AlbumsRecensies

Monsta X – SHAPE OF LOVE (★½): Het wachten niet waard

Het nieuwe mini-album Shape Of Love van Monsta X werd op 26 april de wijde wereld in gezonden. Het gebeurt zelden, maar het was het wachten haast niet waard. De K-pop groep besloot het album later uit te brengen, omdat het lid Hyungwon besmet was geraakt met Covid-19.

Ze wijken met het nieuwe album af van de stoere uitstraling die we van ze gewoon zijn. In plaats daarvan zijn de nummers ditmaal meer van het genre pop, sterk gelijkend op hun Engelstalig album ALL ABOUT LOVE  dat in 2020 uitkwam. Buiten het titelnummer “LOVE”, waarin meerdere melodieën zijn verwerkt, springt er weinig uit in de zes nummers.

Allereerst is het titelnummer vrij rommelig. Doordat ze in 3,50 minuut wel drie keer van melodie veranderen, hebben we het gevoel tijdens het luisteren een compleet ander nummer te horen. Het gaat van een vrolijk tempo naar een brug dat in groot contrast staat met de rest en een zwoeler gevoel meegeeft. Tussendoor horen we het typische rap-stuk dat vrijwel nooit ontbreekt in K-popnummers. De verschillende delen hebben potentie op zich, maar samengevoegd is het verwarrend en lichtelijk storend.

Daarbij komt dat de videoclip van het titelnummer “LOVE” geen verhaal vertelt. Het is een liefdesnummer -zoals de titel al aangeeft- maar de videoclip bestaat enkel uit de choreografie van het nummer met enkele beelden van de leden. De choreografie is met veel vloeiende bewegingen, met name tijdens de brug en ziet er niet simpel uit. Toch was het passender geweest als ze er een kort liefdesverhaal in hadden verwerkt. In vergelijking met de videoclips voor  “Rush Hour” en “FANTASIA“, is het dus heel treurig. We vragen ons af of dat ze hebben moeten bezuinigen.

De groep heeft deze keer samengewerkt met de artiest Nederlandse R3HAB voor het nummer “Burning Up”. Het is daarmee een van de nummers die wél het luisteren waard is. Desondanks is ook dit nummer niet vernieuwend; het klinkt als eender welk K-popnummer dat in het voorjaar uitgebracht wordt. Toch is het een lekker nummer om luid te spelen tijdens een activiteit.

Het hele album is daarnaast sensueler en emotioneler. De nummers “사랑한다 (Love You)” en “AND” zijn daar de meest passende voorbeelden van. Monsta X is deze keer afgestapt van hun stoere en krachtige ritmes en heeft in de plaats gekozen voor tragere, meer ontspannen nummers. Het is daardoor wel passend bij de tijd van het jaar, omdat het luchtiger aanvoelt. Bovendien komen de stemmen van de artiesten meer tot hun recht, omdat het tragere liefdesnummers zijn. De nummers zijn niet zo krachtig of omverblazend en daardoor laat het album ons niet achter met een ‘wow’-gevoel. Er zullen zeker liefhebbers voor te vinden zijn, maar het merendeel van de reacties op sociale media zijn toch teleurstellend. Ook is er het gemis van het lid Shownu. Sinds hij in 2021 in militaire dienst is gegaan, missen de fans zijn invloed.

Al bij al is het een gemiddeld album; niet uitstekend goed, maar ook niet slecht. De nummers zijn niet bepaald krachtig, maar eerder sensueel en missen de stoere stijl van hun voorgaande albums. Het is een aangenaam album om op te zetten in de achtergrond.

Facebook / Instagram / website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lauv - "Kids Are Born Stars"

Lauv is een popartiest die al sinds 2014 actief is in het muzieklandschap. Toch moesten we tot 2020 wachten op zijn debuutalbum…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single j-hope - "MORE"

We overdrijven niet wanneer we zeggen dat BTS momenteel een van de grootste groepen ter wereld is. De Zuid-Koreaanse band begon als…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Big Time Rush - "Honey"

Wie een tiental jaar geleden trouwe Nickelodeonkijker was, zal zich ongetwijfeld Big Time Rush nog wel herinneren. De verhaallijn van de show…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.