” en “Hard to Explain” die werden afgewisseld met stevige danspartijen tijdens pakweg “Juicebox”. Hammond Jr. leefde zich uit en strooide zijn legendarische riffs even moeiteloos rond als zijn plectrums. Na zijn solo-zijstapje, was het voor de gitarist duidelijk ook genieten om terug te keren onder deze formatie.

© CPU – Stijn Verbruggen

‘Goodmorning’ was de begroeting van Casablancas toen hij zijn zonnebril goed zette. En moest er iemand nog niet wakker geweest zijn, zijn we er zeker van dat dit optreden beter werkte dan vijf shots van de steengoede espresso die we hier op het festivalterrein kunnen terugvinden. Of hij dat zelf helemaal was, durven we te betwijfelen. De verschillende moshpits spreidden zich steeds verder uit en ook achteraan werd er geen minuut stilgestaan tijdens de triomftocht van de New Yorkers.

Een, met momenten, verloren lopende zanger kon evenwel op geen elk moment iets afdoen van de steengoede set die de rest van de band neerzette. Zelfs nadat de lichten en de muziek weer opstartten, bleven fans hoop koesteren dat dit euforische momentum niet tot zijn eind was gekomen. Laten we er toch maar vanuit gaan dat we ditmaal geen zestien jaar en twintig minuten meer moeten wachten.

Setlist:

Bad Decisions
New York City Cops
Juicebox
Hard to Explain
Brooklyn Bridge to Chorus
Reptilia
Threat of Joy
The Adults are Talking
Under Control
Heart in a Cage
Someday
You Only Live Once
Under Cover of Darkness
Take It or Leave It

Ode to the Mets

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Voidz - "All The Same"

Zoals dat vaker gaat bij excentrieke frontmannen, hebben ze een soloproject nodig om hun ei helemaal kwijt te raken. Julian Casablancas staat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Best Kept Secret strikt o.a. Paolo Nutini, St. Vincent en Vince Staples!

En daar is Best Kept Secret eindelijk weer met een hoop nieuwe namen. Maar liefst zeventwintig worden er vandaag aan de line-up…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Vaccines - Pick-Up Full of Pink Carnations (★★★): Overwinteren in Californië

What do you expect from The Vaccines? Vlotte popdeuntjes, meebrulbare refreinen en een gezonde dosis eightiesvibes. Drie keer raak met het heerlijk…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.