AlbumsRecensies

Stray Kids – Oddinary (★★★★): Vreemde eend in de bijt

Na hun laatste comeback in december is Stray Kids terug met hun achtste minialbum Oddinary, en hoe! Nog voordat het album was uitgekomen, brak Stray Kids er al een record mee. De groep heeft de eer gekregen de eerste K-popgroep van de vierde generatie (debutanten van 2018) te zijn die meer dan één miljoen pre-orders heeft verzameld. Met zo’n 1,3 miljoen waren de verwachtingen dan ook hoog.

Desalniettemin blaast de achtkoppige groep iedereen omver met de zeven nieuwe nummers. Zoals gewoonlijk bij Stray Kids heeft de subunit 3RACHA zelf de nummers geproduceerd. Dat ze geëxperimenteerd hebben met hun stijl is ook duidelijk te merken: “Venom” leidt je het album in met een eigenaardige sound en een stevige bass. Het is een ongewone opening, maar lijkt toch te passen in hun eigen gecreëerd genre ‘mala taste’. Die stevige bass komt terug in het hele album op het nummer “Waiting For Us” na.

Nog meer opvallende keuzes? Ooit al eens een boormachine gehoord in muziek? Nu wel. “Maniac” is de titeltrack van het album en raar maar waar: vlak voor het refrein hoor je een boormachine. Het contrast tussen het refrein en de rest van het nummer is vrij groot, maar het werkt. En het is geen Stray Kids nummer zonder de diepe stem van Felix, die perfect tot zijn recht komt in het refrein. Binnen een uur na de release van de muziekvideo heeft het al een dikke miljoen weergaven op YouTube. In vergelijking met hun titeltrack uit 2021 “Thunderous” is dat dubbel zoveel. En verdiend, “Maniac” is uitdagend en stoer. Stilzitten is haast niet mogelijk, en voor de niet-dansers; probeer maar eens niet mee te knikken op de maat.

Het album is niet een en al bass; een van de unit-nummers “Waiting For Us” is akoestisch, geschreven door Lee Know. Het is een aangename onderbreking van hun typische ‘luide’ stijl, waar ze in “Thunderous” hun weerwoord op gaven. Samen met “Lonely St.” zijn het twee nummers die emotionelere teksten hebben. “Lonely St.”, een nummer met een zeker rockgehalte, gaat over het verdwaald en uitgeput voelen. Iets waar iedereen op een punt wel mee te maken krijgt. Het past perfect bij de titel van het album Oddinary. Het gevoel vreemd te zijn is volkomen normaal en de groep moedigt hierbij aan om te blijven zoeken en je eigen weg te gaan, ook al lijkt die eenzaam.

De groep heeft enorm ‘outside the box’ gedacht bij het creëren van het nummer “Freeze”. Nog niet vaak is een EDM-nummer verschenen in de K-popindustrie. Dat is ook te merken aan het laatste nummer van het album. “Muddy Water” is een typisch old school hiphopnummer, waardoor Oddinary op een speelse en energieke manier wordt afgesloten.

De groep en hun fanbase is enorm gegroeid; van 17-jarige jongeren die bang waren dat ze zelfs niet mochten debuteren, tot een internationaal succes. Ze zijn zeker niet bang om te experimenteren met hun stijl, wat zeer opvallend was in Oddinary. Gedurfde beslissingen, die samen een heel fris en stoer album neerzetten. De twist van Stray Kids is duidelijk aanwezig, en dat terwijl de zelfproducerende groep er (weer) in geslaagd is zichzelf te vernieuwen.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SUHO - "Call me a Freak"

Als we denken aan Zuid-Korea, zal de naam BTS wel eens in ons hoofd opduiken. Toch is dat niet de enige grote…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles IVE - "After LIKE" & "My Satisfaction"

De meiden van de Zuid-Koreaanse meidengroep IVE staan nog niet lang als groep op het podium, maar hebben toch reeds hun stempel…
AlbumsRecensies

ATEEZ – THE WORLD EP. 1: MOVEMENT (★★★★½): Revolutie op komst

ATEEZ heeft een reputatie van zijn luisteraars omver te blazen en dat gebeurt niet minder met dit album. De achtkoppige Koreaanse groep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.