InstagramLiveRecensies

Eefje de Visser @ Muziekodroom: Goudgele fantasiewereld

© CPU – Ine Van Baelen

Het moet ergens eind 2019 geweest zijn toen Eefje de Visser aankondigde dat ze met haar toen nog te verschijnen nieuwe plaat Bitterzoet op clubtour zou trekken. Nu, twee jaar, een maand en zes dagen later, was het eindelijk zover. Dat album ligt ondertussen al een hele tijd in de winkelrekken, maar in de tussentijd is er dan ook wel heel veel gebeurd. Om de pandemie even buiten schot te laten, bracht de Nederlandse zangeres een concertfilm uit, volgde er een ep en een samenwerking met lichtkunstenaar Nick Verstand én mag ze zich sinds enkele maanden ook mama noemen van zoontje Pablo. Het waren met andere woorden bijzonder bewogen tijden voor Eefje, al zal het er de komende maanden niet kalmer op worden.

Ze gaf gisteren het startschot van een kleine veertig shows tellende clubtour in een uitverkochte Hasseltse Muziekodroom, waarin meteen duidelijk werd dat de zangeres haar streken nog steeds niet is verleerd. Een voorprogramma was er echter niet, want Pitou moest op het laatste moment verstek geven wegens een stemrovende verkoudheid. Het had trouwens niet veel gescheeld of de hoofdact had haar voorbeeld gevolgd, want voor de show vertrouwde Eefje ons toe dat ze zelf ook nog niet helemaal gerecupereerd was van een verkoudheid. En dan was er natuurlijk ook nog haar gebrek aan nachtrust met een jonge baby.

© CPU – Ine Van Baelen

Veel merkten we daar gelukkig niet van, want toen Eefje met wat vertraging het podium opwandelde en helemaal in haar eentje “Pixels” bracht, hingen wij eigenlijk al aan haar lippen. De Muziekodroom luisterde braaf naar wat de zangeres te vertellen had. Toen ietsje later ook haar band ten tonele verscheen, kwam er wat meer schwung in de zaak. Met “Startschot” zorgden haar vaste achtergronddans- en zangeressen voor bijna voelbare golfjes, terwijl de band op een kippenvelwekkende manier alle instrumenten in elkaar liet overlopen. Ja, het leek zo’n avond te worden.

Dat de zangeres ons zo wist te betoveren, had ook voor een groot deel te maken met haar indrukwekkende lichtshow. Die kwam voor het eerst echt tot zijn recht bij “Storm”, toen de schaduwen van zowel Eefje als haar metgezellen dansten op de goudgele gordijnen die de band omarmden. De iets fellere lichten bij pakweg de grootste opbouw van “Bitterzoet” waren dan ook een prima aanvulling voor de wereld waarin de Nederlandse ons probeerde onder te dompelen. En stukje bij beetje slaagde ze daar in. Zeker toen er bij “Staan” en “Jong” een glansrolletje werd weggelegd voor vervangend pianiste Nina Kortekaas (van Noa Lee). Ze breide de nummers wondermooi aan elkaar en zorgde een tikkeltje later voor een indrukwekkende opbouw in laatstgenoemde, waardoor dat zeker tot een van de hoogtepunten in de set uitgroeide.

© CPU – Ine Van Baelen

Zelfs de ietwat intiemere nummers die daarop volgden, wisten ons in bedwelming te houden. Eefjes breekbare stem bij “Ongeveer” of de zangeressen die hun microfoon verlieten om samen met de frontvrouw synchrone danspasjes uit hun mouw te schudden bij “Controle”; het droeg allemaal bij tot de totaalbeleving. En oké, hier en daar merkte je wel dat de zangeres het een tikkeltje moeilijker had om een noot te halen of aan te houden, maar dat steken we met plezier op die verkoudheid.

Je voelde aan alles dat er geleidelijk aan iets begon te borrelen en dat werd door de zwoele, misschien zelfs wat bedrukkende temperaturen in de Muziekodroom nog wat extra kracht bijgezet. “Zwarte Zon” kwam op die manier nog wat intrigerender over dankzij de donkere silhouetten op een goudgele achtergrond, “De Parade” weergalmde nog een tijdje door de zaal en ook het minder bekende “Kom Op” zorgde voor een bloedstollend hoogtepuntje. De set bloeide steeds intenser open, met “Maak Het Stil” als definitief kantelpunt. De kraanvolgelachtige dans die ervoor zorgde dat het leek alsof Eefje plots zes armen had, was op z’n minst indrukwekkend te noemen.

© CPU – Ine Van Baelen

Eefje de Visser maakt natuurlijk niet meteen de muziek om helemaal op los te gaan of om uitbundig op te dansen, maar dat betekende daarentegen niet dat er geen voelbare sfeer doorheen de zaal hing. Bij “Oh” werd er bijvoorbeeld vrolijk meegeklapt en ook het ietwat epische einde van “Scheef” zorgden voor vreugdekreetjes. Als je daar dan nog een bisronde met nummers als “Stilstand” en “Lange Vinnen” aan kan toevoegen, dan weet je dat je van een geslaagde avond kan spreken. De manier waarop die nummers live tot leven komen is haast ongeëvenaard en dat komt in zulke donkere clubs nog beter tot zijn recht.

Dat de eerste show van Eefjes clubtour officieel werd aangekondigd als slechts een try-out, voelde je doorheen de avond totaal niet. Wij zagen vooral een indrukwekkende set, die wordt gedragen door een mysterieuze en intrigerende frontvrouw, en aangevuld wordt door danspasjes, diepgaande muzikale intermezzo’s en een lichtshow om U tegen te zeggen. De Muziekodroom was Eefjes wereld en wij hadden de eer om daar even in te mogen vertoeven. We kunnen je dus alleen maar aanraden om ook eens een kijkje te gaan nemen als de zangeres bij jou in de buurt passeert.

De komende maanden trekt Eefje de Visser dus nog op een uitgebreide clubtour, waarvan je alle data vindt via deze link.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Pixels
Startschot
Storm
Bitterzoet
Staan
Jong
Ongeveer
Controle
Onverstaanbaar
Zwarte Zon
De Parade
Kom Op
Maak Het Stil
Oh
Scheef
Groen

Stilstand
Lange Vinnen

2152 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Eefje de Visser - “Uit Het Oog”

Ondanks dat recentste langspeler Bitterzoet al bijna vier jaar geleden het levenslicht zag, voelde het nooit alsof Eefje de Visser lange tijd…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Eefje de Visser - "Vlammen"

‘In mijn hoofd, in mijn dromen’ weergalmt “Heimwee” al enige tijd. De terugkeer van Eefje de Visser was er een waar menig…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Eefje de Visser - "Heimwee"

Het is intussen ruim een jaar geleden dat Eefje de Visser in een afgeladen Ancienne Belgique het slotconcert van de Bitterzoet-tournee gaf….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.