InstagramLiveRecensies

5 Seconds of Summer @ Paleis 12: Een technoclub in een popjasje

© CPU – Toon Miermans

De vier Australiërs van 5 Seconds of Summer legden een lange weg af sinds hun oprichting in 2011, en hard werken wordt beloond. In 2014 kwam de release van hun debuutalbum 5 Seconds of Summer, waarmee ze meteen hits scoorden met de nummers “She Looks So Perfect” en “Don’t Stop”. Nu, jaren later, zijn ze nog steeds niet weg te denken uit de popwereld. Ze blijven hit na hit scoren met onder andere “Youngblood” en “Who Do You Love”. Op die laatste werkte het viertal zelfs samen met The Chainsmokers. Het voelt eeuwen geleden sinds 5 Seconds of Summer een album uitbracht, toch zijn het maar twee jaar sinds hun vierde langspeler C.A.L.M. In die tijd startten drummer Ashton Irwin en zanger Luke Hemmings beide soloprojecten. Solonummers zullen we niet te horen krijgen vanavond, maar wel eindelijk de krachtige nummers uit het repertoire.

Voor het aan 5 Seconds of Summer is, doet het voorprogramma Hinds de Spaanse zon even schijnen in Paleis 12. Het is aan de Spaanse indieband, volledig bestaande uit vrouwen, om ons in te palmen. Met drie albums onder de arm is er in ieder geval genoeg materiaal om aan het publiek voor te stellen. Met zwoele, zomerse nummers verandert de wereld rondom ons voor dertig minuten in een strand. De zuiderse invloeden in combinatie met hardere gitaren overtuigen het publiek echter niet helemaal. Niemand raakte klaargestoomd voor de vier Australiërs, of misschien bewaarde iedereen hun energie voor de hoofdact. Een spijtige zaak, want het was een set vol girlpower en goede bedoelingen, die de band jammer genoeg niet volledig overgebracht kreeg aan de fans.

© CPU – Toon Miermans

Opener “No Shame” zorgt meteen voor een grootse impact met een indrukwekkende lichtshow die Paleis 12 in een technoclub verandert, zonder de technomuziek natuurlijk. Wat volgt, is een setlist met voor ieder wat wils. De band wisselt af van grote singles zoals “Teeth” en “No Shame” naar fanfavorieten “Disconnected” en “Beside You”. Er wordt nauwelijks een adempauze voorzien en het viertal raast door elk nummer zonder einde in zicht. Elke plaat wordt aan elkaar geknoopt alsof het nooit anders was. Waar er vroeger met weinig ervaring af en toe een cover aan de setlist toegevoegd werd, vult elk bandlid nu een stilte op met elk een eigen betekenisvolle toespraak en herinneringen.

Herinneringen naar vorige shows in België, bijvoorbeeld. De laatste keer dat de band in Paleis 12 te vinden was, was in 2015. Het viertal is zonder twijfel enorm gegroeid sindsdien. Ze staan met een meer volwassen houding op het podium, maar dat neemt niet weg dat het plezier van de vroegere shows verdwenen is, net zomin als de liefde voor poppunk. Wanneer gitarist en zanger Michael Clifford aankondigt dat het tijd is voor wat poppunknummers, wordt iedereen meteen luidruchtig. De volgende liedjes zijn dan ook afkomstig van vroegere albums, uit de periode dat 5 Seconds of Summer nog graag als poppunkband gezien wou worden. Ze scheuren door “2011”, “Castaway” en “She Looks So Perfect”, de song die ze tot het einde van hun dagen plechtig zullen uitvoeren.

© CPU – Toon Miermans

Sinds de beginjaren heeft de band een reputatie als boyband opgebouwd die ze nooit volledig zijn kwijtgeraakt, maar met elke show bewijzen ze dat ze zoveel meer zijn dan dat. Om dit nogmaals aan te tonen krijgen drummer Ashton en gitarist Michael herhaaldelijk solo’s met hun instrument die iedereen laaiend enthousiast onthaalt. Het draait hier niet enkel om de frontman, maar elk lid wordt als gelijke gezien en krijgt zijn moment in de show. Een nieuwe boodschap die de band met zich meebrengt, aangezien eerder vooral Luke Hemmings alle aandacht verkreeg. Een nieuwe boodschap die gepaard gaat met nieuw materiaal zoals  “Complete Mess” en “Take My Hand”, die ze uiteraard ook zingen. De fans worden zelfs getrakteerd op een onuitgebracht nummer “Easy for You to Say”. Of het publiek nu de teksten kent of niet, elk van deze songs wordt met even grote liefde omarmd als de hits waar ze tussen gespeeld worden.

Naast de uitgebreide setlist is er ook oog voor detail in het visuele aspect van de show. Bij elk liedje voorziet de band een prachtige lichtshow met bijpassende visuals die ons soms net niet verblinden. Zo wordt er bij de rustige nummers een soort sterrenhemel voorzien die ons doet wegdromen met de band. Het is op deze momenten dat onze ogen even rust krijgen van de kakofonie aan kleuren die bij de overige liedjes aanwezig is. Naast de Australiërs maakt ook het publiek van het concert een topavond. De zaal was niet uitverkocht, maar elke aanwezige gaf alles en zong luidkeels mee met elk lied. Zelfs na tien jaar ervaring moet dit een geweldig moment blijven voor de band. Lied na lied wordt er zonder schaamte gedanst, gesprongen en gezongen en de sfeer blijft negentig minuten lang energiek. Het is als een familiebijeenkomst waarbij je elkaar jaren niet zag.

© CPU – Toon Miermans

Het is dit enthousiasme, in combinatie met een netjes verzorgde prestatie van de groep, dat voor een indrukwekkende show zorgde. We kregen een compleet nieuwe 5 Seconds of Summer te zien waarin duidelijk te merken was dat ze die twee jaar pauze nodig hadden, want ze kwamen beter dan ooit terug. De stem van Luke Hemmings was foutloos en ook de rest van de bandleden kregen elk het verdiende applaus bij solomomenten. De show bleek een daverende terugkeer van een tour die enige tijd werd uitgesteld, maar allesbehalve teleurstelde. De zaal ging dan ook verbaasd naar huis door het spektakel dat de jongens serveerden op het podium, een onvergetelijke avond voor iedere aanwezige.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

No Shame
Easier
More
Want You Back
Disconnected
Take My Hand
Red Desert
Talk Fast
Beside You
Waste the Night
COMPLETE MESS
Love of Mine
Who Do You Love
Wildflower
Best Years
Easy for You to Say
If Walls Could Talk
Old Me
Amnesia
2011
Castaway
She Looks So Perfect
Teeth
Jet Black Heart

Ghost of You
Youngblood

113 posts

About author
meisje met grote dromen
Articles
Related posts
LiveRecensies

When We Were Young 2023 Las Vegas: Voor altijd jong

When We Were Young lijkt bijna op een bijeenkomst van de Verenigde Naties, maar dan voor poppunkbands; alle invloedrijke grootheden zijn vertegenwoordigd….
InstagramLiveRecensies

5 Seconds of Summer @ ING Arena: Jong bloed wordt groot

De houdbaarheidsdatum van een boysband is meestal redelijk beperkt, al bewijzen vier Australiërs dat het wel degelijk anders kan. 5 Seconds of…
AlbumsFeatured albumsRecensies

5 Seconds Of Summer - 5SOS5 (★★): Een lauwwarme douche

Toen 5 Seconds Of Summer in 2013 ineens wereldberoemd werd door in het voorprogramma van One Direction (jawel, die boyband van Harry…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.