Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Damien Jurado – “Whatever Happened To Paul Sand?”

CPU – Lore Van Dam

Damien Jurado is een productieve songschrijver. Dit jaar brengt hij zijn achttiende album uit over een periode van 25 jaar. Zijn onuitputtelijke energie werd tijdens de pandemie nog verder aangezwengeld. Verstoken van menselijk contact trok hij zich terug in een nostalgische cocon van oude televisieseries. Een ervaren verhalenverteller heeft weinig meer nodig als bron voor nieuw materiaal. Een eerste resultaat daarvan, was het ietwat onderschatte The Monster Who Hated Pennsylvania. Nog geen jaar later hebben we al vier singles voor een nieuw album op ons bord gekregen.

De kans is klein dat je al van Paul Sand gehoord hebt. Het nieuwe album van Damien Jurado kondigt zich aan als een melancholische trip terug naar de jaren ’60 en ’70 uit het Amerikaanse zuiden en hoe die hun weg vonden naar de entertainmentmedia. Paul Sand was omstreeks die periode op het hoogtepunt van zijn komische carrière. Maar genoeg televisieweetjes. De melancholie die Damien Jurado probeert op te roepen, speelt zich immers ook veel dichter bij huis af.

“Whatever Happened To Paul Sand?” mijmert over conversaties van een intussen stukgelopen relatie. Damien Jurado klinkt hol en afstandelijk wanneer hij terugdenkt aan wat voorbij is. De instrumentale begeleiding is dan ook quasi uitsluitend beperkt tot een enkele akoestische gitaar. Op dat vlak voelt het nummer nog meer ingetogen aan dan de vier andere nummers die reeds vooruitgeschoven werden.

De ode aan Paul Sand is een zeer klein gehouden nummer binnen een al weinig expressief repertoire. De metier van Damien Jurado is ondertussen zo verfijnd dat een dergelijke melancholische single altijd een zekere standaard haalt. Toch heeft het intieme geluid van de zanger ons al harder ontroerd dan vandaag. Geen nood echter, je hoeft geen diehard fan te zijn om hiervan te kunnen genieten.

Reggae Film Star komt op 24 juni uit op Maraqopa Records.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

 

Related posts
Vragen van "Den Beir"

Vragen van "Den Beir": The High Weeds

Laten we eerlijk zijn. Je hebt geen idee wat je hier doet, hoe je het doet en hoe het zelfs mogelijk is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.