Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Arcade Fire – “The Lightning I, II”

©CPU – Ymke Dirikx

Na vier jaar, zeven maanden en twintig dagen komt de band die zich Arcade Fire laat noemen eindelijk nog eens van zijn berg nedergedaald, om ons te verblijden met nieuwe muziek. Nu ja, Arcade Fire is eigenlijk al een tijdje terug, maar verplaatste zich in het grootste geheim recht onder onze neus. Geheimzinnige postkaartjes met notenbalken, stickers en affiches doorheen grootsteden, websites met stukjes muziek… Nergens werd de bandnaam expliciet vernoemd, maar fans hadden al snel in de smiezen dat Win Butler en Régine Chassagne er voor iets tussen zaten. De verdachte is echter onschuldig tot het tegendeel bewezen is, en kijk, hier zitten we nu met z’n allen toch maar mooi te luisteren naar “The Lightning I, II”.

Het is nu ook niet zo dat het het allergrootste geheim was dat Arcade Fire zou terugkeren; de vraag was alleen wanneer dat precies zou zijn. Zo gaf Butler tijdens de lockdown al aan dat de band genoeg materiaal had om twee tot drie albums te vullen, en postte hij ongeveer twee jaar geleden al een handgeschreven brief op zijn Instagram-pagina, waarin hij aangaf een nummer getiteld “Age of Anxiety” te hebben geschreven (niet te verwarren met het 45-minuten durende “Memories in the Age of Anxiety“, dat de band maakte voor een meditatie-app). Ook toen de band in de zomer van 2021 het onuitgebrachte “Generation A” speelde in The Late Show with Stephen Colbert, zag het ernaar uit dat nieuw materiaal om de hoek loerde. Allemaal kleine steentjes die dus richting de opvolger van Everything Now leken op te bouwen. En nu is het eindelijk zover.

Afgelopen week speelde Arcade Fire enkele verrassingsbenefietconcerten om de Oekraïnse oorlogsslachtoffers te steunen, met in de setlist zowaar vier ‘nieuwe’ nummers. Eerder genoemde “Generation A” en “Age of Anxiety” passeerden de revue, maar ook “Rabbit Hole” en deze “The Lightning I, II”. Een nummer dat de toon lijkt te zetten voor het nog te verschijnen zesde album, dat de titel WE zal krijgen en op 6 mei verschijnt. De single maakt ook meteen duidelijk dat de band zich heeft herpakt na het toch wel teleurstellende Everything Now. Arcade Fire lijkt vanaf heden een soort mix te brengen van alles wat het voordien al deed, en dat klinkt verrassend verfrissend. Ook het feit dat het nummer geproducet werd door Nigel Godrich, de vaste producer van Radiohead, draagt daar ongetwijfeld aan bij.

“The Lightning I, II” zijn eigenlijk twee aparte nummers, maar vormen wel een groot geheel van een dikke vijf minuten. Het grote verschil tussen de singles is weliswaar het tempo. “The Lightning I” hangt aan elkaar met het pianoriedeltje dat al op de postkaartjes stond, terwijl Win en Régine er een euforische twist aan geven met hun stem. Terwijl we lekker wegdromen, slaat de sfeer plots helemaal om. Het lijkt er dan ook op dat het eerste deel slechts een soort mooie intro vormt voor een knallend deel twee. Een strakke drumlijn jaagt het tempo de hoogte in en zo komen we terecht in een fantastische goeie oude Arcade Fire-song. ‘A day, a week, a month, a year!’, roept het koppel in de refreinen, gevolgd door ‘Waiting on the lightning!’. Het zorgt ervoor dat “The Lightning II” gigantisch hard blijft hangen. Een dubbelsingle die live dus ongetwijfeld voor memorabele taferelen zal zorgen, en die Everything Now definitief doorspoelt.

WE verschijnt op 6 mei. De albumcover en de tracklist vind je onderaan het artikel.

Facebook / Instagram

WE albumcover:

WE tracklist: 

  1. Age of Anxiety I
  2. Age of Anxiety II (Rabbit Hole)
  3. Prelude
  4. End of the Empire I-III
  5. End of the Empire IV
  6. The Lightning I
  7. The Lightning II
  8. Unconditional I (Lookout Kid)
  9. Unconditional II (Race and Religion)
  10. WE

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2113 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Will Butler + Sister Squares @ Botanique (Grand Salon): Artistieke intensiteit

Wie Arcade Fire al eens live zag, zal Will Butler ongetwijfeld kennen als de excentrieke broer van de frontman die doorheen het…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…
InstagramLiveRecensies

Arcade Fire @ Sportpaleis: Volksfeest!

Het is intussen alweer vier jaar geleden dat Arcade Fire een bezoekje bracht aan ons land. Ondanks het tegenvallende Everything Now wisten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.