AlbumsRecensies

Moss – HX (★★★★): Weer een stap dichterbij de top

De titel van het nieuwe album van Moss verwijst naar een oud klooster, Hoogcruts (HX) in Noorbeek. Gelegen tussen de heuvels in Zuid-Limburg, op nog geen kilometer van de Nederlands-Belgische grens. Hier werd ooit geleefd volgens vaste patronen en tijden, hier was elke dag hetzelfde, tot de monniken verdwenen en het jarenlang op een nieuwe bestemming lag te wachten. Tegenwoordig is het een broedplaats voor mensen op het gebied van kunst, cultuur, natuur en technologie. Een van die mensen is Excelsior-oprichter Ferry Rosenboom. Hij stelde Moss voor om hun nieuwe album daar op te nemen.

Daar was een reden voor. Tijdens de lockdown had elk bandlid, inclusief herintredende gitarist Bob Gibson, afzonderlijk zijn partijen ingespeeld voor een nieuw album in het Moss-hoofdkwartier in Den Dolder. Dat album voldeed niet aan de verwachtingen van Rosenboom. Het moest beter kunnen en dan het liefst met de hele band bij elkaar zodat er meer cohesie zou zijn. Dus toog de hele band, samen met producer Arne van Petegem, richting Hoogcruts. Daar bleek al snel dat een groepsdynamiek het beste werkt in één ruimte.

De invloed van het klooster op de muziek van Moss is hoorbaar, al hebben we geen vergelijkingsmateriaal en weten we niet hoe het ‘lockdownalbum’ klonk. Het nieuwe album opent sterk met “Not Today”, waarvan de gitaar en drums ons gelijk hypnotiseren. Daar overheen meandert zanger Marien Dorleijn achteloos een melodie die in het refrein wordt versterkt door achtergrondvocalen. Deze lijn zetten ze moeiteloos door. Op “Beginning” doen ze een stapje terug en is er meer ruimte voor de keyboard. Maar daarna worden we weer meegezogen in de upbeat grooves die het eerste deel van dit album zo bepalen.

Halverwege komt “Everything You Do Is Right”, het beste nummer van de plaat, dat als een mantra in ons hoofd blijft hangen. Bij andere bands zou dit een bombastische eruptie opleveren, maar Moss weet gelukkig precies binnen de lijntjes te blijven. Vanaf hier krijgt het album iets meer lucht in en tussen de nummers. “Lighthouse”, dat als een jaren tachtig-nummer begint, zoekt ook nog eens het avontuur in de vocalen, wellicht geïnspireerd door de monniken die dat daar ooit ook deden. “Understand” valt misschien wat uit de toon met zijn reggea-achtige ritme, maar past er uiteindelijk perfect tussen.

Moss heeft ons gelijk bij de lurven te pakken met HX. Een melancholisch album over verlies, tegenslag, afscheid, maar ook acceptatie. In het begin wat donker en dwingend, maar later lichter en opener van toon. Met dit album heeft de band een grote stap gezet, en behoort het wat ons betreft tot de top van wat Nederland en België op dit moment op muziekgebied te bieden heeft.

Moss gaat de komende weken op tournee. Ze zijn onder andere te zien op 6/05 in de Effenaar – Eindhoven; 12/05 in Vera – Groningen; 14/05 TivoliVredenburg – Utrecht en 4/06 Paradiso Noord – Amsterdam. Alle tourdata zijn te vinden op hun website.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Maya Hawke – MOSS (★★½): Oprecht, maar zeemzoet

Maya Hawke is de dochter van Hollywood-royalty Uma Thurman en Ethan Hawke. Zo’n afkomst hebben creëert natuurlijk kansen, maar staat daarom nog…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Robin Kester - "Cat 13"

Eind maart verscheen van de Nederlandse Robin Kester “Leave Now”, een hypnotiserende single. Dat nummer ging in première op BBC 6 Music…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Moss - “Not Today”

De Amsterdamse band Moss werd in 2003 opgericht door zanger Marien Dorleijn en behoort al jaren tot een van de vaandeldragers van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.