AlbumsRecensies

Monsta X – SHAPE OF LOVE (★½): Het wachten niet waard

Het nieuwe mini-album Shape Of Love van Monsta X werd op 26 april de wijde wereld in gezonden. Het gebeurt zelden, maar het was het wachten haast niet waard. De K-pop groep besloot het album later uit te brengen, omdat het lid Hyungwon besmet was geraakt met Covid-19.

Ze wijken met het nieuwe album af van de stoere uitstraling die we van ze gewoon zijn. In plaats daarvan zijn de nummers ditmaal meer van het genre pop, sterk gelijkend op hun Engelstalig album ALL ABOUT LOVE  dat in 2020 uitkwam. Buiten het titelnummer “LOVE”, waarin meerdere melodieën zijn verwerkt, springt er weinig uit in de zes nummers.

Allereerst is het titelnummer vrij rommelig. Doordat ze in 3,50 minuut wel drie keer van melodie veranderen, hebben we het gevoel tijdens het luisteren een compleet ander nummer te horen. Het gaat van een vrolijk tempo naar een brug dat in groot contrast staat met de rest en een zwoeler gevoel meegeeft. Tussendoor horen we het typische rap-stuk dat vrijwel nooit ontbreekt in K-popnummers. De verschillende delen hebben potentie op zich, maar samengevoegd is het verwarrend en lichtelijk storend.

Daarbij komt dat de videoclip van het titelnummer “LOVE” geen verhaal vertelt. Het is een liefdesnummer -zoals de titel al aangeeft- maar de videoclip bestaat enkel uit de choreografie van het nummer met enkele beelden van de leden. De choreografie is met veel vloeiende bewegingen, met name tijdens de brug en ziet er niet simpel uit. Toch was het passender geweest als ze er een kort liefdesverhaal in hadden verwerkt. In vergelijking met de videoclips voor  “Rush Hour” en “FANTASIA“, is het dus heel treurig. We vragen ons af of dat ze hebben moeten bezuinigen.

De groep heeft deze keer samengewerkt met de artiest Nederlandse R3HAB voor het nummer “Burning Up”. Het is daarmee een van de nummers die wél het luisteren waard is. Desondanks is ook dit nummer niet vernieuwend; het klinkt als eender welk K-popnummer dat in het voorjaar uitgebracht wordt. Toch is het een lekker nummer om luid te spelen tijdens een activiteit.

Het hele album is daarnaast sensueler en emotioneler. De nummers “사랑한다 (Love You)” en “AND” zijn daar de meest passende voorbeelden van. Monsta X is deze keer afgestapt van hun stoere en krachtige ritmes en heeft in de plaats gekozen voor tragere, meer ontspannen nummers. Het is daardoor wel passend bij de tijd van het jaar, omdat het luchtiger aanvoelt. Bovendien komen de stemmen van de artiesten meer tot hun recht, omdat het tragere liefdesnummers zijn. De nummers zijn niet zo krachtig of omverblazend en daardoor laat het album ons niet achter met een ‘wow’-gevoel. Er zullen zeker liefhebbers voor te vinden zijn, maar het merendeel van de reacties op sociale media zijn toch teleurstellend. Ook is er het gemis van het lid Shownu. Sinds hij in 2021 in militaire dienst is gegaan, missen de fans zijn invloed.

Al bij al is het een gemiddeld album; niet uitstekend goed, maar ook niet slecht. De nummers zijn niet bepaald krachtig, maar eerder sensueel en missen de stoere stijl van hun voorgaande albums. Het is een aangenaam album om op te zetten in de achtergrond.

Facebook / Instagram / website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Natalie Jane - "Tattoos"

Natalie Jane is een heus TikTok-fenomeen die fans verzamelde met nummers te coveren in grote parkings. Die bevatten een goede akoestiek voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Madison Beer - "Make You Mine"

Madison Beer is al even bezig aan een opmars binnen de muziekwereld. Haar debuutplaat scheerde hoge toppen en ook Silence Between Songs,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles SISTAR19 - "NO MORE (MA BOY)" & "SAUCY"

Hoewel SISTAR19 pas in 2017 uit elkaar ging, bracht het duo al in 2013 hun laatste muziek uit. Het Zuid-Koreaanse tweetal, bestaande…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.