Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ghost – “Twenties”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Met minder dan een week te gaan tot de release van hun vijfde langspeler IMPERA lost het Zweedse Ghost met “Twenties” de derde single voor het album. Volgens het opperspook Tobias Forge is “Twenties” bedoeld als niks minder dan een strijdlied, een optimistisch nummer over een toekomst waarin we iedereen bij de ‘hoohah’ kunnen pakken en keet schoppen. Kortom, een feestliedje dus. Forge drukt zoals gebruikelijk weer de tong stevig in de wang, maar met wat er momenteel op het wereldtoneel gebeurt, kun je maar moeilijk om de verrassend actuele inhoud van het nummer heen. Je zou Papa Emeritus IV haast profetische kwaliteiten toebedelen na het horen van zinsneden als: ‘Listen up, you motherfuckers / Those Ivy League dopes / They want to mock us / Tell ‘em all this is war / And not fighting a war is for suckers’.

Toch is “Twenties” op muzikaal vlak wederom Ghost zoals we Ghost kennen, maar met een iets steviger angeltje dan gebruikelijk. Het voelt ietwat aan als een band die na jaren van kritiek op hun poppy sound en het commerciële geluid van voorganger Prequelle (2018) nog eens wil etaleren waarom ze al jaren de meest geliefde groep is om te openen voor Metallica. Je hoort het Forge tijdens concerten ook al zo verkondigen: ‘If you want some rip roaring metal, then we are going to give you some.’ “Twenties” opent dan ook naar goede gewoonte theatraal met een op koperinstrumenten drijvende intro die al vlug plaats moet ruimen voor een rollende drumpartij en snelle gitaarriffs. Ghost heeft in jaren niet meer zo openlijk geflirt met metal, wat van “Twenties” voor fans van het vroegere werk als “Mummy Dust” een welgekomen terugkeer zou kunnen betekenen. Ghost mag dan wel een band zijn die nadrukkelijk mikt op de grote podia, het betekent duidelijk dat Forge de kunst om af en toe een stevig nummer uit de mouwen van zijn soutane te schudden nog niet verleerd is.

Veel nieuwe zieltjes lijkt Ghost met “Twenties” niet te gaan winnen, maar om fans gerust te stellen dat het beest na catchy singles als “Call Me Little Sunshine” en “Hunter’s Moon” nog steeds klauwen heeft, kan het tellen. Met een theatrale productie, ironische teksten en een venijnige gitaarsolo die zo uit de jaren tachtig geplukt lijkt, leveren Papa Emeritus IV en zijn naamloze ghouls een staalkaartje af van waar hun band anno 2022 voor staat. Groots, maar daarom niet noodzakelijk ongevaarlijk.

Langspeler IMPERA wordt op 11 maart boven de doopvont gehouden. Het feestje gaat dan weer door op 3 mei in Vorst Nationaal; waar Ghost hun nummers met de gemeenschap zal delen in een communie van stevige gitaren en samenhorigheid.

FacebookInstagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

Related posts
LiveRecensies

Doodseskader @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Gruwelijk imponerend

Tim De Gieter en Sigfried Burroughs hebben intussen al enkele projecten op hun naam staan (Amenra, Every Stranger Looks Like You, Kapitan…
InstagramLiveRecensies

The Blaze @ Vorst Nationaal: Grootstedelijke jungle

Bij The Blaze draait het niet enkel en alleen om het auditieve, maar het visuele aspect speelt een zo goed als even…
LiveRecensies

Blind Channel @ Kavka Zappa: Duik in het zwart-rode bad

Blind Channel vierde afgelopen jaar nog zijn tienjarig jubileum. In lijn daarvan en met een nieuw album Exit Emotions onder de arm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.