AlbumsFeatured albumsRecensies

Vito – The Restless Kind (★★★★): Half troubadour, half cowboy, voltijds verhalenverteller

De voorbije jaren leerden we Vito Dhaenens kennen als het americanageluid van Gent, en bij uitbreiding België. Met een stijl die hij zelf omdoopte tot belgicana, een mengeling van typische countryinvloeden en een ruwere angel, creëerde hij een onmiskenbaar eigen geluid. Dit geluid wordt ondersteund door een volkomen nieuwe begeleidingsband die geselecteerd werd op hun vermogen om impulsief tot een zo rauw mogelijk resultaat te komen. Na twee ep’s is The Restless Kind het onvermijdelijke debuutalbum van een songschrijver pur sang.

Openingsnummer “Chloroform” leidt ons meteen naar een spectrum zoals we het van Vito kennen. Een jammerende stem opent de deuren van een nummer dat uitblinkt qua warme instrumentatie. Vito geeft nummers de tijd om fijn open te bloeien. Zo huppelt eerste single “Wanna Make Love” vrolijk naar een refrein waar de frontman niet eens heel hard moet uitschieten om liefde en andere feromonen op te roepen. Op afsluiter “Bring Me Home” wordt de glimlach dan weer op onze gezichten getoverd door aanstekelijke samenzang.

Vito legt het accent op zijn debuutalbum nog prominenter op zijn voorliefde voor country. Tijdens een sterke livesessie in het Theresiaklooster te Gent leek de band al weggelopen uit een klassieke western, maar ook enkele nummers doen ons wegdromen naar dorpen waar sheriffs regeren. Op het titelnummer doen de typische klikgeluiden ons verlangen naar een prairie waar we ons ros gezapig laten grazen. We wisten niet eens dat we zo’n verlangens hadden. Ook “Shining Eyes” is overduidelijk in een vrolijk countrybad gedompeld en geeft ons spontaan zin om te beginnen linedansen.

The Restless Kind is niet enkel een vrolijke plaat. “Two Days Before” smeekt zo hartstochtelijk om het stabielere verleden. Op persoonlijk hoogtepunt, “Taking Leave In The End”, combineert Vito alle succesingrediënten van een fantastisch americananummer. Een warm geluid ondersteunt een meeslepende zang in een emotionele ode aan een overleden vriend waar, althans in dit leven, geen afscheid van genomen kon worden.

Vito Dhaenens is een troubadour, een cowboy die op zijn sterkst is wanneer hij door middel van oprechte muziek een verhaal kan vertellen. Met The Restless Kind heeft hij nu een album onder de arm waarmee zelfs grote zalen als gezellige huiskamers zullen aanvoelen. De Balzaal van de Vooruit is een beetje van beiden en is op 11 mei dan ook het ideale decor voor een releaseconcert.

Facebook / Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Shania Twain - "Last Day of Summer"

Na jaren lang stilte rondom Shania Twain lijkt de zangeres aan een heuse comeback bezig te zijn. Eerder dit jaar bracht ze…
InstagramLiveRecensies

Leffingeleuren 2022 (Festivaldag 3): Heel de wereld in Leffinge

De laatste dag van Leffingeleuren blijkt traditioneel ook een beetje de laatste dag van de festivalzomer. Het festival had op zondag nog…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Honey Harper – “Broken Token”

De Amerikaanse singer-songwriter William Fussell beperkt zich niet tot één muzikaal genre. De veelzijdige muzikant speelde vanaf 2009 bij de synthpopgroep Mood…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.