AlbumsRecensies

Be Well – Hello Sun (★★★½): Old school hardcore die duwt waar het pijn doet

Een mens zou het op den duur vergeten, maar er is meer in het hardcorelandschap dan enkel Turnstile. De band die tegenwoordig, volkomen terecht overigens, het mooie weer maakt in de hardcorescene. Door de aandacht die Turnstile naar zich toetrekt, krijgen meer en meer andere bands in het genre meer aandacht. Be Well is zo een van die bands. In 2020 staken ze de neus aan het venster en in ware old school hardcore traditie kaarten zij de gevechten in het leven aan. Geheel nieuw kan je hen echter niet noemen. Alle leden in Be Well hebben een verleden in verscheidene bands die tot het kruim van het hardcoregenre behoren. Gaande van Bane, Only Crime, Darkest Hour, Fairweather, Converge. Zanger Brian McTernan is de zanger van de legendarische band Battery en tevens gekend als producer van onder andere Thrice, Texas Is The Reason en Hot Water Music. We kunnen nog een einde doorgaan, maar je beseft dat er heel wat ervaring en kunde in deze heren schuilt.

Vaak wanneer je moeilijke tijden doormaakt, angst ervaart of een periode van depressie vecht, kan het voelen alsof het gevecht grotendeels alleen wordt gedaan. Dat gewicht kan je behoorlijk in de war brengen totdat het alles is wat je voelt. In veel opzichten is het net als ademen: je hoeft er niet over na te denken totdat je geen lucht kunt vinden en dan is het alles waar je aan kunt denken. Brian McTernan en zijn bandleden gingen dieper in op deze gevoelens tijdens het debuut van de band, The Weight and The Cost. Op de nieuwste ep Hello Sun maakt het lyrische materiaal de weg vrij om redelijk ongeschonden uit de moeilijkste tijden te komen, of op zijn minst door de zware mist te kunnen kijken die hen daarvoor omringde.

Het begint op de juiste manier met “Treadless”, een agressief en pulserend nummer over erachter komen wie we zijn als mensen. In het refrein schreeuwt McTernan boven de bendezang uit: ‘Help me find myself / I’ve spent so long wishing that I was someone else / I’ve wanted to get better everyday since I was a kid / It’s still so sad, isn’t it? / That I never did.’ McTernan en zijn bandleden, waaronder de dubbele gitaaraanval van Mike Schleibaum en Shane Johnson, geven nooit volledig toe aan de zwaarste gevoelens, en gebruiken deze momenten van reflectie in plaats daarvan als motivatie om hun vooruitzichten te verbeteren. De agressie en snelheid in de drums en gitaren geeft de urgentie van de boodschap perfect weer.

“I Will Leave You With This” biedt een meer melodieuze, postpunk benadering van hun songwriting en bevat gestage drums. Teksten die sterfelijkheid aanpakken en hun nalatenschap achterlaten via hun muziek, laten een band zien die met de klappen omgaat en altijd met één oog de toekomst in de gaten houdt. “An Endless Loop” volgt de geweldige groove van de eerste twee nummers en bassist Aaron Dalbec heeft zijn vingerafdrukken over dit hele nummer dat een prominente rol speelt bij zijn geweldige spel.

De tweede helft van de ep opent met het titelnummer, een song over het omarmen van de verandering in onszelf en toch trouw blijven aan wie we zijn als individuen. Muzikaal verkennen ze nieuwe, rustigere wateren. De sfeer die heerst doet denken aan het betere werk van Senses Fail met een meer trage en open sound in plaats van de snelle drums en gitaren die we gewoon zijn. Het tweede couplet is bijzonder krachtig over de gitaarriffs terwijl McTernan hartstochtelijk zingt. Hij levert perfect het verhaal voor zichzelf om de stukjes op te rapen en op zoek te gaan naar betekenis in zijn leven.

“Only One Wish” bevat een agressieve punkrock-energie om interessant nieuw leven te blazen in het geluid dat Be Well zo efficiënt op hun debuut-lp deed. Gedurende afsluiter “In The Shadow of Who You Thought I Was” probeert de band hun strijd met depressie te omarmen en kiezen ze ervoor om door te gaan in de hoop dat ze hun weg door de wolken naar de zon kunnen vinden, een verwijzing naar de titel van de ep Hello Sun. Deze boodschap staat in balans met het geluid dat we te horen krijgen. Het nummer klinkt verder weg van de old school hardcore sounds die hen kenmerkte en laat een tragere, toegankelijkere, zeg gerust radiovriendelijke klank op tekenen.

Deze ep toont een band die nog steeds groeit, zowel muzikaal als qua positieve boodschap. Een groep die volgens de oude recepten van de hardcore school de moeilijke kanten van het leven belicht, maar tevens altijd naar het licht van aan het einde van de tunnel zoekt. Be Well wordt gracieus ouder op deze Hello Sun. Ze proberen hun sound die ze vonden op The Weight and the Cost te verbeteren en nieuwe elementen toe te voegen. Ze tonen hoe je perfect een genre laat meegroeien met de jaren die er steeds bijkomen.

Be Well speelt op 5 oktober in Kavka Zappa in Antwerpen als support van Hot Water Music, Samiam en Boysetsfire.

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
2020FeaturesInstagramUitgelicht

35 albums die je misschien over het hoofd zag in 2020

Ondanks alle uitgestelde albums was ook het vreemde 2020 een releasemachine. De opgave om het bos door de bomen te blijven zien…
AlbumsRecensies

Be Well - The Weight and the Cost (★★★★): Radiovriendelijke mix van vlotte HC-punk

Jeugdsentiment en (jeugd)idolen liggen voor sommigen enorm dicht samen. Toch is dat niet altijd hetzelfde. Sentiment duidt op een bepaald gevoel dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.