Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Thom Yorke – “5.17”

© CPU – Joost Van Hoey

Je zou kunnen denken dat Thom Yorke zijn handen en stembanden vol heeft aan nieuw project The Smile, waarmee hij een plaat en een tour in de pijpleiding zitten heeft. Niks van, want de man schudde vandaag weer een solosingle uit zijn mouw. Vanavond kunnen we het met zekerheid zeggen, maar in de wandelgangen klinkt het dat het verse “5.17” gecomponeerd werd voor de soundtrack van het laatste seizoen van Peaky Blinders.

De grijsgekeken jaren ’20-serie werd al van in den beginne geprezen om haar coole en perfect passende muzikale omlijsting – van praktisch het hele oeuvre van Nick Cave tot IDLES en Arctic Monkeys – en voor dit finale seizoen beloofde regisseur Anthony Byrne zichzelf dan nog te zullen overtreffen. De artist in residence voor seizoen 5 was Anna Calvi; een van de eerste kaarten die ze dit seizoen trekken heet Thom Yorke. Ook collega-Radiohead’er Jonny Greenwood zou voor het laatste seizoen nog muziek in elkaar timmeren. Veel Radiohead-liedjes (“Climbing up the Walls”, “You and Whose Army”) vulden al eens de scene van het Birmingham-set gangsterdrama, dus het was een kwestie van tijd voor half Radiohead ook origineel materiaal voor de serie zou beginnen maken.

Single “5.17” werd een uitgesponnen pianolied: Thom Yorke in zijn blootje, en zo hebben we hem graag. Enkele Moon Shaped Pool-ish effecten kleden het geheel een beetje aan, maar het blijft een sober boeltje dat perfect op het schap van Yorke zijn eerdere filmmuziekwerk past. Hoewel de song een kalm en troostend sfeertje hooghoudt, is het niet te zeggen met wat voor scene ze gerijmd zal worden: een driedubbel sterfgeval of een zeldzaam moment van optimisme in het Peaky Blinders-landschap; het kan nog alle kanten uit.

De mooie akkoordprogressies doen ons benieuwen naar meer. De B-kant van de single, “That’s How Horses Are”, staat gepland voor release op 3 april, de dag waarop de finale van Peaky Blinders uitgezonden wordt op BBC. Radiohead-leden die de zwanenzang verzorgen van een van de series met de meest bekende soundtrack van de laatste jaren? Ons hoor je alvast niet klagen.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Philip Selway @ Ancienne Belgique (AB Club): Uit de schaduw van Radiohead

Het is intussen alweer even geleden dat Radiohead, toch wel een van de meest geliefde alternatieve bands ooit, in onze contreien op…
AlbumsRecensies

Philip Selway - Strange Dance (★★★★): Cocktail van experiment en aanstekelijkheid

Ook al heeft Radiohead sinds A Moon Shaped Pool uit 2016 geen nieuw album uitgebracht, beleven de fans van de band de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Robin Kester - Honeycomb Shades (★★★★): Zweven tussen extase en melancholie

Dik twee jaar geleden bracht Robin Kester met This Is Not A Democracy haar eerste mini-album uit. Waar het in eerste instantie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.