InstagramLiveRecensies

Rock am Ring 2022 (Dag 1): Ronkende gitaren scheuren over de Nürburgring

© Thomas Rabsch

Na een pandemische pauze van twee jaar keert het grootste dubbel festival Rock am Ring en Rock im Park terug op de festivalkalender. Sinds 1985 maken tienduizenden muziekliefhebbers een pelgrimstocht naar de Nürburgring in het eerste weekend van juni, een certitude wat betreft openers van het festivalseizoen. Het heeft eventjes geduurd, maar ook nu is het festival uitverkocht. De liefhebbers van rock, metal, punk en hardcore zullen het komende pinksterweekend aan hun trekken komen. Wij proberen jullie alvast op de hoogte te houden van de bands die je niet mag missen.

Donots @ Utopia Stage

© Edwin Houdevelt – FrontView

Alsof het publiek nog niet lang genoeg gewacht werd het nog 10 minuten langer op de proef gesteld. Maar niet getreurd, want Donots zouden dit extra wachten dubbel en dik belonen. Aan het begin van het millennium brachten de Duitsers een album Pocketrock uit via het vermaarde Zweedse Burning Heart Records. De band speelde enkele leuke supportshows maar een doorbraak kwam er nooit of toch niet in Europe of de rest van de wereld. In Duitsland blijkt de band het status van rockgoden te hebben verworven zo leek wel. Vanaf opener “Calling” ging letterlijk het dak eraf. Er werd Bengaals vuur aangestoken, moshpits waren overal waar je keek en de kelen werden al schor gebruld nog voor Rock am Ring goed en wel vertrokken was. De band leek wel hit na hit te spelen en het publiek bleef alles geven. Wanneer ze halfweg de show Die Toten Hosen op het podium toverden, was pas echt het kot te klein. Zelden hebben we een opener op een festival de weide zo weten vollopen en de mensen in beweging weten te brengen. Met “Hier kommt Alex” en “Schrei nach Liebe” kregen we zelfs een Duitse absolute headliner zo vroeg op de dag voor de kiezen. Een bisronde zat er natuurlijk niet in als opener, maar daar zorgde het publiek dan maar zelf voor; “So Long” werd nog minuten gezongen na het einde van de show. Dat het Duitse publiek iets speciaals is wisten we al langer, maar dit overtrof werkelijk de verwachtingen. De lat werd gelegd, en die werd al direct zeer hoog gelegd.

You Me at Six @ Utopia Stage

© Edwin Houdevelt – FrontView

De Britse poprockers van You Me at Six hadden een droom: spelen op Rock am Ring. Het was even wachten op de heren uit Surrey maar een dik half uur later verschenen ze dan toch. De droom was een beetje een nachtmerrie geworden aangezien enkele praktische zaken verkeerd waren gelopen en ze later te plaatse aankwamen. Alle trucjes werden nog uit de kast gehaald; zanger Josh James liet iedereen neerzitten tijdens “Adrenaline” en wanneer “Underdog” werd ingezet werd er een wedstrijdje grootste cirkelpits georganiseerd voor beide kanten. Het was een verloren wedstrijd van bij het begin. Na amper vier songs zat het er reeds op voor You Me at Six. Gelukkig krijgen ze morgen nog een herkansing op Rock im Park.

Weezer @ Utopia Stage

© Edwin Houdevelt – FrontView

Weezer is eergisteren begonnen aan zijn Europese tour met Green Day. Diezelfde tour vervelt later deze maand naar Hella Mega Tour samen met Fall Out Boy. We kregen dus vandaag al een voorsmaakje van wat we mogen verwachten dinsdag 21 juni in Antwerpen. En we kunnen daar vrij kort in zijn; hits, hits en nog eens hits. Weezer slaagde erin om in hun 45 minuten durende set één nieuwe nummer te spelen met “A Little bit of Love” uit hun recenste ep. De nerdy anti-rockheld Rivers Cuomo voelt zich na al die jaren nog steeds even onwennig als tijdens een schoolmusical. De bindteksten zijn zeldzaam en het is aandoenlijk wanneer hij toch even de runway oploopt om het publiek te entertainen hij zich halfweg moet haasten om tijdig terug te geraken aan zijn micro. Maar onder die laag zit een band die weet hoe ze het publiek moeten verwennen. Waar hun voorkomen nog vrij nerdy was was hun sound best wel vettig te noemen, zelfs slordig, maar dan op een goede manier. De distortionknop werd op tien gedraaid en al die hits van “Island in the Sun” tot “Pork and Beans” werden probleemloos meegezongen. Een schattige stille ‘Ich liebe dich’ weerklonk uit Rivers zijn mond, gevolgd door de onverwachte hit cover “Africa” van Toto. Net wanneer je dacht dat ze gingen afwijken van het hit-padje door “California Snow” in te zetten, veranderde dit nummer na 30 seconden in mega hit “Say It Ain’t So”. Weezer heeft alvast bewezen dat ze het publiek goed zullen opwarmen later deze maand in het Sportpaleis.

Måneskin @ Utopia Stage

© Edwin Houdevelt – FrontView

Een fenomeen, een andere naam bestaat er niet voor. Hun verhaal schrijft als een soort sprookje. Een Italiaanse rockband wint het Eurovisiesongfestival en doorbreekt daarbij bijna alle barrières. Lang voor de eerste gitaarriff door de boxen galmde stond voor het eerst vandaag de mainstage afgeladen vol. Måneskin begeestert jong en oud, man en vrouw. Het getuigt dan ook van heel wat moed om de set te beginnen met net die songfestival hit “ZITTI E BUONI”. Voor het eerst gingen de decibels luider dan toegestaan. Zanger Damiano David blijkt een frontman van het zuiverste soort te zijn, maar wel eentje die graag de aandacht deelt met bassiste Victoria De Angelis en gitarist Thomas Raggi die steeds hun solo’s mogen afwerken aan het uiteinde van de runway. Al snel blijkt dat ze de kneepjes van het vak goed kennen. Ze maken gebruik van alle hoeken van het podium en bespelen het publiek meer dan eens. De singles zitten mooi verspreid over de set en goeie flow zorgt dat de show nooit echt stilvalt. En ook die laatste ouwe rocker moet ook voor de bijl wanneer ze tonen dat ze hun pappenheimers blijken te kennen. We krijgen een razende “I Wanna Be Your Dog” cover van Iggy en zijn Stooges. ‘This is my generation’, horen Damiano zingen. Wij zouden het zelf niet beter kunnen omschrijven.

The Offspring @ Utopia Stage

© Edwin Houdevelt – FrontView

Net zoals bij Weezer en Green Day situeren de begindagen van The Offspring zich ergens midden de jaren ’90. Dat ze dan ook een vat vol hits bezitten om een setlist met samen te stellen is dan ook een zekerheid. Maar de scherpte durft de laatste jaren de Californische band al eens in de steek te laten. Het begin van hun set deed het ergste vermoeden; de zang van zanger Dexter Holland viel constant weg tijdens opener “Staring at the Sun” en het geluid van Todd Morse overheerste zowat de eerste drie nummers. Het was pas tijdens de ietwat rare orgel intro van “Want You Bad” dat alles op zijn plaats leek te vallen. Maar net dan schakelde de band een versnelling trager met een resem nieuwe en minder bekende songs. Enkel één van de nieuwste singles “Let the Bad Times Roll” klonk best wel oké. Met een pintje in de hand en de ondergaande zon recht in het gezicht. Maar het bleef een een bizar zicht om te aanschouwen bij momenten; een bende ouwe punkrockers met hun publiek dat een beetje zoekende was naar de juiste energie. Gelukkig bezit The Offspring over voldoende materiaal om de meute in beweging te krijgen. Er werd een salvo hits afgevuurd en plots verschenen er als vanouds overal op de weide moshpits en cirkelpits. Met als hoogtepunt een slot kwartet meebrul songs, met onder andere “Pretty Fly (For a White Guy)”, “The Kids Aren’t Alright” en “Self Esteem”, die tot ver achteraan meegezongen werden. We hebben hen al beter gezien, maar ook al veel slechter.

Green Day @ Utopia Stage

©Thomas Rabsch

Sommige zaken veranderen nooit in het leven. Green Day is zo één van die zaken. Je kan er haast je horloge op gelijk zetten; ze zorgen altijd voor een feestje en geven zich altijd 100% en dat is best bewonderenswaardig te noemen. Ze draaien al mee sinds midden de jaren ’90 en hebben sinds American Idiot uit 2004 niet echt meer veel verandering aangebracht in hun set. Vanaf de tonen van “Bohemian Rhapsody” en “Blitzkrieg Bop” verschijnt het gekende roze konijn dat de temperatuur al eens voelt bij het publiek. Gelukkig bleek dat ook vandaag wel zeer goed mee te vallen. Leuk, maar toch vooral voorspelbaar. Wanneer je zo veel hits bij de vleet hebt, kan je natuurlijk al eens stevig uitpakken in het begin zodat die temperatuur enkel omhoog zou gaan. “American Idiot” en “Holiday” waren vertrouwde en waardige openers die het vuur aan de lont staken. Echter tijdens “Know Your Enemy” werd de eerste fan al op het podium gehaald om mee te komen zingen. Voorafgegaan door de nodige ‘hey ho’s, een trucje dat we net iets teveel gezien hebben. Met als vervolg de fan die “Knowledge” van Operation Ivy komt meespelen en de gitaar mee naar huis mag nemen. Het was allemaal net iets te voorspelbaar.

Was er dan echt niks nieuws aan deze set? Toch wel. “Pollyanna”, een van laatste singles die de band uitgebracht na miskleun Father of All… en een Kisscover van “Rock and Roll All Nite” die ook eerder als live single was verschenen. Dat was het dan zo een beetje. Maar Green Day zou de status van headliner niet verworven door een flauw afkooksel te worden van zichzelf. De energie die ze brengen staat als een paal boven water. Het aanstekelijke, hyperkinetische gedrag van Billie Joe is haast besmettelijk. De slagen op de drums van Tré Cool klinken nog harder en bassist Mike Dirnt speelt nog steeds de baslijntjes alsof het 1994 is. Songs als “When I Come Around”, “Hitchin’ a Ride” en superhit “Basket Case” doen nog steeds eender waar in de wereld een weide in lichterlaaie zetten. Ze hebben ook voldoende ballads geschreven doorheen hun carrière die hen de pauzes voorzien in de set om toch even op adem te doen komen; de heren worden er ook niet jonger op. Ondanks dat we het allemaal al eens gezien hadden, zorgde Green Day voor een waar feestje op de Utopia Stage en werd de eerste dag op Rock am Ring in stijl afgesloten. Wie zijn wij tenslotte om de circa 85000 liefhebbers tegen te spreken?

Zo werd dag 1 alvast één groot weerzien na meer dan twee jaar afwezigheid. De Duitsers weten nog steeds hoe ze een feestje moeten bouwen. Bands als Donots en Broilers zouden in België amper volk lokken, maar spelen hier voor duizenden mensen die elke letter meezingen. De oudjes gaven aan nog wel even mee te kunnen, maar Måneskin liet zich meer dan opmerken aan het front. Wij sloten dag 1 op de Nürburgring met een tevreden gevoel af. Morgen meer van dit lekkers!

Met dank aan Edwin Houdevelt @FrontView voor de foto’s. U kan alle foto’s hier bekijken!

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Green Day - "Look Ma, No Brains!"

In de wereld van Green Day heeft de winterslaap lang genoeg geduurd. Slechts twee weken geleden werden we getrakteerd op “The American…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Green Day - "The American Dream Is Killing Me"

Voor een aantal jaren nu is Green Day met de nodige anticipatie een nieuw album aan het teasen. Het trio heeft maandenlang…
LiveRecensies

When We Were Young 2023 Las Vegas: Voor altijd jong

When We Were Young lijkt bijna op een bijeenkomst van de Verenigde Naties, maar dan voor poppunkbands; alle invloedrijke grootheden zijn vertegenwoordigd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.