Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir”: The High Weeds

Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir”: The High Weeds

The High Weeds - breed

Laten we eerlijk zijn. Je hebt geen idee wat je hier doet, hoe je het doet en hoe het zelfs mogelijk is dat je er bent. Weet je wat? Fuck It! Bel je vrienden, neem wat bier mee, vertel wat grapjes, speel luide muziek en lach. Het leven is niet zo slecht is het? Dit is exact waar The High Weeds rond draait. Het nieuwe viertal uit Utrecht serveer luide garagerock zoals FIDLAR, Wavves, Together Pangea en The Vaccines dat doen. Hun titelloze debuut-EP geeft zes nummers in dertien minuten, omdat het leven kort is en je al tijd genoeg verliest. Dit is het moment waar we al een hele week op wachten:  ‘Take me higher baby / Cause I’ve been feeling so low’.

Fun, drank en gelach? Uitstekende basis voor wat vragen! Johan van de Werken, de zanger-bassist van de band verzorgde ons van antwoorden.

Wat is jullie favoriete nummer?

Op dit moment gaat zeker driekwart van de band hard op de nieuwe Blink-182, vooral op de openingstrack Cynical. Ondanks de ietwat lelijke intro, ontaardt het nummer gelukkig alras in een ouderwets potje stoempen op de pedalen. Dit nummer bevat alle ingrediënten voor een punkrockclassic: snelheid, urgentie en melodie. Eigenlijk precies wat wij met The High Weeds het liefste doen: zoetgevooisde popnummers schrijven en onszelf vervolgens het snot voor de ogen spelen.

Wat is het perfecte nummer voor een roadtrip?

Normaliter ben ik geen voorstander van liedjes die langer dan drie minuten duren. In de auto heb ik meer geduld. Dan kan ik rustig negen minuten Bob Dylan’s Hurricane aanhoren en een kwartier lang vingerknippen op Telegraph Road van Dire Straits. Iets recenter in het roadtrip-genre was daar opeens The War On Drugs, eigenlijk de perfecte eigentijdse belichaming van Dylan en Mark Knopfler. Hun nummer An Ocean In Between The Waves is een typische albumtrack, maar boeit zeven minuut elf lang en is de perfecte soundtrack voor een nachtelijke autorit met het gaspedaal tegen de mat.

Op welk nummer maak je graag schoon?

Dat nummer moet nog geschreven worden. Leuk wikiweetje: onze gitarist Ricardo noemen we ook wel ‘de stofzuiger’, vanwege zijn typische gitaarsound.

Wat is het perfecte nummer om mee wakker te worden?

Ik slaap graag en veel. Wakker worden is dan ook per definitie een beetje sterven. Als het dan toch moet gebeuren, graag met zo weinig mogelijk druk op de ketel. No Pressure van Night Sun en een goeie bak koffie helpen mij doorgaans goed op weg.

Wie is jullie favoriete artiest uit je thuisstad?

The Fire Harvest. Niet per se om de muziek – die is ongeveer het tegenovergestelde van wat wij leuk vinden – maar omdat zij in het oefenkot naast de onze repeteren en het iedere vrijdagavond weer een feest der herkenning is om met ze te hangen. Net als wij zijn het iets te oude gasten om in een hippe band te spelen, zijn ze niet bijzonder productief (een drumvel stemmen of een gitaarsnaar vervangen is ook goed), maar willen ze vooral even ontsnappen aan het doordeweekse bestaan: werk, gezin of gewoon domme eenzaamheid. Met muziek, slap gelul, een goeie pot bier of een jointje. Het leven hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.

Welke artiest is underrated en wie is overrated?

The Black Cult is één onzer favoriete Nederlandse garagebandjes. Confronterend jonge mannetjes en zwaar onderschat wat ons betreft. Daarnaast zijn er genoeg artiesten die wij in de beslotenheid van onze bandbus op de hak nemen, maar aangezien onze vriendengroep bijna volledig uit muzikanten bestaat…

Als je voor één dag een artiest zou kunnen zijn, wie zou dat zijn?

Lemmy van Motörhead. Moet ik dat uitleggen? Compromisloos leven en sterven in het harnas, allemaal in één dag. En dan wakker worden als mezelf en in de spiegel kijken of die pukkel er nog zit.

Wat is het beste nummer om bij te vrijen? (iemand mee uit te vragen?)

Ik heb nooit muziek aan tijdens de daad en al helemaal geen radio. Je moet er toch niet aan denken dat op het moment suprême Blaudzun ingestart wordt? Maar in potentie (huh huh) zou Sex Beat van The Gun Club een goede kanshebber zijn in de echtelijke sponde.

Wat is de mooiste songtekst die je ooit hebt gehoord?

Een goede songtekst is pijnlijk, bevat sterke metaforen en is als een déjà vu. Het herinnert je aan een situatie die je waarschijnlijk nooit hebt meegemaakt, maar zo sterk appelleert aan je gevoel dat je daar haast aan gaat twijfelen. Zoals bij Sheets van Damien Jurado: ‘Is he still coming around like an injured bird needing a nest / A place to rest his head in a song you’ll regret / Still you take him, Lord knows I don’t want to compete / Still I sleep in the very sheets he’s been in’

Op welke plaats zou je ooit een concert willen spelen?

In een garage met twintig beschonken vrienden. Daarna mag Weezer een setje doen. Na afloop betrappen we onze drummer Jan heftig tongzoenend met Rivers Cuomo.

Extra vraag Nederlandse bands:

The High Weeds is een garagerockband en de naam bevat al meteen het cliché van drank en drugs. Proberen jullie dan ook om zoveel mogelijk plezier te maken of wat wil je hiermee duidelijk maken?

Dat hele drank en drugs-verhaal horen we vaker. Net als Lil Kleine & Ronnie Flex zouden wij de jeugd opstoken en hun maagdelijke onschuld bezoedelen. Maar wees gerust: ‘high weeds’ betekent gewoon hoog gras. En dan bedoel ik ook echt gras. De bandnaam is afkomstig van de Engelse uitdrukking ‘lost as a ball in high weeds’. Een existentialistisch gevoel van de weg kwijt zijn. Alsof je aan de drugs zit. Of juist net afgekickt bent. Zoals FIDLAR het zo treffend verwoord: ‘I feel, feel like I’m a grandpa / I feel, feel like I’m already 80 years old / And my skin’s so cold / I need a new body and I need a new soul’

Je kan The High Weeds op volgende sociale media vinden:

Facebook / Site / Instagram

3655 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…
InstagramLiveRecensies

The Vaccines @ Ancienne Belgique (AB): De bloemetjes binnengezet

Voor The Vaccines is de Ancienne Belgique als thuiskomen. De band ging er op 18 januari 2024 namelijk voor de zesde keer…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Vaccines - Pick-Up Full of Pink Carnations (★★★): Overwinteren in Californië

What do you expect from The Vaccines? Vlotte popdeuntjes, meebrulbare refreinen en een gezonde dosis eightiesvibes. Drie keer raak met het heerlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.