InstagramLiveRecensies

Intergalactic Lovers @ De Roma: Een quasi perfecte mix van klassiekers en nieuwigheden

© CPU – Peter Verstraeten

Belgen zijn misschien wel de minst patriottische burgers die rondlopen op onze aardbol. In ons dagelijkse leven scheppen we zelden op over onze nationaliteit, op twee momenten na. De eerste uitzondering is het EK of WK voetbal, maar daar gaan we het vandaag gelukkig niet over hebben. Wel zullen we een fenomeen vieren dat ons het hele jaar door massaal op de been krijgt: topmuziek van eigen bodem. Intergalactic Lovers was iedereens favoriete ontdekking in 2011. Niet dat er veel speurwerk moest verricht worden. Hun muziek werd namelijk meteen grijsgedraaid nadat ze opgepikt werden door de radio. Tien jaar later is de groep bij ons nog altijd een vaste waarde en dat zeggen we niet zomaar. In het kader van de release van hun nieuwe album Liquid Love traden ze op in de Roma, en ja hoor, de Antwerpse concertzaal was volledig uitverkocht.

Bij sommigen zat het misschien al te kriebelen om het legendarische viertal in levende lijve te zien, maar zij moesten nog eventjes geduld oefenen. Eerst was het de beurt aan BLUAI, het charmante groepje dames dat tot de winnaars van De Nieuwe Lichting 2022 behoort. Ze zagen er aanvankelijk een beetje verlegen uit. Hun statische houding hielp niet om enige beweging in het publiek te stimuleren en de brave muziek al helemaal niet. Wanneer de leadgitariste zich plots niet meer kon inhouden, sloeg alles echter volledig om. Met een scheurende solo deed ze iedereens mond wagenwijd openvallen, op haar bandgenoten na. Zij knepen hun ogen dicht en ontblootten hun tanden, een gebruikelijke reactie na het horen van een dergelijk staaltje muzikaal vakmanschap.

© CPU – Peter Verstraeten

Nadat de lichten gedoofd waren en een cinematische ambient compositie het publiek in een anticiperende bui bracht, verschenen ze eindelijk op het podium. De eerste Belgische zaalshow van Intergalactic Lovers in een tijdje, was een feit. De groep liet er geen gras over groeien en begon meteen te spelen. Ook dit collectief stond er tijdens de eerste minuten wat stijfjes bij. De leden leken wel vastgeketend en hielden hun gezicht in een serieuze plooi. De enige die barstte van enthousiasme, was Brendan Corbey, wiens iconische drum face aanstekelijker was dan ooit. Nadat ze een beetje opgewarmd was, zag frontvrouw Lara Chedraoui er ook al heel wat vrolijker uit. Met haar lange krullen en oversized kostuum jasje, leek ze op een iets chiquere versie van Rue uit de HBO-serie Euphoria. Hoe hard je ook probeert, er is simpelweg geen ontsnappen aan die serie.

Wanneer je veel hits hebt, kun je je ook veel permitteren op het podium. Na tien minuten kon de groep al rekenen op vocale steun van het publiek. Wanneer Lara tijdens “No Regrets” de microfoon naar de zaal richtte, kon je een honderdtal stemmen uit volle bost ‘no oh oh’ horen roepen. De participanten behoorden uiteindelijk wel maar tot een fractie van de gigantische ruimte. Aangezien het concert nog maar net was begonnen, kon deze interactie tussen artiest en publiek echter als een groot succes worden beschouwd. Lara zal waarschijnlijk hetzelfde gedacht hebben, want de achtergrondzang van “Islands” liet ze vervolgens bijna volledig over aan de fans.

© CPU – Peter Verstraeten

Van de nazinderende euforie die ontstaat wanneer je de klassiekers van je lievelingsgroep live hoort, maakte de band even gebruik door een paar nummers van het nieuwe album te spelen. Hoewel de die hard fans niet meer te stoppen waren na het spektakel, belandde de rest in een klein dipje. Voor zij die verveeld dreigden te worden, was er gelukkig nog een streepje humor voorzien. Zo spotte Lara met de volledige zaal voor “Crushing”. Toen ze het nummer aankondigde, vroeg ze of iedereen die zich ook soms verpletterd voelt door het gewicht van de wereld zijn hand wou opsteken. ‘Ah welgeteld twintig mensen voelen zich zoals mij? Super, top, fenomenaal.’ Een ander leuk moment was Lara’s imitatie van haar favoriete emoji, het mannetje dat met zijn twee handen een gebaar doet dat ‘ik weet van niks’, betekent.

Wanneer de eerste concertgangers dreigden af te knappen door al dat nieuwe materiaal, hielp een deus ex machina genaamd “Shewolf” de groep uit de penarie. Toen Lara begon te klappen, deed niet een kwart of de helft van de zaal mee, maar iedereen. Het epische moment waarop oorverdovend geklap de muziek bijna overtrof, was genoeg om hier en daar wat kippenvel te verwekken. De basis was gelegd en hierna was er geen saai moment meer te ervaren. Een perfecte balans tussen ‘gouden ouden’ en nieuwe nummers, zegende de Roma met nostalgisch genot en de spanning van muzikale ontdekking. De absolute climax was uiteraard het tijdloze “Delay”. Het enige minpuntje was dan weer het bisnummer, of waren het er twee? Al waren het er twintig, ze zouden nog steeds overbodig zijn.

© CPU – Peter Verstraeten

Intergalactic Lovers bestaat ondertussen al meer dan tien jaar, maar maakte gisteren duidelijk dat de groep nog lang niet is uitgespeeld. Naast een arsenaal aan klassiekers, hebben de heren en dame na hun nieuwe album de perfecte formule voor een waterdichte setlist. Na deze prachtavond kunnen we alleen nog maar uitkijken naar hun opkomende concerten op het Brugse Cactusfestival 8 juli 2022, op 22 juli in Rock Olmen, op 31 juli in M-idzomer te Leuven, op zondag 7 augustus in Dranouter en in OLT Rivierenhof te Deurne op 30 augustus 2022.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Related posts
2022Features

De beste concertfoto’s van 2022 volgens onze fotografen

Zoals we eerder al aangaven bij de mooiste albumhoezen van 2022: het viseuele is bij muziek minstens even belangrijk als de klank….
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens de Belgische en Nederlandse muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens verschillende Belgische en Nederlandse artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.