Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Moss – “Not Today”

Moss

De Amsterdamse band Moss werd in 2003 opgericht door zanger Marien Dorleijn en behoort al jaren tot een van de vaandeldragers van indiemuziek in Nederland. In 2006 tekenden de mannen van Moss een platencontract bij Excelsior Records en tot op de dag van vandaag zitten ze daar op hun gemak. Moss brak door in 2009 met het album Never Be Scared/Don’t Be A Hero, waarop onder meer het prachtige “I Apologise (Dear Simon)” staat. Daarna volgden nog drie ijzersterke albums (Ornaments, We Both Know The Rest Is Noise en Strike) die hoge ogen gooiden. In 2020 bestond Never Be Scared/Don’t Be A Hero tien jaar en speelden ze dat album nog eens integraal. Daarna begon het weer te kriebelen bij de mannen en doken ze met volledige band weer de oefenruimte in om nieuwe liedjes te gaan maken. 

Eerder werden we al verrast met het heerlijke “Before It’s Gone”, maar vandaag kwam daar “Not Today” bij. Zoals op vele nummers van Moss neemt de gitaar gelijk de hoofdrol in. Er wordt een bepalende fundering gelegd voor de rest van de song. Het heeft iets zweverigs en dat maakt het eigenlijk wel lekker. Wanneer de zang van Marien en drums erin vallen, is het plaatje compleet met de ondersteuning van de gitaar. Het is knap hoe een band als Moss de klasse vast weet te houden. Het zestal is misschien niet de meest bekende band van Nederland, maar wel de band die het toch elke keer weer flikt om de spanning vast te houden. En wanneer het refrein invalt, wordt die mystiek toch nog even extra aangezwengeld. “Not Today” ligt al goed in het gehoor en met het refrein al helemaal. Het blijft hangen en na een paar keer luisteren komen de eerste pogingen om het mee te zingen. Voor het eerst in een hele lange tijd is Moss weer een band van zes man sterk en dat hoorde je al op “Before It’s Gone”, maar op “Not Today” al helemaal. Het nummer is geproduceerd door Arne van Petegem, opgenomen door Frans Hagenaars en gemixt door Nicolas Vernhes die ook werkte met The War On Drugs. 

Vanaf het begin tot het eind weet Moss te boeien met goed doordachte muziek. “Not Today” is samen met “Before It’s Gone te horen op het album HX wat op 29 april 2022 zal uit komen en daarnaast doet Moss een uitgebreide tour door Nederland. 

84 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Maya Hawke – MOSS (★★½): Oprecht, maar zeemzoet

Maya Hawke is de dochter van Hollywood-royalty Uma Thurman en Ethan Hawke. Zo’n afkomst hebben creëert natuurlijk kansen, maar staat daarom nog…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Robin Kester - "Cat 13"

Eind maart verscheen van de Nederlandse Robin Kester “Leave Now”, een hypnotiserende single. Dat nummer ging in première op BBC 6 Music…
AlbumsRecensies

Moss - HX (★★★★): Weer een stap dichterbij de top

De titel van het nieuwe album van Moss verwijst naar een oud klooster, Hoogcruts (HX) in Noorbeek. Gelegen tussen de heuvels in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.