AlbumsRecensies

Yung Lean – Stardust (★★½): Dubieus met enkele hoogvliegers

Yung Lean

De zestienjarige jongen uit Stockholm met de bucket hat die begon te freestylen over coke op dromerige beats, evolueerde naar een van de pioniers van wat we vandaag kennen als cloudrap. Yung Lean was ongetwijfeld zijn tijd vooruit. Zelf geïnspireerd door de muziek van Lil B, Chief keef en Broder Daniel, een Zweedse emo rock band, wist hij zijn eigen muzikale universum te creëren, waarin hij zijn ziel volledig blootgeeft. Samen met zijn vrienden Yung Gud en Yung Sherman vormt hij het collectief Sad Boys. Rappend over drugsgebruik en depressie, maar ook over Arizona Ice Tea en Oreo-skakes vonden ze hun weg naar de top. Je bent voor of tegen (of je doet er een Tiktok-dansje op).

Twee jaar na Starz is de Zweedse tovenaar terug met een nieuw project: een mixtape getiteld Stardust. Dat Yung Lean niet bang is om uit zijn comfort zone te stappen, was al even duidelijk. Ook de opener “Bliss” is daar weer een mooi voorbeeld van. Hij laat zijn gekende melancholische signatuur even ter zijde voor een verrassend postpunkgeïnspireerd nummer. De combinatie van Yung Leans sombere rap en de fantastische vocalen van FKA twigs maakt van de track een potentiële klassieker, die na een paar keer luisteren zelfs nog beter klinkt. Samen met de funky gitaarbeat, die trouwens een sample is van het nummer “На заре” van de Russische rockgroep Альянс, zorgen Yung Lean en FKA twigs voor een ijzersterk begin.

De Zweedse artiest kan helaas het niveau van “Bliss” niet helemaal doortrekken. In tegenstelling tot de avontuurlijkheid die we ondervinden bij het openingsnummer, neemt de eentonigheid soms te vaak de bovenhand in dit project. “Gold” en het nummer met Skrillex, “Lips”, laten helaas niet meer dan een kleurloos en verward gevoel achter. De Amerikaanse producer kan gelukkig wél indruk maken op het dromerige EDM-nummer “SummerTime Blood”, waar ook Ecco2k en Bladee aan meewerkten.

De mistig aanvoelende klanken, die normaal wel werken bij de nummers van Yung Lean, komen niet altijd tot zijn recht. Ook de zangkunsten van de Zweed vallen vaker uit te toon dan nodig. De nieuwsgierigheid die zich al snel vervormde tot hoge verwachtingen nadat de single “Trip” werd uitgebracht enkele weken geleden, wordt niet helemaal beloond. Zo zorgen onder andere zwakke misplaatste vocalen en een grimmige productie (te horen op “Starz2theRainbow”) voor een onverwacht dieptepunt.

Ondanks de misstappen die Yung Lean begaat, is de drang om zichzelf weer opnieuw uit te vinden en zijn altijd aanwezige artistieke honger weer voelbaar. In “Nobody else” beschrijft hij zijn frustratie over het gebrek aan ontsnapping aan zichzelf, met een glinsterende beat van Yung Sherman op de achtergrond. Super overtuigend is het nummer niet, maar het toont vooral aan hoe Yung Lean zijn luisteraars probeert te raken op therapeutische of geruststellende wijze door zich te uiten aan de hand van zijn inleefbare teksten.

Het wordt al snel duidelijk dat wat Yung Lean op Starz deed, niet opnieuw kan waarmaken. Naast enkele hoogtepunten zoals “Bliss” en “SummerTime Blood” kan hij ons niet helemaal inpalmen met datgene waar hij met deze mixtape naartoe wil, maar de onverwoestbare charme die hij verspreidt zal er altijd zijn. Bovendien is Yung Lean een artiest die blijft evolueren en niet graag binnen de lijntjes kleurt, dus zal de Zweed zeker nog stappen vooruit zetten.

Wie niet kan wachten op de Stardust-tour die doorgaat in het najaar, kan Yung Lean deze zomer al bewonderen op het hiphopfestival WOO HAH! in Tilburg.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Dour 2023 (Festivaldag 4): Dansen en daveren

Dour gaat dit weekend zijn laatste dagen in, maar aan een zomerse sfeer en onuitputbare muziekschatten was er op dag vier geen…
InstagramLiveRecensies

ROLLING LOUD 2023 (Festivaldag 2): Dag van het daverende asfalt

De sfeervolle omgeving van Rotterdam Ahoy wordt al voor het middaguur weer gevuld met een menigte van hiphopliefhebbers, klaar voor de tweede…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Skrillex & Bladee - "Real Spring"

Skrillex startte zijn carrière als dubstepproducer, maar ging de laatste jaren steeds meer samenwerken met mensen buiten het genre. Op muziekstreamingdiensten haalde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.